Să ne amintim puțin de lecțiile de matematică din copilărie: nu erau doar despre calcule complicate, formule sau teorii. Erau și despre a gândi logic. Sau, pe scurt, cum să luăm anumite decizii în viață. Iar când vine vorba de bani, nu trebuie să fi fost vreun geniu la matematică să poți avea grijă de ei, însă trebuie, totuși, să cunoști câteva aspecte care te ajută să vezi lucrurile în perspectivă.
Ești pregătit?
Iată câteva informații pe care e bine să le știi despre fonduri mutuale (sau fonduri de investiții).
Ana are semințe și vrea să aibă multe mere - sau ce sunt Fondurile Mutuale?
Imaginează-ți că ai câteva semințe de măr (adică banii). Ca să le poți înmulți, să ai și mai multe mere când vor înflori, trebuie să le dai cuiva care le poate ține într-o seră – Fondurile Mutuale. Acolo, îngrijitorul, adică administratorul fondului, face tot posibilul ca toate semințele să se înmulțească. Așa că investește acești bani în diferite instrumente financiare (acțiuni, obligațiuni și altele) și pe diverse piețe, în funcție de strategia specifică fondului, cu scopul de a obține profit. Toți investitorii primesc unități de fond în schimbul banilor.
Fondurile Mutuale trebuie privite ca o investiție pe termen lung, cu o evoluție care fluctuează – în anumite perioade pot apărea scăderi sau creșteri. În timp ele ți-ar putea aduce un câștig mai bun decât produsele de economisire. Adică nu trebuie să te duci să-ți iei semințele la prima rază de soare, ci este recomandat un orizont de timp de cel puțin 3 ani. Totuși trebuie să ții cont că fondurile mutuale nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor tale nu este garantată.
Și economii, și investiții.
Dacă ai deja un plan de economisire, ai zice că „ești acoperit” și că ai niște rezerve de bani pe care te poți baza. Foarte bine! Însă, pe lângă variantele clasice de economisire, ai putea să iei în calcul și Fondurile Mutuale - mai ales pe termen lung.
Contul de economii te ajută să-ți îndeplinești obiectivele pe termen scurt, să-ți faci un fond de urgență, îți oferă flexibilitate (ai acces în orice moment la bani) și stabilitate (riscurile sunt minime, pentru că sumele din economii sunt garantate până la un plafon de 100.000 Euro).
În același timp, investițiile în Fonduri Mutuale au următoarele avantaje:
1. Ai putea obține randamente mai bune față de conturile de economii sau depozite, în special pe termen lung și te-ar putea proteja mai eficient de efectul inflației. Însă trebuie să ții cont că și riscurile sunt mai mari, neavând certitudinea unui câștig.
2. Te scapă de tentația de a umbla la bani – chiar dacă poți să îi accesezi destul de ușor (în cateva zile), banii din Fondurile Mutuale nu sunt, totuși atât de la îndemână precum cei din contul de economii.
Așadar, pentru cât mai multe avantaje, o idee bună ar fi să găsești un echilibru între economii și investiții:
Un cont de economii: pentru fonduri de urgență, situații neprevăzute sau obiective pe termen scurt sau mediu.
Un fond de investiții: pentru obiective pe termen lung, de minimum 3-5 ani.
Ține cont de riscurile pe care ți le asumi atunci când investești într-un fond mutual!
Riscurile pot fi mai mici sau mai mari. Fiecare fond de investiții are un risc specific, în funcție de strategia de investiții și de tipul de instrumente financiare în care investește. Este posibil ca, în funcție de condițiile de piață, suma investită să nu poată fi recuperată în totalitate sau să nu se obțină randamentul așteptat.
Pornești la drum cu sume mici.
Mulți oameni cred că pot deveni investitori doar dacă au la dispoziție sume mari de bani. În realitate însă, nu trebuie să aștepți vreo moștenire pentru a începe să investești în Fonduri Mutuale.
De exemplu, cu Fondurile Mutuale de la ING poți începe „cariera” de investitor cu doar 200 de lei – suma minimă pentru investiții periodice, lunare – sau 500 de lei pentru cele neperiodice.
Nu-ți pune toate semințele în aceeași seră.
Pentru că îngrijitorul serei are experiență, știe că e nevoie să pună semințele în mai multe sere, ca să minimizeze riscurile – astfel, dacă una dintre ele este luată pe sus de o rafală, nu îți vei pierde toate semințele. Diversificarea este bună pentru că administratorul fondului ar putea obține câștig pentru tine chiar și atunci când condițiile sunt mai puțin favorabile în unele sere.
De exemplu, dacă prețul acțiunilor scade ar fi posibil să obțină o creștere prin prețul obligațiunilor. Sau dacă o anumită zonă geografică are scăderi, o altă zonă geografică poate obține creșteri.
Automat e mult mai simplu.
Ai și varianta de a investi automat, lunar chiar și sume mici. Altfel spus, în loc să-ți dai toate semințele deodată, poți face asta lunar, dar cu mai puțin. Având în vedere că prețul unităților de fond fluctuează, atunci când investești puțin câte puțin în fiecare lună, prinzi atât momente de scădere, cât și de creștere. Asta înseamnă că ești mai protejat împotriva volatilității pieței pentru că plătești un preț mediu.
Știm că poate fi dificil să faci singur, manual, acest lucru constant și puțini oameni reușesc. De aceea, noi am creat o soluție automată, lunară, de a investi, disponibilă chiar în Home’Bank. Tu trebuie doar să alegi Fondul Mutual care ți se potrivește și suma pe care vrei să o investești lună de lună din contul tău curent.
Fii un investitor responsabil!
E bine de știut că profitul pe care ți-l dorești poate veni dacă gândești pe termen lung și e bine să investești doar o parte din banii pe care i-ai pus deoparte. Fondurile Mutuale nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor tale nu este garantată. Ea poate crește sau se poate diminua în funcție de evoluția piețelor financiare. Performanțele anterioare ale fondului de investiții nu reprezintă garanții ale realizărilor viitoare. Te rugăm să citești cu atenție documentele informative ale fondului.
Află mai multe despre Fondurile Mutuale de la ING aici.