Impersonarea băncii și a autorităților este un tip de fraudă prin care o persoană se prezintă drept reprezentant al unei bănci sau instituții financiare, pentru a obține acces fie în sistemul companiei, fie la conturile unui client.
Atacatorul poate susține că reprezintă o autoritate, o instituție publică sau bancară, ca mai apoi să solicite date confidențiale: date personale, bancare (ex: user-ul, parola sau codul de autorizare a aplicației de internet banking, numărul cardului, data lui de expirare, CVV) sau chiar bani.
Totodată, atacatorii pot pretinde că sunt angajați ai unor companii de utilități sau telecomunicații, de curierat sau livrare, sau chiar că sunt angajatori sau colegi pentru a obține acces la sisteme interne sau pentru a cere transferuri bancare.
Care este scopul fraudatorilor?
- Să-ți fure identitatea și să folosească datele tale personale în mod fraudulos
- Să obțină accesul neautorizat și să utilizeze cum vor banii tăi
- Să-ți ia banii din cont/credit
- Să te șantajeze.
Cum te poți apăra?
- Închide apelul și sună înapoi pe număr. Îți va răspunde o altă persoană, de data aceasta reală, din partea organizației, care nu știe ce ai discutat cu atacatorul.
- Poliția/Banca/BNR sau altă autoritate nu o să-ți ceară ajutorul prin telefon.
- Pentru orice neclaritate, sună banca la numărul de telefon afișat pe spatele cardului și cere lămuriri, indiferent de ce îți comunică atacatorul.
- Reține că numărul care apare pe ecranul telefonului poate fi manipulat, așa că nu te încrede în acest aspect. Fii mai degrabă atent la ce îți cere interlocutorul să faci!
- Nu da curs solicitărilor suspecte de informații. Banca nu va solicita niciodată coduri de acces sau detalii despre credențialele bancare.
- Sesizează poliția atunci când ai suspiciuni.
- Verifică cu atenție adresa de email de la care primești informări din partea băncii sau a reprezentanților acesteia.
- Angajații băncilor personalizează apelul și vei observa că se adresează clientului pe nume și prenume. Atacatorii au, de obicei, exprimări vagi.
Ce faci în cazul în care ai suspiciuni că ești ținta unui atac?
- Verifică ultimele tranzacții și contactează banca dacă observi tranzacții pe care nu le recunoști.
- Blochează-ți imediat cardurile bancare dacă ai orice suspiciune că ele au fost compromise.
- Sună la bancă pentru a verifica numele persoanei care te-a apelat.
- Contactează atât banca, cât și poliția.