5 minute

Cadouri
Money Smart

5 minute

Cadouri

Money Smart

Un articol scris de Adrian Asoltanie
„- Iar pijamale?”

Sezonul cadourilor este pentru fiecare dintre noi o adevărată provocare creativă și financiară. Facem liste lungi de rude, prieteni și colegi cu personalități și așteptări diferite. Verificăm oferte nesfârșite în magazinele fizice și în cele online. Ce e ieftin nu se potrivește, iar ce se potrivește e scump sau nu se găsește pe stoc. Iar, după atâta alergătura și cheltuială, te trezești în fața unei reacții care nu e deloc pe măsura efortului tău.

Îți propun ca anul acesta să încerci varianta money smart pentru cadourile celor dragi. S-ar putea să obții niște chipuri surprinse și niște sprâncene ridicate, dar crede-mă că e mai bine decât un „E drăguț, mersi…”. Ce înseamnă un cadou money smart? Un cadou care nu e despre tine, ci despre cel care îl primește. Așadar, un cadou money smart e cel care aduce o schimbare financiară în bine pentru cel care îl primește. Asta înseamnă și să faci diferența fundamentală dintre cumpărarea de active și pasive.

Experiențe
Cadourile sub formă de obiecte au un efect temporar. Sentimentul de noutate dispare în scurt timp, obiectul rămâne nefolosit, se depreciază în timp și este, în final, aruncat. În schimb, un cadou sub forma unei experiențe este mai valoros. Creează o stare de anticipare plăcută, iar experiența în sine stârnește emoție prin noutate. Efectul nu se oprește aici: de fiecare dată când persoana își va aminti de acel moment, va retrăi starea și o va povesti și altora. Amintirile se formează întotdeauna în asociere cu emoțiile din momentul plăcut, reactivându-le. Ideal ar fi să faci și tu parte din experiență, iar dacă implică și o provocare fizică sau spirituală, cu atât mai bine. Oferă, așadar, experiențe precum:
O excursie sau o tabără de supraviețuire;
O competiție sportivă;
Un concert sau un festival;
Un curs de meditație;
O plimbare cu o mașină decapotabilă închiriată;
O masă specială gătită acasă sau în natură;
Un treasure hunt urban;
Educație

Unele dintre cele mai subestimate cadouri sunt cele educaționale. Cu toate acestea, ele pot planta semințele unei dezvoltări extraordinare, iar roadele pot fi culese tot restul vieții.

Viața mea s-a schimbat radical datorită unui voucher pentru un curs de public speaking primit de la soția mea de Crăciun, în 2015. Am cunoscut acolo oameni faini, printre care și o prezentatoare TV căreia i-a plăcut pasiunea mea pentru educație financiară și m-a invitat să discutăm în cadrul unei emisiuni. Asta a dus la o emisiune săptămânală, iar apoi la sute de cursuri și mii de cursanți din companii și scoli. După aceea a urmat lansarea unei cărți și a unui maraton educațional pentru care sunt recunoscător.

Carte cu autograf;
Sesiune de consultanță individuală;
Curs online;
Bilet la un training;
Un prânz sau o cină cu mentorul;
Jocuri educaționale;

În final, îți doresc ca următorul cadou primit sau oferit să aibă o valoare mai mare decât cea materială, să vină cu emoții pozitive și să contribuie la dezvoltarea ta sau a celor dragi ție. Te invit să ieși din lumea cadourilor „drăguțe”, iar, cu puțin curaj, să fii mai creativ în alegerea cadourilor din acest sezon

Despre Adrian Asoltanie
Adrian este trainer, speaker și antreprenor de aproape 20 de ani și până la 40 de ani a făcut cam toate prostiile financiare. A descoperit pe propria piele și pe propriul buzunar că, de fapt, există doar câteva metode de a produce și înmulți banii, dar există nenumărate metode de a-i pierde și cheltui. Și-a dat seama că lipsa de educație financiară este extrem de scumpă, atât din punct de vedere financiar, dar și emoțional și relațional.
A dezvoltat cursuri și produse pentru educație și organizare financiară, a publicat prima carte despre bani în cuplu și educația financiară a copiilor din România. Are una dintre cele mai mari comunități de educație financiară: Viața și Banii, construind și o colecție de peste 230 de lecții și interviuri valoroase pe YouTube, Facebook și pe www.adrian.asoltanie.com.

Facebook
Viata si Banii
Youtube
Toate informațiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.