3 minute

Cum să nu te lași sedus
de guru financiari

3 minute

Cum să nu te lași sedus
de guru financiari

Cred că toți căutăm pe cineva cu strategii și soluții potrivite care să ne îndrume viața. Cineva care să fie GPS-ul banilor noștri pe cele mai bune trasee pe care ei pot circula. O persoană în care să ne punem toată încrederea că ne dă cele mai bune sfaturi în legătură cu ce anume să cheltuim și când să ne oprim. Nu neapărat Yoda, dar un consultant financiar cu o aură de înțelept.

Prima oară am crezut că-l găsesc în persoana unui văr care terminase A.S.E. și care părea că știe ce înseamnă planificări financiare. Mi-a indicat cum să-mi țin din scurt bugetul, în ce industrii aș putea investi, de ce lumea crypto e plină de nisipuri înșelătoare. Toată blana lui de lup tânăr de Wall Street a năpârlit atunci când am aflat că era un pasionat de gambling la modul ruinător și că era pe cale să-și piardă apartamentul în consecință. Atunci mi-am îndreptat privirea în altă parte. Dar mi-a rămas în cap ideea lui că n-are rost să găuresc bugetul pe lucruri de care nu am neapărată nevoie: în loc de o vacanță pe-afară, am ales staycations în țară. Și apropo de trenduri financiare care par cool, am înțeles să mă uit de 10 ori în stânga și-n dreapta înainte să traversez strada să ajung la ele, atent ca economiile mele să nu aibă un accident fatal. Și așa m-am abținut să mă implic într-o criptomonedă al cărei succes a durat doar 30 de zile.
Am zis să dau o șansă tehnologiei și mi-a atras atenția un vlogger, trainer financiar, cu o anumită popularitate, care își întemeiase un business de consultanță. Își sfătuia urmăritorii să-și facă planuri pe termen lung, care să aducă o anumită prosperitate în momentul în care vei ajunge la vârsta părului alb. Toate bune și frumoase până când vlogger-ul a început să organizeze retreat-uri în zone izolate din munți, în care se recomanda iluminarea financiară prin terapia de ayahuasca și urmarea unor drumuri romantice alunecoase care depășeau stricta disciplină numită ”gestionarea bugetului”. Așa că, înainte de a face vreun pas fără cale de întoarcere, am abandonat tezaurul de know-how al vlogger-ului și m-am reîntors în lumea reală. Am reținut totuși sfatul lui de a nu arunca banii pe adicții, chiar dacă par inofensive. Așa că beau cafea foarte rar. Și abținându-mă de la alte impulsuri de shopping, reușesc să economisesc în jur de 25% din salariu în fiecare lună. Nu mai amintesc cât de Zen e să-ți faci cumpărăturile alimentare în weekend pentru toată săptămâna, pentru că astfel te abții mai bine de la ispitele cu calorii.
Dacă trebuie să trag o concluzie din aceste explorări, ar fi că nu e bine să te lași sedus de guru financiari care gândesc în locul tău și care te pot duce în situații problematice. Trebuie să cauți opinii diverse, să nu urmezi o singură îndrumare și să filtrezi tot ce ți se zice. Și un sfat: să faci puțină muncă de detectiv în legătură cu expertul financiar pe care vrei să-l urmezi. Niște research îți poate revela anumite surprize despre persoana respectivă și o să te ajute să vezi mai clar cine e cu adevărat dincolo de aparențe. Doar așa ajungi în acea poziție de echilibru în care poți să-ți citești viitorul în finanțele tale.
Articol scris de Julien Britnic pentru Cât ai spune leu
Julien Britnic este copywriter la atelierul de creaţie Gavrilă & Asociaţii şi remixer cultural (orice ar însemna acest lucru) situat fizic în Bucureşti, dar, mental, peste tot. Este cunoscut pentru remixurile pop ale coperţilor de opere ale literaturii clasice, pentru colecţiile de tricouri în colaborare cu designerul Lana Dumitru, pentru textele/citate de pe Instagram, pentru colaborările cu revistele Sindroms şi Kajet Journal şi pentru instalaţiile/intervenţiile din cadrul unor expoziţii ca ARTDOOR (Awake Festival), BINAR, Romanian Design Week, Bucharest Art Week şi altele. Mai nou, se pregăteşte pentru debutul serios (pe cât posibil) în literatură.