Bugetul în doi durează

mai mult de trei ani
Viața în doi este frumoasă și explozivă în prima perioadă a relației. Atunci toate lucrurile sunt minunate și orice lucru pe care îl facem împreună este cu adevărat important pentru relație. Cu timpul, relația evoluează și ajungem într-un punct în care orice decizie trebuie discutată la comun.
Chiar dacă este o decizie legată de job sau legată de a achiziționa un produs sau nu, acestea trebuie discutate și trebuie incluse în acest buget comun.
Un studiu ne spune că 70% dintre cuplurile din România care ajung la divorț spun că principalul motiv este neînțelegerea asupra banilor.
Chiar și în relația mea au fost mici tensiuni în anumite momente și au trebuit tratate și stabilite cât se poate de realist și corect de amândoi.Discutând cu multe cupluri, am descoperit o serie de recomandări care sunt valabile și pe care le recomand tuturor:
1. Nu contează cine câștigă mai mult și cine mai puțin
Un cuplu este format din 2 persoane care se bucură împreună de orice progres și succes. Dacă se ajunge să se facă o departajare între cel care câștigă mai mult și cel care câștigă mai puțin, atunci lucrurile nu vor avea un succes pe termen lung.
Această departajare va dezvolta în timp un dezechilibru și resentimente față de celălalt. Priviți totul ca pe un întreg și încercați să vedeți mai departe de venitul fiecăruia.
2. Un buget lunar cu administrare comună este ideal

Bugetul este cel mai important instrument de casă al unei familii. Acesta trebuie planificat împreună și administrat împreună.
 
Este foarte important să fie o discuție săptămânală pe baza bugetului și a situației financiare. Cu cât se discută mai mult despre bani în familie, cu atât tensiunile despre bani vor dispărea.
 
3. Regula celor 20%

Bugetul ne ajută să ne administrăm corect banii și să știm care ne sunt veniturile și care ne sunt cheltuielile lunare.
Următorul pas este să ne stabilim o regulă de economisire pe care să o utilizăm lună de lună. Regula este simplă și are legătură cu Principiul Pareto: 80/20.
Regula spune că minimum 20% din veniturile noastre să le economisim și să le folosim pentru îndeplinirea obiectivelor noastre.
Pareto spune că 20% din timp ne aduce 80% din rezultate. 20% din buget o să ne ajute pe viitor să ne îndeplinim obiectivele.
Important de reținut este că cei 20% trebuie economisiți imediat dupa ce încasăm venitul, într-un cont de economii, depozit bancar sau alta variantă. 
4. Fiecare să aibă o sumă pe care o poate cheltui cum dorește el

Indiferent de situație, trebuie să avem o mică sumă de bani pe care să o folosim cum dorim noi, fără întrebările partenerului.
Asta va relaxa mult situația fiecărui cuplu în momentul în care unul dintre parteneri poate nu este de acord cu anumite cheltuieli.
5. Obiective comune pe termen scurt, mediu și lung

Unul dintre motivele pentru care multe cupluri ajung să se destrame sunt obiectivele. Este bine ca fiecare dintre noi să avem anumite obiective personale legate de job, venituri, sănătate, însă este ideal să avem obiective comune pe termen scurt (ex. achiziția unei vacanțe sau a unei mașini), pe termen mediu (achiziția unei noi case, schimbarea orașului sau a jobului) sau pe termen lung (investiții în capital sau poate mutarea într-o altă țară).
6. Acceptare – NU suntem perfecți

Trebuie să acceptăm că nu suntem perfecți și că mai sunt momente în care mai călcăm strâmb în ceea ce privește bugetul.

Încearcă să afli motivele pentru care s-a ajuns în acel punct și să discutați despre ele astfel încât pe viitor să nu se mai întâmple.

Chiar dacă vorbim despre bani sau despre visuri, în viața de cuplu, comunicarea este cel mai important aspect de care trebuie să ținem cont.
Comunicarea salvează relațiile, iar când vorbim despre bani, 1 oră pe săptămână pentru discuțiile legate de situația financiară salvează viitorul.

Laurentiu Mihai - Promotor al educației financiare încă din 2012 pe www.laurentiumihai.ro. Scriu articole care să-i ajute pe români să-și administreze banii mai bine, să câștige mai mult și să aibă o viață cât mai liniștită.