Călătorie în jurul comunicării
în cuplu. 5 destinații
pentru un buget la comun

Câte bucătării, atâtea rețete de comunicare despre bugetul comun. Unora le place mai picant, cu reproșuri și vorbe tăioase, altora cu vorbe dulci, cu glazură de împăcare. 
Tu ce ingrediente folosești atunci când vorbești despre bani cu jumătatea ta? Punem pe masă un studiu realizat cu ajutorul Think Forward Initiative, pe un eșantion reprezentativ de cupluri, despre cum iau împreună decizii financiare. 
Destinația #1   Oceanul Dorințelor
Sănătatea financiară nu este strict despre bani, ci despre cum folosești banii ca să-ți asiguri o viață de care să te bucuri. Să călătorești mai mult, să descoperi locuri noi care să te inspire, dar totul împreună. Comunicarea e de bază în cuplu, iar finanțele reprezintă un bun prilej pentru a o exersa. Așezați-vă și discutați cu calm despre:
  • După ce valori vă ghidați în viață?
  • Ce priorități are fiecare pe termen scurt și lung?
  • Care sunt preferințele în materie de călătorii?
  • Ce obiceiuri de consum are fiecare?
Destinația #2 Insula Banii la comun
Banii la comun sau separat? Conform studiului ING International Survey peste jumătate dintre europenii care declară că sunt fericiți în relația lor de cuplu (55%), își pun și finanțele la comun. În România, 76% dintre cupluri își gestionează finanțele în comun, comparativ cu media europeană de 53%.
Sunt mai multe moduri de organizare a bugetului într-un cuplu, în funcție de stadiul în care se află relația, de venituri sau pur și simplu de preferințele fiecăruia.
  • De exemplu, există posibilitatea ca fiecare să-și administreze separat veniturile, iar cheltuielile comune (întreținere, curent electric, mâncare etc.) să fie plătite 50-50.
  • O altă opțiune este ca banii să fie puși la comun, iar de acolo să fie cheltuiți (este bine însă ca fiecare să-și păstreze o anumită sumă de bani lunară pe care să o folosească așa cum dorește).

Vorbiți despre cum vă gestionați banii în diferite situații, de la cheltuielile curente și cumpărăturile mici, până la vacanțele mari sau city-breaks. Nu există un drum bătătorit și sigur pentru asta. Asigurați-vă însă că raportul între susținere reciprocă și independență în cuplu, din punct de vedere financiar, este mulțumitor pentru ambii parteneri.

Destinația #3 Muntele Obiective comune 
Dacă amândoi aveți aceeași pasiune de a călători, modul în care plănuiți vacanțele, excursiile spune foarte multe despre cât de bine comunicați. Alegerea unei destinații comune vă determină să luați în calcul tot felul de variabile – de la cazare, obiective turistice la asigurare medicală. Luați în calcul să deschideți un cont comun de economii și un fond de urgență, de exemplu.
Destinația #4 Marea Comunicare
Obiectivele și prioritățile cuiva se pot schimba în timp. La fel și veniturile sau cheltuielile. Faptul că ați vorbit la un moment dat despre finanțe în cuplul vostru nu înseamnă că totul va merge de la sine pe termen nelimitat. Dați-vă o „întâlnire” financiară, din când în când (de exemplu, o dată pe lună), unde să discutați despre situația banilor în cuplu și să faceți o evaluare a obiectivelor voastre comune.  
Destinația #5 Deșertul Sinceritatea
Știai că există și infidelitate... financiară? Se referă la a ascunde celuilalt anumite datorii sau cheltuieli pe care le faci, de obicei din teama că te va judeca sau se va supăra. În timp, poate eroda încrederea în cuplu, așa că vorbește deschis cu jumătatea ta despre prioritățile și pasiunile voastre și cum vede fiecare bugetul. Atunci când apar diferențe de perspectivă, concentrați-vă pe a găsi soluții, nu pe cine „are dreptate”. De cele mai multe ori, amândoi aveți dreptate, dar nu despre asta este vorba, ci despre a găsi o destinație comună și de a vă concentra toate eforturile în aceeași direcție.