Bugetul vostru
poartă centura
de siguranță?

Atunci când vă urcați în trenulețul siguranței financiare, trebuie să știi că tu și partenerul tău sunteți gata să porniți într-o aventură. Cu suișuri și coborâșuri.
Și, ca să nu fiți luați prin surprindere, e bine să fiți pregătiți pentru orice situație. Specialiștii de la Banometru au construit o trusă de ajutor pentru momentele în care trenulețul vostru începe să se îndrepte către o zonă a nesiguranței financiare. Ca să puteți face schimbările necesare și să fiți iar în vârful caruselului, cu mâinile în aer și zâmbetul până la urechi e nevoie să știți să comunicați și să încercați să găsiți împreună rezolvarea pentru problemele financiare. 
Prima oprire: Analizați bugetul comun
În general, ca să vezi dacă ești sănătos, îți faci analize. Ei bine, același lucru trebuie să faceți și cu bugetul vostru.
Îl luați de mânuță și îl întoarceți pe toate părțile, ca să vedeți ce aveți nevoie: poate se întâmplă să rămâneți fără bani înainte de salariu, poate faceți cheltuieli compulsive, poate aveți multe datorii sau credite sau poate aveți venituri insuficiente.
Dacă observați lucruri care stau în calea voastră, e important să discutați și să conștientizați că, de cele mai multe ori, aceste lucruri depind de comunicarea dintre voi și de toate deciziile pe care le luați împreună. Dar pentru asta, trebuie să știți exact unde vă aflați.
A doua oprire: Preveniți anumite situații
Odată ce ați trecut printr-o analiză a bugetului vostru, ca să fiți pregătiți pentru orice direcție în care se îndreaptă trenulețul vostru.
În primul rând, asigurați-vă că veniturile sunt mai mari decât cheltuielile. Creați un fond comun de economii, ceva cât să vă acopere nevoile de bază pentru 3-6 luni. În plus, e bine să aveți și un fond de urgențe, pentru: situații medicale neprevăzute, spargerea unor țevi de apă etc.
Puteți controla direcția în care vă îndreptați?
Chiar dacă există momente în care nu puteți controla direcția în care trenulețul se îndreaptă, e bine să fiți pregătiți pentru orice viraj.
În zona de frică ajungeți atunci când faceți cumpărături impulsive, când dați vina unul pe celălalt pentru situațiile în care treceți.
În zona de învățare puteți ajunge atunci când deveniți conștienți de emoții și de comportamentele financiare și puteți spune „stop” oricărui fel de consum excesiv.
În zona de creștere veți ajunge atunci când sunteți recunoscători pentru ce aveți și când începeți să vă gândiți cum vă puteți ajuta reciproc sau pe cei din jur folosind cunoștințele voastre.
BUTOUNUL ROȘU: STOP
Dacă vedeți că vă îndreptați într-o direcție periculoasă, opriți de urgență și analizați lucrurile din jur, vedeți cum vă pot ajuta resursele pe care le aveți:
Sit down: Vă opriți din ceea ce faceți și lăsați în urmă gândurile copleșitoare și panica.
Think: Gândiți-vă și discutați împreună despre lucrurile care vă dau bătăi de cap. Analizați care sunt îngrijorările financiare înainte de a lua decizii sau de a stabili un plan.
Observe: Detașați-vă și analizazați obiectiv situația financiară în care vă aflați. Cum arată, în cifre, starea voastră financiară? Dar veniturile și cheltuielile?
Proceed: Acum, că ați identificat toate aceste lucruri, e timpul să acționați – găsirea unei soluții pentru problema pe care o aveți.
Dar cum?
E important să vă asumați responsabilitatea unor schimbări care intervin în viața voastră și să deveniți conștienți de situațiile în care vă aflați. Pasul următor este, bineînțeles, să aplicați informațiile învățate și să faceți mici schimbări în stilul de viață.
Ca să puteți face schimbările necesare și să fiți iar în vârful caruselului, cu mâinile în aer și zâmbetul până la urechi e nevoie să știți să comunicați și să încercați să găsiți împreună rezolvarea pentru problemele financiare.
 
Acest material a fost realizat împreună cu www.banometru.ro - un program gratuit care îți oferă sprijin ca tu sa devii sănătos din punct de vedere financiar. Dacă ai veniturile mai mici sau egale cu cheltuielile, nu reușești să economisești, nu știi pe ce se duc banii, îți e greu să scapi de datorii și imprumuturi, creează-ți cont și descoperă ședințele de coaching, cursurile video aplicate, calculatoarele si resursele noastre, toate gratuite. Programul este realizat în parteneriat de către Asociaţia Educaţie pentru Viaţă Reală (AEVR), Asociația pentru Relații Comunitare (ARC) și ING Bank.