Asigurarea obligatorie îți asigură locuința numai pentru daunele provocate de cutremur, inundații din cauze naturale și alunecări de teren la valoarea de maxim 100.000 lei. Pentru toate celelalte riscuri, este necesară asigurarea facultativă de locuință.
Uneori, Mama Natură e capricioasă, iar cutremurele, alunecările de teren și inundațiile din cauze naturale pot apărea "din senin" și îți pot afecta casa. O grijă în plus o reprezintă și furturile sau distrugerile provocate de hoți, însă cu asigurările de locuința, obligatorie și facultativă, încheiate prin Amsterdam Broker îți pui la adăpost locuința și bunurile și te asiguri că eventualele daune sunt acoperite. Poți încheia asigurare pentru casa ta, dar și pentru cei dragi!
Extra protecție pentru locuința ta.
Pentru a încheia o asigurare de locuința (obligatorie sau facultativă) trebuie doar să vii în ING Office-ul de care aparții. Durează doar câteva minute și casa îți este asigurată.
Asigurare obligatorie a locuinței (PAD).
Frecvența plăților poate fi lunară, semestrială sau anuală - în funcție de opțiunea ta - iar banii se debitează automat din contul tău. Polița facultativă se poate încheia pe o perioada de 1 an cu reînnoire automată.
Cât costă?
Îți oferim două tipuri de asigurare de la Allianz, iar tu o alegi pe cea mai potrivită pentru casa ta, Primera Standard sau Primera Extra. În plus, poți asigura și bunurile din ea.
Pentru a putea achiziționa o asigurare de locuință facultativă este necesar să deții sau să închei în prealabil o poliță de locuință obligatorie.
Plată simplă și flexibilă.
Frecvența plăților poate fi lunară, semestrială sau anuală - în funcție de opțiunea ta - iar banii se debitează automat din contul tău.
Polița facultativă se poate încheia pe o perioada de 1 an cu reînnoire automată.
Ce riscuri îmi acoperă asigurarea obligatorie?
Pot să îmi iau numai asigurare facultativă a locuinței?
Conform reglementărilor legislative în domeniu, asigurarea facultativă poate fi emisă numai în condițiile existenței unei polițe obligatorii (PAD) valabilă. Așa că ne poți comunica numărul poliței pe care o ai deja sau te putem ajuta să le iei pe amandoua într-o singură operațiune în ING Office.
E bine să știi că în cazul asigurărilor facultative, potrivit prevederilor legale aplicabile, se instituie o franșiză obligatorie în suma de 100.000/50.000 lei (corespunzător locuințelor de tip A/B) pentru riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie de tip PAD.
Cât costă?
Costul este dat de caracteristicile proprietății tale (anul construcției), valoarea și bunurile asigurate, așa că te invităm în ING Office să afli costurile exacte, sau în pagina „Simulator" pentru un calcul orientativ.
De unde iau asigurarea?
Din ING Office și trebuie să cunoști anul construcției, structura și tipul clădirii, suprafața utilă, valoarea și adresa completă a imobilului.
Ce acoperă asigurarea facultativă a clădirii?
Asigurarea facultativă îți acoperă daunele produse la:
- apartamentul sau casa ta (inclusiv părțile mobile, instalații fixe în serviciul clădirii - de ex. aer condiționat) și elemente de finisaj imobile (de ex. gresie, parchet);
- dependințe chiar și separate, dar aparținând clădirii;
- cotele părți din imobilele deținute în proprietate comună (casa scării);
- bunuri din locuință, la alegerea ta.
Ce bunuri sunt asigurate?
Mobilier, covoare și mochete, obiecte casnice, bunuri electrocasnice, aparatură electronică, foto și audio-video, îmbrăcăminte, încălțăminte, lenjerie, materiale pentru confecționarea acestora etc., precum și bijuterii, pietre prețioase, obiecte din metale prețioase, ceasuri, a căror valoare unitară este mai mică decât echivalentul în lei a 1.000 Euro la cursul B.N.R. de la data încheierii asigurării (în funcție de asigurator, a se verifica condițiile de asigurare).
Bunurile din imobil sunt estimate la 10% din valoarea imobilului asigurat.
Ce nu este asigurat?
- Terenul pe care este situat imobilul. El nu se consideră ca făcând parte din clădire.
- Clădirile în stare avansată de degradare, nelocuite, părăsite, aflate în zone inundabile sau predispuse la alunecări de teren. Tot aici intră și clădirile construite fără autorizație.
- Clădirile și bunurile care depășesc 1.000.000 EURO.
Pentru ce perioada se încheie asigurarea de locuință?
Polițele se încheie pe o perioada de 1 an.
Care sunt sumele minime și maxime pentru polița de asigurare?
Poți încheia asigurarea facultativă pentru locuințe în valoare de minim 17.000 EUR și maxim 1.000.000 EUR (clădire/risc locativ + conținut).
Casa în care locuiesc nu îmi aparține. Pot încheia o polița de asigurare?
Clientul ING poate încheia polița de asigurare pentru o locuința aparținând lui (clientul ING numindu-se „Contractant și Asigurat”) sau pentru un imobil aparținând unei alte persoane (in acest caz, clientul ING, numindu-se „Contractant”, „Asiguratul'' fiind o terță persoană).
Ce ofertă am la dispoziție și ce acoperă pachetele?
Pachetul Primera Standard include: riscurile catastrofice (dezastre naturale): cutremur, inundații și aluviuni, prăbușire și/sau alunecare de teren pentru suma asigurată în excedent față de asigurarea obligatorie, fenomene atmosferice, incendiu, furt, inundație ca urmare a spargerii conductelor în limita a 5.000 euro.
Pachetul Primera Extra include toate riscurile incluse în pachetul Primera Standard, la care se adaugă: avariile accidentale produse la instalațiile de gaze, apă, canal, climatizare sau încălzire în limita a 1.000 euro, spargerea accidentală a bunurilor casabile, în limita echivalentului în lei a 1.000 euro, asistență tehnică de urgență la domiciliu în limita a 150 euro per eveniment.
Cum și când plătesc asigurarea?
Nu ai grija plății primelor de asigurare deoarece acestea se retrag automat în ziua scadenței poliței din contul curent în lei ales de tine.
Frecvența plăților poate fi lunară, semestrială, anuală, în funcție de opțiunea ta.
Ce fac în caz de daună?
Anunți Asigurătorul cât mai repede sau iei legătura cu ING (în Office-ul de care aparții sau la relații clienți *2ING).
Recomandări generale în caz de daună
Odată constatate pagubele înregistrate, te rugăm să parcurgi următorii pași:
- să acționezi în direcția identificării și înlăturării cauzelor acestora;
- să adopți măsurile necesare în vederea protejării bunurilor și a limitării extinderii daunelor;
- să păstrezi bunurile afectate, în vederea punerii acestora la dispoziția Asiguratorului sau a autorităților competențe în vederea desfășurării activității de constatare/investigații.