Câștig prea frumos să fie adevărat? Probabil nu este real

    Fraude legate de soluții de investiții

    Popularitatea investițiilor în criptomonede și nu numai, a crescut foarte mult în ultimii ani. Acest lucru a atras și atenția infractorilor. O schemă frecvent utilizată de atacatorii cibernetici este crearea unor pagini de phishing cu scopul de a fura informații private și date bancare.
    Află cum poți recunoaște tentativele de fraudă referitoare la soluții de investiții, inclusiv criptomonede, pentru a nu pica în capcana acestora.

    Care sunt semnele de avertizare?

    • Numitele „oferte la un preț de nerefuzat” sau „câștiguri de nerefuzat”, înșelătoriile online se referă la comercializarea unor produse sau servicii care de fapt nu există. De cele mai multe ori, în aceste tipuri de fraudă se încearcă o falsă asociere cu diferite companii reale, pentru a le creste credibilitatea.
    • Înșelătoriile pot să apară însă și pe rețelele sociale, prin SMS, prin apel telefonic sau pe e-mail. Fie că vorbim de persoane care se prezintă ca „experți” dornici să împărtășească cu potențiala victima „secretele” investițiilor de succes sau că vorbim de „repezentanți ai unei firme” care promit câștiguri fabuloase, scopul lor este de a convinge interlocutorul să investească sub forma de test, chiar și sume mici într-o primă fază.

    Ține cont că ING Bank nu te va suna niciodată pentru a te determina să faci investiții în criptomonede. Singurul produs de investiții pe care ING îl oferă sunt fondurile mutuale pe care orice client le poate lua doar direct, el însuși, prin Home’Bank sau din ING Office, dar niciodată printr-un intermediar. 

    Nu te lăsa păcălit de oferte ireale. Când câștigul e prea frumos să fie adevărat, probabil nu este real!

    Cum să te ferești de fraudele cu „investiții de neratat” (inclusiv criptomonede)?

    • De câte ori în viața te-a sunat un „expert” să împărtășească cu tine secretele unor investiții de mare succes, fie criptomonede sau nu? Niciodată, nu? Așadar, îți recomandăm să ignori e-mailurile, mesajele private sau campaniile promovate pe rețelele sociale care oferă câștiguri ușoare.
    • Închide fără să eziți apelurile care îți comunică „oferte de creditare de nerefuzat” sau „investiții cu profituri garantate”.
    • Nu transmite date personale sau copii ale actelor de identitate prin intermediul rețelelor sociale sau prin e-mail.
    • Verifică datele companiei sau ale persoanei care îți face „oferta”, chiar dacă aceasta este din străinătate.

    Ce trebuie să știi despre ING?

    • ING Group nu deține nicio platformă de investiții bazată pe criptomonede.
    • Singurele opțiuni de investiție pe care le avem în acest moment la ING Bank Romania sunt fondurile mutuale.
    • Orice produs oferit de ING Bank este disponibil în mod exclusiv în ING Home’Bank sau în rețeaua de sucursale ING Office.
    • ING nu solicită niciodată clienților să completeze/ furnizeze datele de contact sau date personale (număr de telefon/ adresă email/ nume/ prenume/ user/ parola/ date card) pe pagini de internet furnizate prin intermediul unui link trimis pe SMS/ WhatsApp/ email sau postate pe diferite site-uri de socializare.