4 minute

Ce am învăţat în pandemie
despre bugetul nostru

4 minute

Ce am învăţat în pandemie
despre bugetul nostru

Chiar dacă nu se discută atât de mult despre asta, pandemia a avut şi un efect pozitiv asupra românilor, din punct de vedere al educaţiei financiare. Dacă, înaintea pandemiei, controlul finanţelor şi investiţiile erau subiecte care nu prezentau mare interes, acum tot mai mulţi români se gândesc la surse alternative de economisire şi investiţii, ceea ce mă bucură foarte mult. E mai bine mai târziu decât niciodată.

Pandemia ne-a arătat că există mereu un risc major în lume, pentru care, ne place sau nu, trebuie să fim pregătiţi. Nu spun eu toate aceste lucruri, ci cel mai nou studiu realizat de ING*, care a analizat schimbarea comportamentelor şi a obiceiurilor financiare ale românilor pe perioada pandemiei.

Ţi-am pregătit mai jos cele mai importante concluzii care au rezultat din acest studiu. Sunt curios câţi dintre voi vă regăsiţi în cele de mai jos. Eu, personal, mă regăsesc în majoritatea dintre acestea.
1. Cardul a devenit prietenul nostru cel mai bun atunci când mergem la cumpărături.
Vrem să fim rapizi şi dorim să avem un contact cât mai mic. Plata cu cardul sau cu telefonul este, până la urmă, o soluţie utilă pentru toată lumea.

Suntem mai deschişi să folosim tehnologia, în general, pentru că 3 sferturi dintre respondenţi se simt foarte confortabil să îşi gestioneze finanţele folosind aplicaţiile bancare.
Cum s-a schimbat comportamentul de plată al românilor în pandemie?
2. Paşi mici, dar siguri în a economisi şi a investi.
Aproape jumătate dintre noi am reuşit să economisim şi să investim sume mici de bani, ceea ce arată că suntem mai atenţi la ceea ce facem cu veniturile obţinute şi încercăm să ne gândim mai mult la ce vom face pe termen lung.

Cred că este una dintre cele mai bune schimbări care au avut loc în timpul pandemiei şi sper ca acest lucru să rămână în memoria noastră pe termen lung şi să nu revenim la vechile obiceiuri. Personal, sper să continuăm să economisim chiar şi mai mult pe viitor pentru că o gândire pe termen lung este una sănătoasă şi favorabilă pentru finanţele fiecăruia dintre noi.
3. Am acceptat ajutor de la specialişti.
38%
apelează la bancă pentru informaţii
24%
se informează de la prieteni şi familie
22%
caută informaţii online
Ai apelat sau te-ai gândit să apelezi
la ajutor legat de economii şi investiţii?
Se vede că pandemia ne-a învăţat să apelăm la ajutor atunci când avem probleme cu banii, aşa cum apelăm la doctori când avem probleme de sănătate, sau, poate, la un avocat când avem probleme juridice.

Şi asta este cea mai bună opţiune. Acest ajutor te poate face să vezi cu alţi ochi cum să-ţi gestionezi banii mai bine, cum să găseşti perspective noi şi cum îţi poţi înmulţi economiile.
4. Ştim că e nevoie să ne gestionăm mai bine banii, dar ne e greu să o facem.
65% dintre noi simţim nevoia să diversificăm mai mult modul de economisire sau investire
7 din 10 respondenţi spun că managementul finanţelor proprii este o prioritate
36% au probleme în a-şi gestiona banii în această perioadă pandemică
Suntem mai conştienţi de importanţa faptului că trebuie să ne organizăm mai bine finanţele, dar de multe ori nu reuşim acest lucru.
Un pas în direcţia bună este comunicarea. Cred că ar trebui să vorbim mai mult în familie despre modul de gestionare a banilor, măcar o oră pe săptămână, şi să apelăm la ajutor specializat. Toate acestea vor face ca problemele să fie tot mai uşor de depăşit.

Au trecut 2 ani de la declanşarea pandemiei de COVID-19 în lume, iar acest lucru ne-a făcut să fim mai precauţi şi mai conştienţi de lipsurile noastre financiare.

"Ce fac acum cu banii mei ca să fiu liniştit pe viitor?" sau "Cum mă pot organiza mai bine cu banii mei?" sunt întrebări care ne vor ajuta să fim mai relaxaţi, mai fericiţi şi mai stăpâni pe situaţie, în orice împrejurare.

Acest articol este scris în colaborare cu Laurenţiu Mihai - Promotor al educaţiei financiare încă din 2012 pe www.laurentiumihai.ro.
Scrie articole care să-i ajute pe români să-şi administreze banii mai bine, să câştige mai mult şi să aibă o viaţă cât mai liniştită.


*Studiu ING International realizat împreună cu Ipsos în Noiembrie 2021