Status: într-o relație
sănătoasă cu banii

Acum mai bine de 10 ani mi-am descoperit unul dintre cele mai bune obiceiuri pe care le recomand tuturor tinerilor: să citesc cărți de educație financiară. Am vrut să aflu ce sunt cu adevărat banii, de unde vin aceștia, de ce anumite persoane sunt bogate și altele nu și ce pot eu să fac ca să îmi asigur o situație financiară bună pe termen lung.
De atunci și până acum, am citit zeci de cărți din domeniu și am discutat cu zeci de persoane despre situațiile lor financiare. Am descoperit o serie de activități pe care le-am putea face încă de tineri care ne-ar ajuta pe viitor:
1. Focus pe carieră

Dacă vrei o situație financiară bună pe termen lung, încă de când ești tânăr, trebuie să te concentrezi mai mult pe carieră. E important să-ți stabilești anumite etape de avansare, iar mai apoi să te concentrezi asupra lor. Dacă știi foarte bine domeniul în care lucrezi, îți va fi mai ușor atunci când va veni vorba de creșterea venitului. Chiar și un al doilea loc de muncă te poate ajuta să te organizezi mai bine și să-ți pui finanțele la punct.
2. Bugetul tău - prietenul tău

Prietenii tăi sunt importanți și este bine să stai cu ei cât mai mult timp, însă bugetul tău trebuie să-ți fie cel mai bun prieten. Chiar dacă pare un cuvânt greu de digerat, să știi că bugetul este cel care te poate ajuta să nu intri în anumite cheltuieli de care nu ai nevoie. Chiar dacă ai bani de la părinți sau ai un prim job, recomand să pui pe foaie tot ce îți dorești și să monitorizezi progresul. Ai să observi că bugetul va fi cel mai bun prieten cu tine, dar, câteodată, va fi și sever pentru că singur va spune STOP.
3. Ce am nevoie versus Ce îmi doresc

O caracteristică foarte bună de înțeles, încă de când ești tânăr, este să faci diferența dintre ce ai nevoie versus ce îți dorești. Am nevoie de un echipament de sport pentru că fac sport des. Am nevoie de un curs pentru că acesta mă va ajuta să evoluez. Îmi doresc noul model de telefon ca să fiu la modă.

Cred că înțelegi că ideal este să te focusezi pe lucrurile de care ai nevoie și mai puțin pe ce îți dorești.
4. Banii - studiu pentru viitor

Obiceiul meu de a citi orice carte de educație financiară care apare este rezultatul faptului că mi-am dorit mereu mai mult de la mine și de la cariera mea, ceea ce trebuie să recunoaștem că implică și banii.

Banii sunt importanți în viața noastră și trebuie să-i studiem. Faptul că citești acest articol este un prim pas. Citește tot ce îți iese în cale despre educație financiară și asta te va ajuta să ai o relație mai bună cu banii tăi.
5. Un fond de urgență este prioritar

Fondul de urgență ar trebui să fie prioritar atunci când ești tânăr. Chiar dacă speri că vei fi ferit de urgențe, această perioadă în care trăim ne-a învățat contrariul. Trebuie să fim pregătiți de orice situație de criză care apare în viața noastră. Studiile ne arată că situațiile de urgență pot să apară, iar un fond de urgență care este alcătuit din minimum 3 luni de cheltuieli prioritare te-ar putea ajuta să ieși din anumite momente de criză.
6. Învață să-ți stabilești obiective financiare

În toate discuțiile mele cu persoane care au o viață financiară sănătoasă am descoperit că organizarea și stabilirea de obiective este numitorul comun. Stabilirea de obiective financiare ajută să-ți alegi un scop pe care vrei să-l atingi. Pot fi obiective atât pe termen scurt (achiziția unei vacanțe sau a unei mașini), cât și pe termen mediu sau lung (achiziția unei case sau investiția la bursă). Cu cât obiectivele tale sunt mai clare și mai bine ancorate în timp, cu atât vei putea să-ți dezvolți un plan de activități care să te ajute să ajungi la rezultatele mult dorite.

Obiceiurile financiare m-au făcut să ajung acolo unde sunt astăzi. O persoană liberă financiar care poate decide oricând ce este bine și ce nu este bine pentru el.

Clădește obiceiuri valoroase încă de când ești tânăr și vei avea numai de câștigat pe viitor!

Laurentiu Mihai - Promotor al educației financiare încă din 2012 pe www.laurentiumihai.ro. Scriu articole care să-i ajute pe români să-și administreze banii mai bine, să câștige mai mult și să aibă o viață cât mai liniștită.