10 idei pentru cum
să faci mai mulți lei

Laurențiu Mihai - Promotor al educației financiare încă din 2012 pe www.laurentiumihai.ro.

Scriu articole care să-i ajute pe români să-și administreze banii mai bine, să câștige mai mult și să aibă o viață cât mai liniștită. Mereu am căutat să-mi diversific sursele de venit și să câștig mai mult. Sunt anumite domenii unde îți poți crește venitul din ce faci deja, dar sunt și domenii unde ai nevoie de alte surse de venit. Iată 10 idei din experiența mea, pentru cum să faci și mai mulți lei:
Laurențiu Mihai - Promotor al educației financiare încă din 2012 pe www.laurentiumihai.ro.
Scriu articole care să-i ajute pe români să-și administreze banii mai bine, să câștige mai mult și să aibă o viață cât mai liniștită. Mereu am căutat să-mi diversific sursele de venit și să câștig mai mult. Sunt anumite domenii unde îți poți crește venitul din ce faci deja, dar sunt și domenii unde ai nevoie de alte surse de venit. Iată 10 idei din experiența mea, pentru cum să faci și mai mulți lei:
Freelancing-ul este o opțiune bună în această perioadă
Dacă lucrezi în IT, Marketing, consultanță sau design, atunci ia în considerare și proiectele de tip freelance. Sunt multe platforme care te vor ajuta să ajungi la clienți și fiecare proiect îți oferă un venit binevenit.
Începe un proiect online
Susțin proiectele online pentru că acestea m-au ajutat să-mi cresc venitul foarte mult. Dacă ai o pasiune și îți place să scrii, ai putea porni un proiect online precum un blog sau un website de știri într-un anumit domeniu. Dacă ești pasionat de video, vlog-urile sunt la modă în acest moment. Recomandarea mea este să-ți alegi un domeniu și să-l aprofundezi cât mai mult.
Creează un curs online
Tot mai mulți oameni sunt dispuși să investească în educația lor și să plătească pentru a se specializa într-un anumit domeniu. Dacă îți place ceea ce faci, îți recomand să creezi un curs pe care să-l vinzi online.
Începe o mică afacere extra job
O afacere este pentru foarte mulți un start nou în carieră. De cele mai multe ori nu poți renunța la job și în același timp să-ți deschizi o afacere, pentru că pierzi un venit sigur și constant. Dar o poți începe și o dezvolți în timp până devine o sursă de venit.
Cere o mărire de salariu
Cere anual o mărire de salariu care să fie bazată pe performanțele tale, luând în considerare și salariile medii din domeniul tău. Chiar și schimbarea locului de muncă este o idee bună atunci când simți că nu mai poți evolua în locul în care te afli.
Investițiile la bursă îți pot crește veniturile pe termen lung
Am descoperit bursa acum mai mulți ani și așa am dezvoltat o sursă anuală de venit pasiv. Când zic bursă, mă refer la investiția directă în anumite companii cotate la bursă. Sunt recomandate să fie realizate pe termen lung deoarece riscul scade proporțional cu perioada investiției.
Fondurile de investiții pot fi și ele o soluție viabilă
Fondurile de investiții te ajută să-ți diversifici portofoliul, investind automat în mai multe instrumente financiare. Sunt ideale pentru cei care nu au timp foarte mult de analiză și care își doresc o implicare minimă. Poți investi lunar/anual sume constante de bani, pe termen lung.

Fii un investitor responsabil! Ține cont de riscurile pe care ți le asumi atunci când investești la bursă sau într-un fond mutual. Riscurile pot fi mai mici sau mai mari. Fiecare tip de investiție are un risc specific, în funcție de strategia de investiții și de tipul de instrumente financiare în care investește. Este posibil ca, în funcție de condițiile de piață, suma investită să nu poată fi recuperată în totalitate sau să nu se obțină randamentul așteptat.
Investiții în imobiliare cu deținere directă sau indirectă
Dacă ai un control bun al banilor, poți cumpăra apartamente pe care să le închiriezi. Mai poți investi indirect în imobiliare și cu ajutorul fondurilor REIT, sau poți să te implici în proiecte imobiliare de crowdfunding în care investești sume mai mici de bani și primești anual o sumă de bani.
Reducerea cheltuielilor ar putea fi o soluție imediată
Găsirea unei noi surse de venit se face în timp. Toate cele 8 idei de mai sus sunt practice și aplicabile, însă nu pe termen foarte scurt. Pe termen foarte scurt, varianta câștigătoare este să-ți optimizezi finanțele și să-ți reduci cheltuielile, acolo unde se poate.
În urma analizei bugetului personal, eu mi-am redus cheltuielile cu minim 15%.
Educația pe primul loc
Este pe locul 10, dar este cel mai important aspect din această listă.
Oamenii de succes pe care îi vedem în media își alocă o mare parte din timp educației: cărți, cursuri, training-uri, evenimente de specialitate. Toate acestea te vor ajuta să ajungi la următorul nivel al carierei tale. Cu cât înveți mai multe, cu atât vei ajunge să câștigi mai mult. Poți aplica regula de minim 1 oră/zi (din săptămâna de muncă) pentru citit, cursuri sau analize personale.
Disclamer: Nu sunt planificator sau consultant financiar. Toate informațiile de mai sus au fost prezentate în scop informativ. Ele trebuie să fie analizate de fiecare cititor în parte înainte de a fi aplicate.