Impersonarea unei cunoștințe este un tip de înșelătorie prin care persoanele rău intenționate induc în eroare victimele pentru a (le) trimite sume de bani, utilizând în mod fraudulos identitatea unei rude sau cunoștințe.
Care sunt semnalele de avertizare?
- Victima primește un mesaj pe o aplicație de social media de la o cunoștință sau de la o persoană din lista de contacte, care îi solicită o sumă de bani „urgent”, invocând diferite pretexte și evitând o discuție telefonică.
- Printre motivele invocate de fraudatori regăsim:
- Cunoștința/ ruda solicită un împrumut urgent și roagă transferarea sumei într-un cont al unei persoane care îi poate înmâna numerar;
- Cunoștința/ ruda solicită ajutor cu achitarea unei sume pentru un serviciu sau pentru o comandă, direct în contul prestatorului (de exemplu, în contul „mecanicului auto”);
- Cunoștința/ ruda solicită o sumă de bani cu împrumut, pentru o problemă medicală (victima primește un mesaj de la o aparentă cunoștință a fiului/fiicei, care este în spital și care are nevoie de bani);
- În urma realizării transferului, victima încearcă să verifice cu persoana în cauză dacă aceasta a încasat suma, însă nu i se răspunde la telefon/ numărul este blocat/ reușește să ia legătura cu persoana apropiată care îi transmite că nu a cerut suma respectivă și că are conturile de social media compromise.
Cum te poți proteja?
- Sună persoana pe numărul de telefon și confirmă direct cu aceasta nevoia solicitată, înainte de a realiza tranzacția.
- Nicio urgență nu este atât de urgentă. Așteaptă să vorbești sau să te întâlnești cu persoana în cauză, înainte de a îi transfera bani.
- Anunță autoritățile competente (Poliția), pentru a se ocupa de verificarea adecvată a situației cu potențial fraudulos.