5 minute

7 idei de educaţie financiară
pentru copii de 7 ani

5 minute
7 idei de educaţie financiară
pentru copii de 7 ani

Un articol scris de Alina Greavu (Aluziva)

De ce e important să ne educăm copiii cu privire la bani? Părinţii ştiu bine că dacă nu suntem fermi cu cheltuielile şi dacă nu impunem nişte limite, copiii ar pleca acasă cu toate dulciurile şi jucăriile din magazin. Drept urmare, primul beneficiu are legătură cu portofelele părinţilor.

Al doilea beneficiu, chiar mai important, e că vom pune bazele unui adult responsabil în relaţia cu banii. Dacă îi educăm de mici cu câteva principii de bază, copiii noştri au toate şansele să-şi gestioneze mai bine finanţele când vor creşte, indiferent că vorbim despre cheltuieli de zi cu zi, de plata unei rate la casă sau de accesarea unui credit la bancă.

Conform unor studii recente, cea mai bună vârstă de a începe educaţia financiară cu copiii este de 7 ani. În cazul copiilor noştri, Matei are 6 ani, iar fetele au 4 ani, aşa că aplicăm momentan principiile mai mult cu Matei şi mai puţin cu fetele, dar le vom pune în aplicare odată ce vor fi pregătite mental.

1. Ce înseamnă ieftin şi scump
Identifică toate oportunităţile de câştig suplimentar pe care le ai la jobul actual. Vorbeşte cu managerul tău sau cu colegii de la resurse umane despre proiecte sau activităţi pe care poţi să le faci pentru a câştiga suplimentar. Dacă lucrezi în vânzări, e timpul să-ţi creşti baza de clienţi şi numărul de apeluri, vizite şi oferte. În orice departament din firmă sunt lucruri de îmbunătăţit, de făcut mai eficient, mai repede, mai ieftin, mai bine. Această mişcare are două beneficii: te ajută să îţi consolidezi poziţia în cadrul echipei şi firmei, totodată sporindu-ţi şi veniturile.
2. Un copil cumpără un singur lucru
Familia noastră are cinci membri, aşa că, uneori, vizitele la supermarket ne pot lăsa găuri negre în portofel. Având trei copii, am insistat încă de când erau mici pe o regulă de aur: fiecare copil are dreptul să-şi cumpere un singur lucru, indiferent că vorbim de o acadea, un pluş sau un set de plastilină. Regula asta ne salvează atât de cheltuieli extra, cât şi de tantrumuri în magazin.
3. Strângem bani la puşculiţă
Am vorbit cu Matei despre cum oamenii mari strâng bani pentru a-şi cumpăra ceva, aşa că strânge la rândul lui. De fiecare dată când găseşte o monedă sau o bancnotă prin casă, se duce entuziasmat şi o bagă în puşculiţă. În puşculiţa lui intră şi banii primiţi de la familie şi prieteni de ziua lui sau cu oricare altă ocazie - a strâns ceva bani, să fiu sinceră! În scurt timp o să-şi poată cumpăra ce-şi doreşte.
4. Să le dăm şi copiilor care nu au
Actele de caritate sunt un stil de viaţă pentru noi. Am deschis o asociaţie prin care să ajutăm cât mai mulţi oameni, deci copiii sunt familiari cu ideea de donaţie. Toţi trei ştiu deja de donaţii, numai că la nivelul lor asta înseamnă jucării, haine şi încălţăminte. Copiii noştri renunţă cu uşurinţă la aceste lucruri, pe care le pun într-o cutie ce va ajunge la copiii care nu au. E o chestiune de timp până vom vorbi şi despre donaţii în bani.
5. Câştigă bani prin munca ta
Adi, soţul meu, a venit cu o idee foarte bună pentru a-l motiva şi ajuta pe Matei să-şi umple puşculiţa. I-a spus că pentru a primi bani trebuie să îndeplinească nişte sarcini: să pună jucăriile la loc, să dea cu aspiratorul în sufragerie, să îl ajute la strânsul mesei şi alte mici sarcini casnice. Suntem foarte atenţi la un aspect, însă: nu îi instalăm ideea că trebuie să facă ordine şi curăţenie doar cu răsplată, căci apoi o dăm în altele. Echilibrul este cheia.
6. Diferenţa dintre îmi place şi îmi trebuie
Ne place ciocolata, dar ne trebuie pâine. Ne place o jucărie, dar ne trebuie geacă de iarnă. Iată un principiu pe care nici noi, ca adulţi, nu reuşim câteodată să-l respectăm şi ajungem să dăm banii aiurea pe tot felul de lucruri. E important să instalăm acest proces în minţile copiilor, pentru ca astfel să ia decizii mai smart cu privire la cheltuieli atunci când devin adulţi.

7. Împrumută-i bani când are nevoie

Ai încercat să-i împrumuţi copilului tău 10 lei pentru a-şi cumpăra ceva ce îşi doreşte? Încearcă! Îi vei spune că îi vei reţine banii împrumutaţi din alocaţie, din venitul primit pentru sarcinile prestate în casă sau din banii pe care îi va primi de la bunici, să zicem. Pentru a-i arăta importanţa economiilor, reţine-i şi o mică dobândă de 1 leu. E o ocazie ideală de a-l învăţa să aştepte mai mult timp pentru un câştig mai mare, comparativ cu un câştig imediat pierdut la fel de repede.


Cam astea sunt cele 7 idei despre educaţie financiară pe care le poţi pune deja în aplicare cu copiii tăi, chiar dacă sunt mai mici de 7 ani. După cum am zis şi mai devreme, la noi funcţionează excelent - nu şi la fete, pentru că sunt totuşi prea mici.

Mai departe, găseşti sfaturi financiare pentru noi, părinţi şi adulţi, pe platforma de educaţie financiară Cât ai spune Leu, dezvoltată de ING Bank. Acolo sunt articole, exerciţii şi content video cu soluţii şi inspiraţie pentru a ne descurca mai bine cu banii şi a învăţa să luăm decizii mai bune când vine vorba de cheltuieli.

Tot pe platforma Cât ai spune Leu o să găseşti quiz-uri şi joculeţe scurte care te vor învăţa ceva despre tine: "Cât risipeşti şi cât economiseşti?", "Cât valorează o oră din viaţa ta?" ori "Fă bani cu pasiunea pe care o ai sau exerciţiul IKIGAI".

În plus, vei vedea o mulţime de sfaturi şi recomandări prin care să-ţi construieşti bugetul individual sau de cuplu. Poţi învăţa să-ţi gestionezi şi optimizezi cheltuielile sau să reduci risipa prin comportamente ca renovarea şi recondiţionarea lucrurilor vechi în loc să achiziţionezi lucruri noi ori să fii mai atent cu timpul investit atunci când munceşti şi să vezi, în final, dacă merită sau nu, desigur.

Aşadar, dacă ai veniturile mai mici sau egale cu cheltuielile, nu reuşeşti să economiseşti, nu ştii pe ce se duc banii, îţi e greu să scapi de datorii şi împrumuturi, intră pe Cât ai spune Leu şi descoperă toate resursele de educaţie financiară gratuite oferite de ING Bank.

Citeşte aici articolele.

Despre Alina Greavu (Aluziva)

Aluziva este creator de conţinut, activist social, fundraiser independent şi mamă a trei copii. Scrie de la 19 ani, şi-a început cariera în jurnalism şi a adunat până în prezent peste 150 000 de urmăritori pe platformele ei.

A pus bazele Asociaţiei Aluziva unde, alături de comunitatea ei, susţine cauze sociale şi luptă pentru schimbare.