Importanţa indicatorilor de sustenabilitate va creşte în următorii 5-10 ani, iar companiile vor fi evaluate în funcţie de acţiunile pe care le au pentru a proteja mediul.
Migraţia spre energie verde, finanţările verzi, programele de reciclare, de resigilare sau comercializarea de produse create sustenabil sunt câteva dintre tendinţele care vor deveni „normă“ pentru modul în care se va face business în viitor.
„Rolul băncilor în ceea ce priveşte sustenabilitatea este legat în principal de finanţări. Vorbim în primul rând de finanţările verzi, iar ING este un promotor în acest domeniu cu peste 130 de finanţări verzi la nivel de grup în prima jumătate a anului 2021, mult mai mult decât în întregul an 2020. La nivel local, în acest an am avut primul credit verde în segmentul corporate pentru o companie care activează în sectorul retail“, a explicat Costin Moga, Sector Head Retail & Services, divizia Wholesale Banking, ING Bank România, în cadrul emisiunii ZF „Definim viitorul sustenabil“, realizată de ZF în parteneriat cu ING Bank.
El a mai spus că, dacă momentan normele şi regulile de finanţare impuse de Banca Centrală Europeană nu conduc în mod implicit la beneficii pentru bănci sau pentru clienţi în cazul finanţărilor verzi, în cadrul ING, strategia internă stimulează acordarea finanţărilor verzi prin marje mai mici care depind de îndeplinirea anumitor criterii de performanţă energetică.
Unul dintre clienţii ING Bank este retailerul de echipamente sportive Decathlon, companie care are mai multe programe de sustenabilitate, printre care se numără şi cel al produselor eco design. Un produs este eligibil pentru a fi etichetat cu “eco design“ dacă impactul său este cu 10% mai puţin dăunător pentru mediu, comparativ cu produsul anterior, pentru cel puţin 2 din 4 indicatori (schimbări climatice, poluarea aerului, epuizarea resurselor şi eutrofizarea apei) sau prin folosirea materialelor sustenabile (poliester reciclat, bumbac crescut organic, vopsirea fibrelor).
„Când vorbim de sustenabilitate sunt mai multe acţiuni în direcţia aceasta, pornind de la produsele eco design mergând spre economia circulară, mobilitate şi transport. Avem programe prin care încurajăm clienţii să recicleze – programul „Aruncă Isteţ”, programe de energie verde şi, bineînţeles, fiecare dintre aceste programe are indicatori prin care noi le urmărim performanţa. Şi dacă vorbim de produsele eco design, numărul de produse eco design concepute în 2021, prin comparaţie cu 2020, a crescut de cinci ori într-un an de zile, iar obiectivul Decathlon este ca până în 2026, 100% din toate produsele pe care le comercializăm să fie eco design“, a spus Gabriela Barbu, B2B & 2nd Life Leader în cadrul Decathlon.
La sfârşitul anului 2020, 500 dintre produsele Decathlon beneficiau de o abordare eco, iar în prezent peste 2.500 de produse din oferta companiei sunt produse într-un mod sustenabil.
Urmărește emisiunea și/ sau citește interviul integral în Ziarul Financiar.