4 minute

Credite mici,
dar cu atenție mare

4 minute

Credite mici,

dar cu atenție mare

De Adrian Asoltanie
Cu toții ne dorim mai mult, mai bine, mai repede. Tehnologia ne-a schimbat viața și tot ce înainte dura zile, luni sau chiar ani, acum se întâmplă instantaneu. Un cuplu cu doi copii poate mânca azi paste, burgeri, salată și ciorbă la 20 de minute de când s-au decis ce vor la prânz, în confortul casei lor, fară ca măcar să pornească aragazul. Poți alege un obiect din celălalt capăt al planetei și acesta va fi produs și va ajunge direct la tine acasă în câteva zile. Asta schimbă, desigur, și alte așteptări personale.

Într-o societate a abundenței, plină de tentații și sub presiunea rețelelor sociale, obiceiurile financiare se schimbă. Un element esențial al schimbării este accesul la creditare și cred că această facilitate trebuie înțeleasă cu avantajele și provocările ei. Iată câteva recomandări:
1. BANII DIN VIITOR
Accesarea unui credit reprezintă, de fapt, cheltuirea unei părți din veniturile tale viitoare azi. Cu alte cuvinte, atunci când cumperi în rate un televizor, un telefon sau o mașină, consumi deja un procent din banii tăi pentru următoarele 24 / 36 / 60 de luni. Realitatea actuală ne arată că viitorul poate fi foarte complicat. De aceea, e bine să ai în vedere faptul că viața este imprevizibilă și trebuie să fii pregătit financiar pentru ce poate să apară, bazându-te mereu pe un fond de siguranță.
Îți recomand, așadar, ca ratele creditelor de consum să nu depășească 5-10% din venitul tău lunar și să evaluezi realist posibilitățile tale financiare și stabilitatea veniturilor. Alege să folosești înțelept cardul de credit: doar pentru acele cheltuieli mari pe care vrei să le împarți în felii mai mici și nu pentru cheltuieli impulsive.
2. CE CUMPERI?
Majoritatea lucrurilor pe care le cumperi (ex: haine, mobilă, electronice, gadget-uri etc.) sunt bunuri care se devalorizează de îndată ce le-ai cumpărat sau care presupun costuri suplimentare de utilizare și întreținere (ex: mașină personală). Acestea sunt PASIVELE. Atunci când le achiziționezi, ar trebui să ții cont cât plătești de fapt pentru ele (cu dobândă, risc și devalorizare) și să nu faci achiziții impulsive. Analizează bine nevoia ta și încearcă să nu te îndatorezi foarte mult pentru astfel de lucruri.
Dar există și decizii financiare care te-ar putea ajuta să îți crești veniturile, cum ar fi: investițiile la bursă sau în fonduri mutuale (dar cu atenţie, aici există și niște riscuri), investițiile imobiliare sau în echipamente productive și investițiile în educație. Acestea sunt ACTIVELE și ar trebui să fie o prioritate în deciziile tale financiare.

E bine de ştiut că:
Fondurile de investiţii nu sunt depozite, iar valoarea investiţiilor tale nu este garantată. Ea poate creşte sau se poate diminua în funcţie de evoluţia pieţelor financiare. Performanţele anterioare ale fondului de investiţii nu reprezintă garanţii ale realizărilor viitoare. Te rugăm să citeşti cu atenţie documentele informative ale fondului.
3. CUM ACHIȚI?
Daca te împrumuți cu cap, nu vei ajunge în această situație, însă ar trebui să știi și ce e de făcut în cazul în care datoriile pun o presiune prea mare pe viața ta financiară sau personală. În acest caz, cea mai eficientă metodă de eliberare este SCARA DATORIILOR:
Adună un fond de Urgență de minimum 1000 - 2000 RON. Poți lucra câteva ore suplimentare ori vinde ceva pe internet. Asta o să te ajute să rezolvi eventuale urgențe viitoare și vei evita să întrerupi procesul care urmează. Primul “secret” al achitării datoriilor este să nu mai faci altele noi.
Scrie o listă cu datoriile tale în ordine crescătoare a valorii, indiferent de dobândă. Am întâlnit multe situații în care o persoană sau un cuplu nu știa exact ce datorii are.
Prioritizează datoriile către stat / ANAF care au consecințe foarte grave.
Achită minimul din fiecare datorie care ți-ar putea crea complicații viitoare (popriri, executări, procese).
Alocă resurse suplimentare și achită cea mai mică datorie în cel mai scurt timp. Aceasta e prima ta victorie care îți va da încrederea și motivația să mergi mai departe.
Treci la următoarea cu curaj. Și apoi la următoarea. Cu banii eliberați de fiecare datorie achitată vei putea să ataci datorii din ce în ce mai mari.
Un tool de ajutor pentru a-ți organiza veniturile și cheltuielile este Bugetul Banilor și al Vieții, pe care îl găsești chiar aici: http://www.adrian.asoltanie.com/gratuit Preia controlul banilor tăi ca să poți avea controlul asupra vieții tale. Pentru că educația financiară e despre viață, nu despre bani.
Despre Adrian Asoltanie
Adrian este trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani și până la 40 de ani a făcut cam toate prostiile financiare. A descoperit pe propria piele și pe propriul buzunar că, de fapt, există doar câteva metode de a produce și înmulți banii, dar există nenumărate metode de a-i pierde și cheltui. Și-a dat seama că lipsa de educație financiară este extrem de scumpă, atât din punct de vedere financiar, dar și emoțional și relațional.
A dezvoltat cursuri și produse pentru educație și organizare financiară, a publicat prima carte despre banii în cuplu și educația financiară a copiilor din România. Are una dintre cele mai mari comunități de educație financiară: Viața și Banii. A strâns un maraton de peste 230 de lecții și interviuri valoroase pe YouTube, Facebook și pe www.adrian.asoltanie.com.
Toate informațiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.