Victima este informată că „deține” acțiuni la SIF-uri (Societăți de Investiții Financiare) sau cupoane de privatizare din anii ‘90 și că are posibilitatea în prezent să încaseze bani din acestea.
Ulterior, victima este îndrumată să deschidă contul necesar încasării fondurilor, dar, în realitate, va instala o aplicație cu acces la distanță (precum Anydesk, TeamViewer). Prin această metodă, atacatorii obțin controlul asupra dispozitivului victimei, inclusiv asupra aplicației bancare, și vor transfera către ei toate sumele disponibile din cont.
Cum să te ferești de această metodă de fraudă
- Nu da curs acestor propuneri de încasare fonduri din cupoanele de privatizare, din mediul online.
- Citește mesajele primite de la bancă despre codurile de autorizare, care sunt specifice fiecărei operațiuni (încasare, transfer de credit).
- Nu instala aplicații pe telefon la îndrumarea persoanelor necunoscute (Telegram, Anydesk, TeamViewer, Binance). Instalează aplicații doar din magazinele oficiale de aplicații (Google Play, Apple Pay).
- Nu comunica date bancare și/sau de identitate (credențiale de logare în Home’Bank, datele cardului, coduri OTP, copie CI).
- Anunță autoritățile competente (Poliție, ASF), atunci când suspectezi escroci cu astfel de practici de fraudare.