Un articol scris de Ioana Chicet-Macoveiciuc
Te gândești că poate ai un copil prea mic pentru educație financiară. Nici nu-și nimerește bine gura cu lingura și trebuie să-i vorbești despre investiții?
Sigur că nu. Dar îi poți vorbi despre bani într-un fel pe care să-l înțeleagă la trei, patru ani. Îi poți spune NU când cere a cincea jucărie luna asta. Îi poți povesti despre salariu, timpul petrecut la muncă, pușculiță și nevoi versus dorințe.
Pentru că niciodată nu e prea devreme pentru educația emoțională și cea financiară. Ele se construiesc pas cu pas, zi de zi, explicație cu explicație, de la vârste mici. Așa obții o structură solidă, o relație bună cu copilul tău și un viitor adult care înțelege lumea în care trăiește, poate lua decizii informate și e de folos celor din jur. Calea sigură spre succes și fericire, aș zice eu!
Vreau să vă povestesc, pe scurt, cum am făcut noi (eu, o ne-expertă în educație financiară, dar extrem de cumpătată după o tinerețe în sărăcie, și soțul meu, un relativ-expert, economist cu experiență de 20 de ani în sistemul bancar) cu copiii noștri, care au acum 10, respectiv 8 ani.
Cinci de NU în educația financiară a copiilor noștri
NU îi plătim să facă treabă în casă
Nici pe mine nu mă plătește nimeni să dau cu aspiratorul. Cu toate astea, dau cu aspiratorul. Nu doar pentru că știu că trebuie, pentru că altfel ne invadează gândacii, ci și pentru că vreau să contribui la bunăstarea casei noastre.
Pentru a-i învăța să aibă grijă de spațiul în care trăiesc, important e să înțeleagă de mici cum pot contribui și de ce e important să facă asta. Cu răbdare și un model bun, cu multe explicații și ajutor, vor deprinde grija pentru căminul în care trăiesc.
NU îi plătim să citească
Cititul e un obicei sănătos, ca spălatul pe dinți. Copiii trebuie să învețe că aceste obiceiuri sunt pentru binele lor, nu pentru recompense. Dacă îi învățăm să citească pentru recompense, vor înțelege că cititul e o corvoadă și nu vor descoperi bucuria cititului de plăcere. În plus, ce faci când nu mai ai bani să-l plătești să citească?
Motivația exterioară o ucide pe cea interioară, și e păcat.
NU le luăm tot ce-și doresc
Aceasta e o lecție foarte importantă: prioritate au lucrurile de care avem nevoie. Hrană, chirie, transport, medicamente, căldură, lumină, haine, studii. Apoi vin lucrurile pe care ne-ar plăcea să le avem, dar fără de care putem trăi.
Noi le oferim copiilor jucării doar de Crăciun și de ziua lor. În rest, strâng singuri bani pentru ce își doresc. Așa apreciază și mai mult ce au.
NU le dăm bani pentru note bune
Nici vorbă! Trebuie să învețe bine din plăcere și curiozitate.
NU îi plătim să facă ce vrem noi!
Această formă de manipulare seamănă mult cu o tehnică de dresaj. Noi vrem să ne educăm copiii, nu să îi dresăm. Vrem să înțeleagă de ce e bine să facă unele lucruri și să nu facă altele. Vrem să decidă independent și cât mai curând ce e bun și ce e rău. Oferindu-le recompense (în bani sau alte forme), îi oprim din procesul de a înțelege cum să ia decizii, dar și din procesul de a aplica un principiu sau o valoare a familiei și de a internaliza toate aceste etape.
Sper că v-am fost de folos. Spor la iubit și la educat!