De cele mai multe ori, clienții sunt abordați în mediul online, unde le este prezentată o ofertă de muncă atractivă (dar fictivă), greu de trecut cu vederea. Este vorba despre o oportunitate profesională falsă, care promite câștiguri instant și task-uri ușoare. Se mizează pe creșterea imediată a profitului obținut, dar fără un contract de muncă.
Un alt tip de înșelătorie profesională implică scheme financiare frauduloase, în care victimele sunt atrase cu promisiuni de câștiguri rapide, dar ajung să fie folosite pentru tranzacții ilegale. Clienților li se promit sume de (3, 5, 10) lei pentru fiecare like dat. Ulterior, li se propune fie să investească și ei în acest mecanism fraudulos în realitate, fie li se solicită să primească bani în cont (care provin de la alte victime), apoi să îi retragă de la ATM și ulterior să îi depună în portofelul electronic al atacatorilor.
Care sunt semnalele și ce poți face pentru a te proteja?
- Nu da curs propunerilor suspecte de colaborare în mediul online, înainte de a te informa adecvat și de a verifica foarte bine potențialul angajator.
- Niciun job legal nu ar presupune să primești bani în contul tău personal, ca apoi să-i depui la un ATM crypto sau să îi transferi către alte persoane.
- Nu comunica date personale și/sau bancare (copie CI, credențiale de logare în Home’Bank, datele cardului) persoanelor care îți fac oferte profesionale suspecte.
- Nu instala aplicații pe telefon la îndrumarea așa-zisului angajator (Telegram, Anydesk, Teamviewer Binance). Instalează aplicații doar din magazinele oficiale de aplicații (Google Play, Apple Pay).
- Sesizează autoritățile competente atunci când te confrunți cu acest tip de fraudă (Poliția, ASF).