775 milioane EURO pentru IMM-urile din 6 județe, prin Programul Tranziție Justă 2021-2027

775 milioane EURO pentru IMM-urile mici si mijlocii din 6 județe

Obiectivul specific al Programului Tranziție Justă (PTJ) este diversificarea economică a teritoriilor celor mai afectate de procesul de tranziție spre o economie neutră din punct de vedere climatic, împreună cu măsuri de recalificare și incluziune a lucrătorilor și a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă.

Întreprinderile din cele 6 județe incluse in acest program (Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș) vor putea beneficia de fonduri europene în valoare totală de 775 milioane EURO pentru investiții în activități productive și pentru crearea de noi locuri de muncă, în cadrul Acțiunii “Dezvoltarea întreprinderilor și a antreprenoriatului”, Componenta “Investiții pentru dezvoltarea IMM care sprijină creșterea durabilă și crearea de locuri de muncă”.

Bugetul propus este de 775 milioane de euro, defalcat astfel, pe județe:

PTJ/P1/1.1/1.A/Gorj (investiții productive IMM) - 184.898.599 euro.

PTJ/P2/1.1/1.A/Hunedoara (investiții productive IMM) - 138.966.116 euro.

PTJ/P2/1.1/1.A/HD/ITI Valea Jiului (investiții productive IMM ITI Valea Jiului) - 41.979.347 euro.

PTJ/P3/1.1/1.A/Dolj (investiții productive IMM) - 136.673.075 euro.

PTJ/P4/1.1/1.A/Galați (investiții productive IMM) - 84,633,938 euro.

PTJ/P5/1.1/1.A/Prahova (investiții productive IMM) - 104.525.370 euro.

PTJ/P6/1.1/1.A/Mureș (investiții productive IMM) - 83.903.737 euro.

Cine poate beneficia de acest tip de finanțare?

  • Microîntreprinderi: au până la 9 salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 2 milioane euro, echivalent în lei;
  • Întreprinderi mici: au între 10 și 49 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală netă sau dețin active totale de până la 10 milioane euro, echivalent în lei;
  • Întreprinderi mijlocii: au între 50 și 249 de salariați și realizează o cifră de afaceri anuală de până la 50 milioane euro, echivalent în lei, sau dețin active totale care nu depășesc echivalentul în lei a 43 milioane euro.

Condiții de eligibilitate a solicitanților:

Firmele eligibile vor trebui să îndeplinească o serie de condiții de eligibilitate pentru a obține granturile IMM pentru investiții productive, printre care:

  • Solicitanul este o societate constituită în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile (SRL, SA etc.) sau în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcționarea cooperaţiei (cooperative).
  • Societatea a fost înființată cel târziu la data de 31 decembrie 2021 și nu a avut activitatea suspendată temporar în anul curent depunerii cererii de finanțare (2023) și în anul fiscal anterior (2022).
  • Societatea a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare (2022). Profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a societății (i.e. indiferent de domeniul de activitate vizat de investiție).
  • Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. Păstrarea numărului mediu de salariați cel puțin la nivelul înregistrat în exercițiul financiar anterior depunerii cererii de finanțare (condiție de eligibilitate aplicabilă pe tot parcursul perioadei de evaluare, selecție, contractare, implementare și respectiv pe perioada în care trebuie menținut caracterul durabil al investiției (3 ani de la efectuarea plății finale în cadrul contractului de finanțare sau în termenul prevăzut de ajutorul de stat, oricare intervine ultimul).
  • Solicitantul să angajează să creeze numărul minim de locuri de muncă pe valoarea finanțării nerambursabile acordate:

< 0,5 mil euro - 3 locuri de muncă noi
>= 0,5 mil euro și < 1 mil euro - 6
>= 1 mil euro și < 1,5 mil euro - 9
>= 1,5 mil euro și < 2 mil euro - 12
>=2 mil euro și < 3,5 mil euro - 24
>=3,5 mil euro și < 5 mil euro - 36.

În plus, depășirea valorilor respective va fi punctată suplimentar în cadrul grilei de evaluare tehnică și financiară.

Care este valoarea și cuantumul finanțării nerambursabile?

Sprijinul care va fi oferit va fi compus din ajutor de minimis (max. 200.000 de euro pe firmă) și ajutor regional de stat (max. 5 milioane de euro):

  • Partea de ajutor de minimis va avea o intensitate de 90% din cheltuielile eligibile, ceea ce însemnă că beneficiarul va contribui cu minimum 10% din cheltuielile eligibile aferente ajutorului de minimis.
  • La partea de ajutor de stat, intensitatea sprijinului va varia între 60% și 75%, în funcție de dimensiunea firmei (dacă e micro, mică sau mijlocie) și de județul de implementare.

Care sunt domeniile de activitate finanțate?

  • Producție  (din clasele CAEN 10, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 21, 23, 25, 26, 27, 28, 31, 32, 33)
  • Reciclare deșeuri (din clasele CAEN 38, 39)
  • Lucrări de construcții (din clasa CAEN 43)
  • Întreținerea și repararea autovehiculelor (CAEN 452)
  • Transport și depozitare (din clasele CAEN 52, 53)
  • Sănătate (din clasele CAEN 86, 93,75)
  • Turism (din clasele CAEN 55, 56)
  • Informații și comunicații (din clasele CAEN 58, 59, 60, 61, 63, 71, 72, 73, 74, 75)
  • Servicii administrative și activităţi de servicii suport (din clasele CAEN 86, 93)

Domeniile de specializare inteligentă specifice județelor vizate de program primesc punctaj suplimentar.

Lista completă a codurilor CAEN eligibile poate fi consultată aici.

Ce tipuri de cheltuieli sunt eligibile?

Costurile eligibile se pot încadra în una sau în mai multe dintre următoarele categorii:

(a) costurile investițiilor în active corporale (construire/extindere si/sau dotare/ cu active corporale) și necorporale; sau

(b) costurile salariale estimate pentru locurile de muncă create în urma unei investiţii iniţiale, calculate pe o perioadă de doi ani; sau

(c) o combinație a unei părți a costurilor menționate la literele (a) și (b), dar care să nu depășească valoarea de la litera (a) sau (b), în funcție de care dintre acestea este mai mare.

Aspecte importante de avut in vedere:

  • La depunerea proiectului și până la semnarea contractului de finanțare nerambursabilă terenul și/ sau construcția trebuie să fie libere de sarcini. Ulterior contractării proiectului, este permisă ipotecarea obiectelor/bunurilor aferente proiectului, fie ele mobile sau imobile, în condițiile stricte ale prevederilor contractuale, cu respectarea legislației în vigoare.
  • Daca proiectul va fi aprobat, in etapa de contractare, solicitantul va prezenta:  scrisoare de confort angajantă și/sau alte documente prin care să se facă dovada posibilității solicitantului de a asigura cofinanțarea cheltuielilor eligibile/neeligibile/TVA, după caz, în cadrul proiectului (pentru proiectele care vor fi selectate in urma evaluării autoritatilor această scrisoare va fi reconfirmată si prelungită, dacă este cazul).

Ghidul final urmează să fie publicat de Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) și apoi să fie deschidă sesiunea de depunere a proiectelor, în sistemul electronic MySMIS2021.

Mai multe informații se pot găsi pe site-ul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene: GHIDUL SOLICITANTULUI PENTRU ACȚIUNEA „DEZVOLTAREA ÎNTREPRINDERILOR ȘI A ANTREPRENORIATULUI” – COMPONENTA „INVESTIȚII PENTRU DEZVOLTAREA IMM CARE SPRIJINĂ CREȘTEREA DURABILĂ ȘI CREAREA DE LOCURI DE MUNCĂ” DIN CADRUL PROGRAMULUI TRANZIȚIE JUSTĂ 2021 – 2027 – formă revizuită (gov.ro)

Lucia Udreanu este expert Fonduri Europene în cadrul ING Bank, asistând clienții companii cu consultanță și expertiză financiară pentru finanțarea proiectelor cu fonduri europene pe care aceștia le desfățoară. Cu o experiență de peste 15 ani în consultanță pentru mediul de afaceri, în ultimii 10 ani Lucia s-a implicat în proiectele de finanțare cu fonduri europene în cadrul sistemului bancar local. Lucia a terminat Facultatea de Management și a obținut European Fundation Certificate în Banking în cadrul Institutului Bancar Român.