Te-ai hotărât că vrei să te apuci de alergat, dar nu știi exact care e punctul de plecare când vine vorba de echipament? Ce trebuie să cumperi și cât va costa practicarea acestui hobby?
Andrei Roșu vine cu idei numai bune de luat în calcul și la pas alergător, un fel de încălzire financiară, pentru ca banii tăi să nu zboare în timp ce tu vrei să alergi.
Cât de scump este alergatul?
Sunt pasionat de alergare de aproape 12 ani și pot afirma că este și nu este o activitate scumpă. Depinde de obiectivele fiecăruia când vine vorba de practicarea acestui sport. De exemplu, dacă ai în plan zece maratoane sau ultramaratoane pe an, în toate colțurile lumii și țintești cât mai sus în clasament, atunci trebuie să îi dedici mai mult timp și prin urmare mai mulți bani. Dar, dacă alergarea reprezintă o activitate recreațională, un jogging în jurul casei din când în când, costul alergării (în termeni financiari) va fi unul surprinzător de redus.
Alergatul și bugetul, la pas
Pasul 1: Fugi departe de scuze Tentația noastră este de a folosi lipsa echipamentului ca scuză pentru a spune: "uite, am vrut să alerg, dar nu m-am apucat, pentru că nu știu cu ce să mă echipez și/sau costă foarte mult".
Echipează-te cu ce găsești prin dulap: pune-ți niște pantofi sport comozi, un tricou, un pantalon de trening sau un șort și ieși din casă. Oriunde, pe alei sau prin parc. Cost? ZERO.
Cum mi-am găsit eu motivația? Am vrut să devin o versiune mult mai potrivită pentru rolul de tată responsabil. Fiul meu avea deja un an și începuse să ne copieze obiceiurile. Mi-am dat seama că are toate șansele să devină ceea ce vede lângă el: un om sedentar, care caută vinovați în orice altă direcție decât în oglindă. Și nu îmi doream deloc asta.
Pasul 2: Stabilește-ți direcția Poți alerga în continuare, liniștit, fără să dai foarte mulți bani. Cât timp îți pui corpul în mișcare, ai doar de câștigat. Dar dacă alegi să treci la nivelul următor, vei face mișcare... la cumpărături. Te vei întâlni cu alți alergători pe care îi vei studia din cap până-n picioare și te vei gândi că ai nevoie de pantofi de alergare, pantaloni mai lungi, mai scurți, pantaloni de compresie. Și musai câteva tricouri tehnice, șosete speciale, o geacă de ploaie și una de vânt, dar și un sistem de hidratare. Trebuie și un ceas care să măsoare evoluția și un abonament la o aplicație care are și un plan de antrenament. Și uite-așa ajungi de la 0 lei la „s-a dus jumătate de salariu” dintr-o singură suflare, fără să-ți iei toate cele necesare.
Nu trebuie să îți dai bugetul peste cap și să le cumperi pe toate odată. Stabilește-ți un prag lunar de investit în alergat. Luna asta îți iei un tricou și o pereche de pantaloni, luna următoare cumperi ochelari de soare, în următoarea geaca de vânt, și tot așa.
Personal, folosesc de multă vreme câteva strategii care mă ajută să îmi țin sub control bugetul alocat alergării:
- aștept răbdător promoțiile, care apar la schimbarea sezonului sau la sosirea unei noi colecții. De obicei, salturile tehnologice nu sunt atât de importante de la "modelul 27" la "modelul 28", așa că merită să te bucuri de reducerea de până la 50%, dacă nu ai o problemă cu faptul că alergi în modelul "vechi" de pantofi sau de pantaloni.
- am două-trei magazine preferate, unde merg de ani buni și unde m-am împrietenit cu consultanții de vânzări. Atunci când magazinele organizează diverse campanii sau promovează un anumit model de echipament, la un preț special, sunt printre primii care află.
- "sharing is caring". Sunt membru în câteva forumuri de alergători și, astfel, am acces la postările membrilor despre diverse promoții sau despre flash sales. Nu de puține ori, apar în astfel de comunități mesaje precum "am cumpărat online din străinătate / am primit cadou o pereche de pantofi sport mărimea 42, dar eu port 43. Dacă îi dorește cineva, îi ofer la un preț foarte bun...".
- tot pe aceste forumuri văd dacă modelul de ceas x sau pantoful y are un review bun și dacă merită să dau o sumă mai mare pe el. Firește, când începe sezonul de reduceri.
Pe lângă echipament și tot felul de dispozitive, ia în calcul și partea medicală: niște pudre proteice pentru recuperare sau un masaj din când în când la kinetoterapeut.
Pasul 3: Linia de… împlinire Lista de cheltuieli în acest sport este direct proporțională cu lista de „câștiguri” de pe urma lui. Când alergarea devine parte din stilul tău de viață, ai energie. Muuuuultă energie. O stare de bine continuă datorită endorfinelor activate de sport, o putere de concentrare mai mare, un nivel de comunicare superior și anduranță în plan fizic și mental. Un cântar prietenos și drumuri mai puține la mall pentru că ai haine în care intri și peste 6 luni. Capeți mobilitate și flexibilitate și ai un apetit crescut pentru alimente sănătoase. Autodisciplină și organizare mai bună în toate ariile vieții. Unde mai pui că uiți unde este farmacia și când ai mers ultima dată cu mașina, sau dacă mai ai televizor în casă.
Cât mă costă să NU alerg?
Hai să vedem acum și ce preț are sedentarismul. Când singurul drum pe care-l faci este casă-birou-canapea, e posibil ca prețul plătit să fie unul destul de mare. Atrofierea musculaturii, durerile în zona lombară sau cervicală (sau ambele), kilogramele în plus, probleme cu articulațiile și cu șoldul, forma fizică și psihică slabă, somnolența, gâfâială după două-trei scări urcate, depresie, diabet, colesterol mărit, imunitate slăbită, o stimă de sine scăzută, îmbătrânire prematură... și mă opresc aici. Cât costă toate astea? Mai bine să nu ajungi să afli.
Mantra mea este că „sănătatea costă, dar boala costă mai mult”. Așa că sper să ne intersectăm la o alergare în parc. Sau la un maraton. Pe aici, în oraș, sau undeva departe, la Cercul Polar, la Polul Nord, în Antarctica, în Himalaya, în Sahara sau alte locuri minunate de pe această planetă. Spor(t)!