Foreign Account Tax Compliance Act / Legea conformitatii fiscale a conturilor din strainatate

ING Bank N.V., Sucursala Bucuresti a fost inregistrata in scopul FATCA la Internal Revenue Service cu statusul Registered Deemed-Compliant - Reporting Model 1. Global Intermediary Identification Number (GIIN) al ING Bank Romania este 5B7B1V.00000.BR.642. Romania a ajuns la un acord de fond si a fost de acord sa fie inclusa de IRS pe lista tarilor IGA1.

Ce este FATCA?

FATCA este acronimul legii din SUA denumita "Legea conformitatii fiscale a conturilor straine".

Conform FATCA, Institutiile Financiare din afara SUA trebuie:

 • Sa identifice si sa obtina informatii cu privire la clientii si partenerii de afaceri. Aceste informatii sunt necesare pentru a stabili care sunt Clientii SUA raportabili;
 • Sa raporteze anual informatiile detinute despre clientii raportabili.

De cand se aplica FATCA?

FATCA se va aplica de la 1 iulie 2014.

Cine este afectat de FATCA?

FATCA va afecta orice persoana, fie persoana fizica sau persoana juridica, din SUA sau din afara ei.

Institutiile Financiare Straine ("FFI") vor fi cele mai afectate deoarece acestea vor trebui sa se conformeze FATCA sau sa plateasca o penalizare de 30% ce se aplica anumitor surse de venituri din SUA.

Poate fi o lege din SUA obligatorie pentru Romania?

Romania, precum cele mai multe tari europene, a decis sa incheie Acordul interguvernamental ("IGA") pentru a face FATCA aplicabila in cadrul legislatiei noastre interne. Negocierile IGA sunt in desfasurare.

ING Romania este inregistrata cu statusul Institutie financiara straina participanta ("Participating FFI").

Este ING Romania mai stricta decat alte banci in aplicarea FATCA?

Nu. FATCA este aplicabila tuturor Institutiilor Financiare din afara SUA (Institutii Financiare Straine – "FFI") si altor intermediari financiari. in cazul in care ING Romania nu ar respecta prevederile FATCA, toate incasarile acesteia si ale clientilor sai avand ca sursa tranzactii efectuate/initiate din SUA, precum dividende si dobanzi platite de corporatiile americane, ar fi supuse unei retineri la sursa de 30%. Prin urmare, ING Romania, la fel ca si alte banci din Romania, a decis implementarea schimbarilor cerute de FATCA. Clientii identificati drept Persoane SUA vor fi raportati catre IRS din 2015.

Care este sistemul de impozitare cu retinere la sursa din cadrul FATCA?

FATCA introduce drept sanctiune un sistem de impozitare cu retinere la sursa de 30% pentru Platile supuse retinerilor efectuate catre Institutiile Financiare Straine care nu respecta obligatiile de divulgare impuse de FATCA ("Non-participating Financial Institutions").

ING Romania se va conforma cu FATCA. Drept urmare, nu va exista nici un impozit cu retinere la sursa aplicabil clientilor nostri.

Ce inseamna US, SUA sau Statele Unite ale Americii?

 • Statele Unite
 • Insulele minore indepartate ale SUA
 • Guam
 • Insulele nordice Mariana
 • Puerto Rico
 • Statele Unite, Insulele Virgine
 • Samoa Americana

Ce inseamna un Client Undocumented (Nedocumentat)? Undocumented este un Status FATCA.

Termenul Client Undocumented inseamna urmatoarele:

 • Clientul nu a raspuns cererii de informatii si termenul limita a fost depasit, SAU
 • Clientul a refuzat sa isi dea acordul pentru a fi raportat (in cazul tarilor non-IGA); SAU
 • ING FFI nu a putut finaliza analiza in termenul limita; SAU
 • Au fost gasite Indicii SUA referitoare la Client si care nu au fost actualizate sau confirmate.

ING Romania nu va avea relatii cu Clientii Undocumented noi.

Ce informatii vor fi raportate catre ANAF ?

In cazul in care sunteti persoana sau entitate juridica raportabila din punct de vedere FATCA, anumite informatii cu privire la conturile financiare detinute direct sau indirect de catre  rezidentii fiscali straini, vor fi  comunicate autoritatilor fiscale locale pana la data de 15 mai. 
Informatiile comunicate vor fi:

Nume, adresa, jurisdicția de rezidență, numar de identificare fiscală(NIF), data și locul nașterii, necesare identificarii persoanei fizice sau a entitatii ce sunt titulare de cont, dar si cele necesare identificarii persoanelor care controlează entitatea (titular de cont , numarul si soldul/valoarea contului inclusiv, in cazul unui cont de investitii, valoarea de rascumparare, valabila la sfarsitul anului calendaristic relevant sau, in cazul in care contul a fost inchis in cursul anului sau al perioadei in cauza, valoarea ultimei tranzactii imediat inainte de inchiderea contului)

Ce trebuie sa stiti*

 1. Puteti oricand solicita confirmarea ca datele tale sunt prelucrate in scop FATCA.  Mentionam ca ING Bank prelucreaza datale tuturor clientilor sai in scop FATCA conform legislatiei in vigoare.
 2. Puteti oricand solicita verificarea, rectificarea si actualizarea datelor tale personale in ING Office-ul de care apartii, pentru a te asigura ca datele tale sunt corecte. Raportarea catre ANAF se va realiza in baza datelor tale comunicate bancii pe parcursul anului 2016, indiferent de situatia lor actuala.
 3. Puteti solicita oricand blocarea, stergerea sau transformarea in date anonime a datelor a caror prelucrare nu este conforma legii si va puteti opune prelucrarii datelor dvs., exclusiv in cazul in care exista un motiv întemeiat şi legitim. Mentionam insa ca ING Bank nu prelucreaza  decat datele pe care are obligatia sa le raporteze conform legii si nu le poate bloca, sterge sau anonimiza decat in conditiile incetarii relatiei tale contractuale cu ING Bank, de la data respectiva, datele inregistrate pana la momentul respectiv ramanand in obligatia de raportare a Bancii.

*Beneficiati de toate drepturile prevazute de Legea nr. 677/2001, pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (dreptul de acces, de intervenţie, de opozitie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale şi de a va adresa Autoritatii Nationale pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal sau justiţiei).

Persoane fizice

Cand sunt considerata o persoana SUA?

Sunteti considerat o Persoana SUA daca: (a) sunteti rezident SUA sau (b) sunteti cetatean SUA1 sau (c) detineti/ati detinut o Carte Verde sau (d) ati fost prezent fizic in SUA timp de 31 de zile in anul curent sau 183 de zile intr-o perioada de 3 ani (care include anul curent si doi ani anteriori acestuia)2.

1Sunteti cetatean SUA daca: (i) v-ati nascut in SUA sau (ii) ati fost naturalizat ca cetatean SUA sau (iii) unul dintre parinti este cetatean SUA.

2Prezenta in SUA este calculata dupa cum urmeaza: (i) toate zilele in care ati fost prezent pe teritoriul SUA pe parcursul anului curent si (ii) 1/3 din zilele in care ati fost prezent pe teritoriul SUA pe parcursul anului trecut si (iii)1/6 din zilele in care ati fost prezent in SUA in anul anterior celui trecut.

In cazul in care indepliniti conditiile aferente statusului de Persoana SUA, puteti fi considerat Rezident SUA in scopuri fiscale. Lista criteriilor indicate mai sus nu este completa, va rugam sa vizitati www.irs.gov si sa verificati daca va incadrati la statusul de Persoana SUA si/sau rezident SUA in scopuri fiscale.

Ce sunt Indiciile SUA?

Indiciile SUA sunt indicatori care arata ca o persoana fizica sau persoana juridica poate fi considerata drept o Persoana SUA.

Pentru Persoane Fizice acestea cuprind:

 • Cetatenie SUA sau Rezidenta SUA (aceasta include detinerea unei Carti Verzi ce permite sederea in SUA ca imigrant),
 • Locul de nastere este SUA,
 • Adresa curenta (postala, de domiciliu, de resedinta, casuta postala sau in atentia) este in SUA,
 • Unica adresa este o adresa asistata sau post-restanta,
 • Un numar de telefon SUA,
 • O procura sau o autorizare de semnatura a fost acordata unei persoane cu adresa din SUA (postala, de domiciliu, de resedinta, casuta postala sau in atentia),
 • Ordine de plata recurente de la un cont ING Romania catre un cont din SUA.

Avand una dintre aceste Indicii nu inseamna ca o persoana fizica este o Persoana SUA, ci doar ca este necesara o analiza mai amanuntita.

Ce este Numarul de identificare al contribuabilului ("TIN/SSN")?

Numarula de identificare al contribuabilului (TIN) a este numarul de identificare fiscala alocat unei persoane care este a folosit de IRS in administrarea legilor fiscale. Acesta este emis de catre Administratia de Securitate Sociala (si in acest caz se numeste Numar de Securitate Sociala SSN) sau de catre IRS.

Intentioneaza ING sa nu mai accepte clienti persoane fizice din SUA din cauza FATCA?

Persoanele SUA sunt si vor fi in continuare binevenite la ING atata timp cat sunt dispusi sa respecte cerintele ING cu privire la documentatia FATCA.

Sunt cetatean SUA si sotul/sotia este cetatean roman. Traim si lucram in Romania. Am fost sfatuit sa obtin cetatenia romana pentru a evita FATCA. Este posibil sa evit consecintele FATCA prin obtinerea cetateniei romane?

Nu. Dupa obtinerea cetateniei romane, veti avea cetatenie dubla. Pentru autoritatile fiscale din SUA, veti ramane cetatean SUA atat timp cat nu ati renuntat oficial la cetatenia dvs. SUA. in caz ca renuntati la cetatenia dvs. SUA, trebuie sa puneti la dispozitia ING o Adeverinta de renuntare la cetatenia SUA.

Sunt client ING Romania si am fost contactat de ING deoarece am Indicii SUA. Sunt obligat sa furnizez documentele/adeverintele solicitate?

Se recomanda furnizarea documentelor/adeverintelor solicitate. in cazul in care nu completati formularele corespunzatoare, veti fi considerat un client Undocumented in conformitate cu FATCA. ING Romania va fi obligata sa raporteze conturile dvs. catre IRS.

M-am nascut in SUA dar nu am locuit acolo. Nu sunt considerat cetatean SUA. Cu ce ma poate ajuta ING Romania?

Spre deosebire de alte jurisdictii, raspunderea fiscala SUA este atasata cetateniei si nu statutului de rezident, ceea ce inseamna ca cetatenii SUA care locuiesc in strainatate trebuie sa depuna anual declaratiile SUA de venit la nivel global indiferent de locatia de rezidenta.

Nu am nicio legatura cu SUA, dar am ca imputernicit pe contul meu pe cineva care are o adresa SUA. Cu ce ma afecteaza acest lucru?

Aceasta Data SUA este o procura sau autorizatie de semnatura care este acordata unei persoane cu adresa SUA (postala, de domiciliu, casuta postala sau in atentia).

Acordarea unei procuri sau autorizatii de semnatura pe un cont unei persoane cu adresa SUA inseamna ca pe contul respectiv vor exista Indicii SUA. Contul va fi considerat un Cont Raportabil SUA si drept urmare va fi raportat catre IRS, cu exceptia cazului in care furnizati documentatia / adeverintele solicitate care sa ateste contrariul.

Informatiile din baza de date ING nu sunt corecte si nu am nicio legatura cu SUA. Ce pot sa fac pentru a remedia aceasta situatie?

Va rugam sa contactati ING Office-ul de care apartineti. in functie de Indiciile SUA din baza de date a ING, va fi necesar sa furnizati informatii suplimentare.

in cazul in care furnizez unui reprezentant ING documentele solicitate, pot sa imi pastrez produsele de investitii?

Nu. Politica ING nu permite furnizarea de servicii de investitii Persoanelor SUA.

Am un pasaport roman si unul SUA, dar locuiesc si lucrez in Romania si imi folosesc pasaportul SUA numai pentru calatoriile in SUA de afaceri sau pentru concediu. Sunt considerat o Persoana SUA?

Da. Aveti dubla cetatenie, romana si americana. Prin urmare, sunteti considerat Persoana SUA.

Sunt student roman in cadrul unui program de schimb la o universitate din SUA. Sunt considerat rezident SUA si raspunzator in conformitate cu FATCA?

Puteti gasi informatii suplimentare cu privire la statusul dvs. fiscal pe pagina web a universitatii dvs. sau contactati ambasada SUA care v-a emis viza.

Fiica mea este studenta in SUA si am ordine de plata pentru transferuri lunare a unei anumite sume de bani in contul ei de acolo. Intra contul meu ING Romania sub incidenta FATCA?

Ordinele de plata catre un cont din SUA sunt considerate Indicii SUA. Pentru a nu fi raportat in conformitate cu FATCA trebuie sa furnizati documentatie/adeverinte suplimentare.

Persoane juridice

Ce sunt Indiciile SUA?

Indiciile SUA sunt indicatori care arata ca o persoana fizica sau persoana juridica poate fi considerata drept o Persoana/Entitate SUA.

Pentru Persoanele juridice acestea sunt:

 • Tara de inregistrare sau rezidenta este Statele Unite ale Americii,
 • Adresa curenta (postala, de domiciliu, casuta postala sau in atentia) este in SUA,

Avand unul din aceste Indicii nu inseamna ca un cont este detinut de o Entitate SUA, ci doar ca necesita o analiza mai amanuntita.

Ce inseamna Non-Financial Foreign Entity ("NFFE")?

O NFFE este o entitate juridica din afara SUA care nu este o institutie financiara. Exista doua categorii NFFE:

 • Active NFFE, sunt entitati implicate in tranzactii active sau afaceri (productie, industrie, service nefinanciare, etc.) unde mai putin de 50% din venitul brut din anul calendaristic precedent este pasiv. Acesta este un status FATCA.

Exemplu: O brutarie fabrica paine si nu are alt venit in afara celui din aceasta activitate.

 • Passive NFFE, au un venit pasiv mai mare de 50% din venitul brut (cum ar fi dividende, dobanzi, chirii, redevente, anuitati). Acesta este un status FATCA.

Exemplu: O brutarie are un portofoliu larg de investitii si realizeaza venituri mai mari din investitii financiare decat din activitatea de afaceri.

Ce este un Passive NFFE (U.S.-owned)?

Acesta este un status FATCA.

Un Passive NFFE (U.S.-owned) este o Entitate Straina Nefinanciara care are una sau mai multe persoane care controleaza compania considerate Persoane SUA. O persoana care controleaza compania este a o persoana fizica ce exercita control asupra unei entitati.

Ce inseamna Disregarded Entity?

in cazul Persoanelor fizice autorizate si a Intreprinderilor individuale, clasificarea FATCA atribuita persoanei care detine afacerea se va atribui si afacerii acestuia.

Ce inseamna Exempt Beneficial Owner?

Acesta este un status FATCA.

Termenul Exempt Beneficial Owner inseamna oricare dintre urmatoarele persoane:

 • Orice Guvern strain, orice subdiviziune politica a unui Guvern Strain sau orice agentie detinuta integral sau agentie guvernamentala a unuia sau a mai multora de mai sus; SAU
 • Orice Organizatie Internationala sau orice agentie detinuta integral sau agentie guvernamentala a acesteia; SAU
 • Orice Banca Centrala Straina in cauza, SAU
 • Orice Guvern al unui Teritoriu SUA, SAU
 • Anumite Fonduri de pensie; SAU
 • Entitati detinute integral de unul sau mai multi Proprietari Beneficiari Scutiti; SAU
 • in plus, un Proprietar Beneficiar Scutit include orice persoana considerata un Proprietar Beneficiar Scutit in conformitate cu Modelul 1 IGA sau Modelul 2 IGA.

* Modele IGA se refera la Institutiile Financiare IGA care nu raporteaza, definitia cuprinzand acest status.

Ce inseamna Numarul de Identificare al Angajatorului (Employer Identification Number EIN)?

Numarula de Identificare al Angajatorului (EIN) este numarul de identificare fiscala al unei persoane fizice sau al unei alte persoane (indiferent daca este sau nu angajator).

Termenii Numar de Identificare al Angajatorului si Numarul de Identificare se refera la acelasi numar.

Ce inseamna formularul W-9?

Formularul W-9 reprezinta Cererea de Numar de identificare fiscala. Scopul acestuia este de a solicita Numarul de identificare fiscala (TIN) al contribuabilului. Este utilizat exclusiv de catre Persoane SUA, persoane fizice sau juridice.

A se vedea instructiunile de completare a formularului W-9 pe pagina web a IRS http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/iw9.pdf.

Ce inseamna formularul W-8BEN?

Formularul W-8BEN are scopul de a identifica beneficiarii reali non-US ai conturilor si tranzactiilor. Este utilizat exclusiv de persoane fizice. Persoanele juridice trebuie sa foloseasca Formularul W-8BEN-E. A se vedea instructiunile de completare a formularului W-8BEN pe pagina web a IRS http://www.irs.gov/pub/irs-pdf/iw8ben.pdf.

Ce inseamna formularul W-8BEN-E?

Formularul W-8BEN-E are scopul de a identifica persoanele juridice sau Institutiile Financiare Straine (FFI) din afara SUA care sunt beneficiarii reali, ai conturilor sau tranzactiilor. Este utilizat exclusiv de persoane juridice sau Institutii Financiare Straine. Persoanele fizice trebuie sa foloseasca Formularul W-8BEN.

Ce este FDAP Income (Fixed or Determinable Annual or Periodic Income)?

FDAP Income in scop FATCA este venitul fix sau determinabil anual sau periodic, cu exceptia castigurilor obtinute din vanzarea de bunuri imobiliare sau personale (inclusiv discountul de piata si castigurile din optiuni, dar neincluzand discountul emisiunii initiale).

De exemplu compensatii pentru servicii personale, dividende, dobanzi, pensii si anuitati, pensie alimentara, chirii, altele decat castiguri din vanzarea proprietatilor imobiliare, drepturi de autor etc.

US Source FDAP inseamna orice venit din sursa US si care se incadraza in definitia de FDAP Income.

Consimtamant de utilizare cookies

Colectam anumite date in timp ce utilizezi website-ul ING, pentru a-i asigura functionarea corecta, pentru a-ti asigura siguranta in timpul navigarii si pentru a respecta reglementarile in vigoare.

De asemenea, avem nevoie de acordul tau in timp ce navighezi pe ING.ro pentru a:

 • studia modul în care utilizezi site-ul nostru si alte servicii pentru a le putea imbunatati
 • stabili care dintre produsele, serviciile si ofertele noastre pot fi relevante pentru tine
 • adapta mesajele de marketing pe care le vei vedea pe retelele sociale, in aplicatii si pe alte site-uri web

Selecteaza Sunt de acord daca este in regula sa folosim aceste cookies.

Selecteaza Setari cookies daca preferi sa alegi tipurile de module cookie pe care le folosim.

Iti poti modifica preferintele în orice moment. Trebuie doar sa faci clic pe link-ul "Setari Cookie" din partea de jos a oricarei pagini din site.