Standardul privind conformitatea fiscală a conturilor din străinătate

  Introducere in CRS

  Common Reporting Standard (CRS) este un standard global privind schimbul automat de informatii, emis de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE). Acesta are ca scop prevenirea evaziunii fiscale si imbunatatirea conformarii fiscale internationale, oferind tarilor participante transparenta cu privire la activele financiare offshore detinute de rezidentii lor. ING este în conformitate cu CRS la nivel global.

  Incepand cu 1 ianuarie 2016, CRS se aplica persoanelor fizice si juridice. Mai mult de 100 de tari s-au angajat sa adere la CRS, inclusiv toate statele membre ale UE si diverse centre financiare internationale cheie.

  Cum functioneaza CRS?

  Institutiile financiare (cum este ING) sunt obligate sa aplice anumite proceduri de precautie privind identificarea conturilor clientilor lor si sa raporteze conturile financiare detinute direct sau indirect de catre rezidentii fiscali straini, catre autoritatile fiscale locale. Ulterior, prin schimb automat de informatii, autoritatile fiscale locale vor raporta aceste informatii catre autoritatile fiscale straine corespondente.

  Ce face ING?

  ING aplica anumite proceduri de precautie privind identificarea conturilor clientilor sai, prevazute de Legea 207/2015 privind Codul de procedura fiscala si OUG102/2022 in vederea identificarii conturilor financiare detinute direct sau indirect de catre  rezidentii fiscali straini, in baza unei declaratii pe proprie raspundere sau in baza indiciilor cu privire la rezidenta fiscala într-un alt stat în afara Romaniei:

  • cetatenia sau rezidenta într-un alt stat, altul decât Romania;
  • adresa de corespondenta sau de rezidenta actuala într-o jurisdictie raportoare, alta decât Romania;
  • unul sau mai multe numere de telefon într-o jurisdictie raportoare;
  • instructiunile permanente de a transfera fonduri într-un cont administrat într-o jurisdictie raportoare; 
  • imputernicire sau o delegare de semnatura valabila, acordata unei persoane cu adresa într-o jurisdictie raportoare;
  • adresa purtand mentiunea "post-restant" sau "in atentia" într-o jurisdictie raportoare; - nu avem aceasta optiune
  • persoana/persoanele identificate ca beneficiari reali ai persoanei juridice intrunesc unul dintre indiciile menționate mai sus. 

  Ulterior, conturile financiare detinute direct sau indirect de catre rezidentii fiscali straini vor fi raportate la autoritatea fiscala locala.

  Ce inseamna pentru dumneavoastra?

  In cazul in care sunteti persoana sau entitate juridica raportabila din punct de vedere CRS, anumite informatii cu privire la conturile financiare detinute direct sau indirect de catre  rezidentii fiscali straini, vor fi  comunicate autoritatilor fiscale locale pana la data de 15 mai. 


  Informatiile comunicate vor fi:
  Nume, adresa, jurisdicția de rezidență, numar de identificare fiscală(NIF), data și locul nașterii, necesare identificarii persoanei fizice sau a entitatii ce sunt titulare de cont, dar si cele necesare identificarii persoanelor care controlează entitatea (titular de cont , numarul si soldul/valoarea contului inclusiv, in cazul unui cont de investitii, valoarea de rascumparare, valabila la sfarsitul anului calendaristic relevant sau, in cazul in care contul a fost inchis in cursul anului sau al perioadei in cauza, valoarea ultimei tranzactii imediat inainte de inchiderea contului).

  Alte intrebari?

  Pentru mai multe detalii privind CRS, va rugam sa accesati site-ul web al OECD sau sa contactati autoritatile fiscale locale / autoritatile fiscale ale tarilor dumneavoastra de rezidenta.

  Documente

  Persoane fizice :

  Declarația rezidența fiscală PF RO și EN

  Persoane juridice :

  Formularul de autocertificare FATCA și CRS se va regăsi în două variante de completare:

  a)    Formular de autocertificare FATCA/CRS_inteligent este cel ce conține câmpuri interactive. În funcție de răspunsul tau, anumite câmpuri se vor bloca și se vor evidenția prin fundal gri și/sau vor aparea câmpuri noi de completat și/sau vor rămâne active. 

  Formular de autocertificare FATCA_CRS_inteligent 

  Self-certification FATCA_CRS_smart 

  b)    Dacă nu îl poti completa electronic și ai nevoie să îl completezi în format fizic/printat, formatul în varianta completă cu toate campurile extinse se poate regăsi mai jos (nu conține criterii interactive de selecție, ci sunt afișate toate informațiile). 

  Formular de autocertificare FATCACRS_printat

  Self-Certification FATCACRS_print

  Definițiile complete ale termenilor din formular și instrucțiunile de completare pot fi accesate mai jos :

  Ghid - formular FATCA CRS entitati RO

  Ghid - formular FATCA CRS entitati EN

  Ce trebuie sa stiti in cazul in care sunteti persoana raportabila*

  1. Puteti oricand solicita confirmarea ca datele tale sunt prelucrate in scop CRS.  Mentionam ca ING Bank prelucreaza datale tuturor clientilor sai in scop CRS conform legislatiei in vigoare.
  2. Puteti oricand solicita verificarea, rectificarea si actualizarea datelor tale personale in ING Office-ul de care apartii, pentru a te asigura ca datele tale sunt corecte. Raportarea catre ANAF se va realiza in baza datelor tale comunicate bancii pe parcursul anului 2016, indiferent de situatia lor actuala.
  3. Puteti solicita oricand blocarea, stergerea sau transformarea in date anonime a datelor a caror prelucrare nu este conforma legii si va puteti opune prelucrarii datelor dvs., exclusiv in cazul in care exista un motiv întemeiat şi legitim. Mentionam insa ca ING Bank nu prelucreaza  decat datele pe care are obligatia sa le raporteze conform legii si nu le poate bloca, sterge sau anonimiza decat in conditiile incetarii relatiei tale contractuale cu ING Bank, de la data respectiva, datele inregistrate pana la momentul respectiv ramanand in obligatia de raportare a Bancii.

  *Beneficiati de toate drepturile prevazute de Legea nr. 677/2001, pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (dreptul de acces, de intervenţie, de opozitie, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale şi de a va adresa Autoritatii Nationale pentru Supravegherea Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal sau justiţiei).