4 minute

Cum să ai două griji mai puţine în vacanţă:
siguranţa banilor şi cursul de schimb valutar.

4 minute

Cum să ai două griji mai puţine în vacanţă:

siguranţa banilor şi cursul de schimb valutar.
Vara abia a început şi chiar dacă ai bifat deja prima vacanţă, încă mai ai timp suficient pentru oportunităţile spontane care se pot ivi. Noi ţi-am pregătit înainte de drum câteva recomandări despre cum să îţi ţii banii în siguranţă şi cum să nu te temi de cursul valutar.
1. E ok să plăteşti la POS-uri din străinătate cu cardul sau telefonul
Când eşti în vacanţă, probabil că vrei să achiţi totul uşor şi rapid, fără să mai pierzi timpul căutând un ATM sau se te încurci cu numerar. Aşa cum faci şi acasă. Majoritatea comercianţilor din străinătate acceptă plata cu cardul, aşa că poţi plăti cu telefonul sau cu cardul în lei, mai comod, cu mai puţin stres. În plus, e bine să ştii că ai acelaşi curs valutar fie că plăteşti cu cardul / telefonul la POS sau retragi de la ATM.
2. Mai mult numerar, mai mult risc. Mai simplu cu telefonul.
Dacă ştii că banii tăi sunt în siguranţă şi ai control asupra tuturor tranzacţiilor pe care le faci, parcă altfel te bucuri de vacanţă, nu-i aşa? Când alegi plata cu telefonul, nu mai ai grija portofelului şi a banilor. Aşa, ai şi o monitorizare mai bună a cheltuielilor, ca să nu te mai întrebi pe ce s-au dus banii? În plus, acum poţi să îţi faci un card virtual pe care să îl foloseşti în vacanţă ( îl deschizi online, 100% gratuit pentru plăţi cu telefonul sau online).
3. Preferi să mergi pregătit, inclusiv cu suficient numerar
În general, e bine să ai cash la tine atât cât e nevoie şi nu mai mult, mai ales datorită posibilităţilor de plată cu cardul sau telefonul, aproape oriunde şi oricând. Dacă vrei să porneşti la drum pregătit, poţi scoate euro de la ATM-ul băncii tale, dedicat operaţiunilor în euro. Ca să beneficiezi de cel mai bun curs la ING, non-stop, trebuie să încasezi minimum 700 de lei pe lună şi să faci cel puţin o tranzacţie pe lună. În condiţiile de mai sus, te încadrezi la cursul personalizat pentru schimburi valutare de până la 10.000 lei/lună, iar detalii găseşti aici. Dacă vrei, poţi face conversia din contul curent în contul de euro sau invers, direct din Home’Bank.
4. Și totuşi, pentru un ice coffee pe plajă?
Numerarul nu se prea găseşte pe lista ta de priorităţi când te pregăteşti de vacanţă. Aşa ca ajungi cu ce rest de euro ţi-a rămas de la vacanţa trecută şi la nevoie, cauţi un ATM. Spre exemplu, dacă barul de pe plajă nu are POS. Atunci, regula e simplă: dacă nu vezi trecut pe ATM niciun nume de bancă pe care îl cunoşti sau poate chiar numele băncii de la care ai cardul, înseamnă că eşti în faţa unui bancomat cu „etichetă albă”. Cu alte cuvinte, bancomatul aparţine unei instituţii financiare non-bancare, adică există posibilitatea să plăteşti mai mult decât te-ai aştepta, din cauza comisionului de acces.
5. Cum se întâmpă conversia de valută când retragi numerar
Dacă ai card în lei emis de ING, schimbul valutar va fi făcut la cursul pentru euro al ING, aşa că alege mereu să retragi numerar în moneda ţării respective. În cazul ţărilor cu altă monedă oficială decât euro, retragerea se face la cursul băncii împreună cu cel VISA pentru alte valute. De exemplu, să spunem că eşti în excursie în Marea Britanie. Conversia se va face instant, mai întâi din lire sterline în euro la cursul VISA şi apoi din euro în lei, la cursul ING, valabil la momentul decontării tranzacţiei.