Dragă, trebuie
să vorbim despre bani

Da, mai ales în contextul de pandemie care face totul să pară ca un blockbuster distopic. Știm că e dificil, studiile noastre ne arată că, mai ales acum, conversația despre bani este de departe de un final fericit. Apar tot felul de scenarii – cum facem cu lucratul de acasă, cine stă cu copiii atunci când amândoi avem o întâlnire pe Zoom? Ce facem dacă unul dintre noi se îmbolnăvește? Ce cheltuieli tăiem dacă unul dintre noi își pierde locul de muncă? Ce facem cu datoriile?
În timp ce aceste scenarii se tot desfășoară în jurul nostru, există și o veste bună – conversația despre bani te poate aduce și mai aproape de partenerul tău. Știi, în filme, când protagoniștii trec prin tot felul de provocări, le depășesc și ies din ele mai uniți ca niciodată? Acesta poate fi filmul vostru. Puteți fi împreună The Avengers, să descoperiți super-puteri pe care să le folosiți și când vorbiți despre bani. 
Banii – personajul negativ sau pozitiv în filmul vostru? 
Într-un studiu ING International realizat în februarie, 2021, am cerut oamenilor să compare conversațiile despre bani cu alte subiecte de conversație: timp împreună, împărțirea sarcinilor gospodărești, sex și socrii. Conversațiile despre bani au fost declarate ca fiind cea mai mare sursă de dramă în relație și cel mai serios subiect de abordat cu jumătatea de cuplu.
Motivul pentru care conversațiile despre bani sfârșesc în dramă și nu în comedie romantică este faptul că avem tendința de a pune în prim-plan scenariile financiare fără final fericit. De cele mai multe ori, deciziile legate de bani scot în evidență faptul că partenerii nu împart aceleași obiective și valori pe termen lung. Ceea ce duce și la mai mult disconfort. Oricum ar fi, discuțiile despre bani nu pot fi evitate. Studiul nostru ne-a arătat că, într-o săptămână obișnuită, cuplurile au în medie de patru ori conversații despre bani, iar 6 din 10 participanți au spus că e dificil să vorbești cu partenerul despre finanțe.
Imaginează-ți cum ar fi să se facă un film pornind de la replicile pe care ni le dăm în dialogurile despre bani. Ar ieși un thriller, o comedie romantică sau o dramă? Depinde de voi. În studiu a reieșit că dacă am vorbi mai des despre bani în relație, cuplul ar fi mai unit și mai relaxat în gestionarea finanțelor.  
Motor, acțiune, bani!
Voi sunteți regizorii fiecărei discuții despre bani. Cu cât exersați mai bine scenele și scenariile, cu atât aveți șanse mai mari de a evita drama. Doar 3 din 10 participanți au spus că planifică discuțiile despre bani. Știm că e ultimul lucru pe lista ta, dar cu cât mai des aveți discuții despre bani, cu atât cresc șansele pentru un final fericit sau pentru o conversație constructivă.
În timp, focusul nu va mai fi pe „de ce ai dat atâția bani pe pantofi?”, ci pe cum să luați decizii împreună, cum să depășiți niște obstacole și cum vă puteți ieși din rol pentru a aduce extra-venituri. Scenariile pe care le puneți pe masă vă aduc și mai mault împreună. Amândoi jucați rolul principal în filmul vostru așa că doar colaborând veți putea depăși obstacolele financiare.