Un articol scris de Alina Greavu (Aluziva)
De ce e important să ne educăm copiii cu privire la bani? Părinţii ştiu bine că dacă nu suntem fermi cu cheltuielile şi dacă nu impunem nişte limite, copiii ar pleca acasă cu toate dulciurile şi jucăriile din magazin. Drept urmare, primul beneficiu are legătură cu portofelele părinţilor. Al doilea beneficiu, chiar mai important, e că vom pune bazele unui adult responsabil în relaţia cu banii. Dacă îi educăm de mici cu câteva principii de bază, copiii noştri au toate şansele să-şi gestioneze mai bine finanţele când vor creşte, indiferent că vorbim despre cheltuieli de zi cu zi, de plata unei rate la casă sau de accesarea unui credit la bancă. Conform unor studii recente, cea mai bună vârstă de a începe educaţia financiară cu copiii este de 7 ani. În cazul copiilor noştri, Matei are 6 ani, iar fetele au 4 ani, aşa că aplicăm momentan principiile mai mult cu Matei şi mai puţin cu fetele, dar le vom pune în aplicare odată ce vor fi pregătite mental.7. Împrumută-i bani când are nevoie
Ai încercat să-i împrumuţi copilului tău 10 lei pentru a-şi cumpăra ceva ce îşi doreşte? Încearcă! Îi vei spune că îi vei reţine banii împrumutaţi din alocaţie, din venitul primit pentru sarcinile prestate în casă sau din banii pe care îi va primi de la bunici, să zicem. Pentru a-i arăta importanţa economiilor, reţine-i şi o mică dobândă de 1 leu. E o ocazie ideală de a-l învăţa să aştepte mai mult timp pentru un câştig mai mare, comparativ cu un câştig imediat pierdut la fel de repede.
Cam astea sunt cele 7 idei despre educaţie financiară pe care le poţi pune deja în aplicare cu copiii tăi, chiar dacă sunt mai mici de 7 ani. După cum am zis şi mai devreme, la noi funcţionează excelent - nu şi la fete, pentru că sunt totuşi prea mici.
Mai departe, găseşti sfaturi financiare pentru noi, părinţi şi adulţi, pe platforma de educaţie financiară Cât ai spune Leu, dezvoltată de ING Bank. Acolo sunt articole, exerciţii şi content video cu soluţii şi inspiraţie pentru a ne descurca mai bine cu banii şi a învăţa să luăm decizii mai bune când vine vorba de cheltuieli.
Tot pe platforma Cât ai spune Leu o să găseşti quiz-uri şi joculeţe scurte care te vor învăţa ceva despre tine: "Cât risipeşti şi cât economiseşti?", "Cât valorează o oră din viaţa ta?" ori "Fă bani cu pasiunea pe care o ai sau exerciţiul IKIGAI".
În plus, vei vedea o mulţime de sfaturi şi recomandări prin care să-ţi construieşti bugetul individual sau de cuplu. Poţi învăţa să-ţi gestionezi şi optimizezi cheltuielile sau să reduci risipa prin comportamente ca renovarea şi recondiţionarea lucrurilor vechi în loc să achiziţionezi lucruri noi ori să fii mai atent cu timpul investit atunci când munceşti şi să vezi, în final, dacă merită sau nu, desigur.
Aşadar, dacă ai veniturile mai mici sau egale cu cheltuielile, nu reuşeşti să economiseşti, nu ştii pe ce se duc banii, îţi e greu să scapi de datorii şi împrumuturi, intră pe Cât ai spune Leu şi descoperă toate resursele de educaţie financiară gratuite oferite de ING Bank.
Citeşte aici articolele.