NEPI Rockcastle. Sustenabilitatea nu mai este opțională pentru viitorul afacerii

Interviu cu Claudiu Sabău - Head of Clients, divizia Wholesale Banking, ING Bank România și Mirela Covaşa – CFO Nepi Rockcastle

Indicatorii de sustenabilitate au devenit un „must have“ pentru companiile responsabile în ultimii doi ani, iar în următorii ani aceştia vor fi esenţiali pentru reputaţia businessului.

Preocuparea pentru sustenabilitate va fi cartea de vizită a fiecărei companii în următorii cinci-zece ani, când regulile din acest domeniu vor fi mult mai stricte.

„Sustenabilitatea nu mai este de mult ceva opţional. Companiile care nu iau în serios sustenabilitatea îşi riscă viitorul afacerii. Ca bancă, suntem conştienţi că, prin deciziile noastre de finanţare, putem ajuta companiile să devină mai sustenabile şi mai reziliente. Tocmai de aceea, la nivel de grup, dacă ne uităm la prima jumătate a anului 2021, observăm că am intermediat sau acordat peste 133 de finanţări sustenabile, mai multe decât am acordat în tot anul 2020“, a explicat Claudiu Sabău, Head of Clients, divizia de Wholesale Banking a ING Bank România, în cadrul emisiunii „Definim viitorul sustenabil“, realizată de ZF în parteneriat cu ING Bank.

Unul dintre clienţii ING Bank este NEPI Rockcastle, cel mai mare investitor şi dezvoltator de centre comerciale din zona Europei Centrale şi de Est şi cel mai mare proprietar de malluri din România.

În 2021, ING Bank România a transformat creditul standard acordat grupului NEPI Rockcastle într-un  credit verde prin adăugarea unor componente de mediu, sociale şi de guvernanţă, cu o valoare de 100 milioane euro, după ce anul trecut ING a intermediat prima emisiune de obligaţiuni verzi emise de NEPI cu o valoare de 500 milioane de euro.

„Acum câţiva ani, sustenabilitatea era un «nice to have», dar în ultimii doi ani a devenit un «must have» şi, deşi sunt norme internaţionale, totuşi acestea nu sunt cerinţe legale pentru companii. Noi avem obiective extrem de ambiţioase pe următorii 10 ani, iar primul şi cel mai ambiţios este să devenim neutri din punctul de vedere al emisiilor de carbon până în anul 2030“, a spus Mirela Covaşa, CFO al NEPI Rockcastle.

Deşi momentan preocuparea pentru sustenabilitate este mai mult o datorie morală pe care o achită companiile, în următorii 5-10 ani oamenii din business se aşteaptă să existe legi mult mai stricte în acest sens. De aceea, companiile care investesc acum timp şi resurse în zona sustenabilităţii vor fi mult mai câştigate în viitor..

Urmărește emisiunea și/ sau citește interviul integral în Ziarul Financiar.

Share