ING Economii pentru copii

    copil care incearca sa care un bagaj din masina

    Lasă-i pe ei să aleagă ce vor, când vor. Tu ai grijă de viitorul lor.

    • Ai acces oricând la bani, fără să pierzi dobânda acumulată
    • Fără depuneri minime
    Vreau cont

    Când ei sunt mici, tu faci tot posibilul să aibă tot ce le trebuie sau chiar mai mult decât atât. Cu ING Economii pentru copii este foarte ușor să economisești pentru viitorul lor. Tu pui deoparte bani pentru copii puțin câte puțin, pentru ca ei să aibă puțin mai puține griji când se fac mari.

    Te folosești de bani oricând și nu pierzi dobânda.
    Te folosești de bani oricând și nu pierzi dobânda.

    Te folosești de bani oricând și nu pierzi dobânda.

    Din ING Home'Bank îți poți transfera banii din contul de economii pentru copii în orice cont curent. Sau îi poți retrage cu cardul atașat de la orice bancomat ING. Fără să pierzi vreun leu din dobânda acumulată.

    Cu ING Economii pentru copii, îți este la îndemână să economisești.
    Cu ING Economii pentru copii, îți este la îndemână să economisești.

    Cu ING Economii pentru copii, îți este la îndemână să economisești.

    Poți depune bani în contul ING Economii pentru Copii de la orice bancomat ING sau prin transfer din contul tău ING ori de la altă banca. Poți chiar să îți programezi transferurile de bani în depozitul pentru copii după bunul plac.

    Depui sume oricât de mici.
    Depui sume oricât de mici.

    Depui sume oricât de mici.

    Pot fi 5 lei sau 100 lei, în fiecare lună. Cu cât e mai mult, cu atât mai bine, dar mai important e să pui bani deoparte constant în contul de economii pentru copiii tăi.

    Cât costă?
    Cât costă?

    Cât costă?
    • 0 lei emiterea cardului
    • 0 lei administrarea contului/cardului
    • 0 lei comision încasări
    • 0 lei comision transfer în conturi ING/alte bănci
    • 0 comision retragere numerar la bancomat


    Află mai multe

    Ai bonus de dobânda pentru sumele nou economisite.
    Ai bonus de dobânda pentru sumele nou economisite.

    Ai bonus de dobânda pentru sumele nou economisite.

    Pentru fiecare leu din contul ING Economii pentru Copii primești o dobânda de 2% pe an*. Pentru sumele nou economisite primești trimestrial și o dobânda bonus de 1% pe an, direct în contul copilului tău.

    Cum deschid ING Economii pentru Copii?

    Cum deschid ING Economii pentru Copii?

    Trebuie doar să vii într-un ING Office cu actul tău de identitate și cu certificatul de naștere al copilului (ia cu ține și cartea lui de identitate, dacă a împlinit 14 ani) și îți deschidem contul de economii pe loc. Pentru a deschide contul, părintele și copilul trebuie să fie cetățeni români cu rezidență română, iar copilul beneficiar trebuie să fie minor.

    Cât pot economisi în contul de economii pentru copii?

    Poți economisi orice sumă, oricât de mică. Suma maximă pentru care se bonifica dobânda este de 500.000 lei/cont.
    Dacă ai mai mulți copii poți deschide câte un cont pentru fiecare dintre ei. Iar dacă vrea și celălalt părinte să economisească separat, poate deschide, la rândul său, un alt cont de economii pe numele copilului.

    Cum pun banii deoparte și cum am acces la ei?

    Poți să alimentezi contul ING Economii pentru Copii prin transfer din orice cont curent în lei, deschis la ING Bank sau la altă bancă. Ca să economisești în fiecare lună și să nu îți pierzi ritmul, îți poți programa o plata recurentă din contul tău curent în contul ING Economii pentru Copii.
    O altă metodă prin care poți alimenta contul este prin depuneri de numerar cu cardul atașat la bancomatele ING.

    Dacă vrei să folosești banii economisiți, îi poți transferă în orice cont dorești, de la ING Bank sau de la altă banca (prin Home'Bank sau la Multimat). Și bineînțeles, îi poți retrage de la bancomatele ING.

    Cum fac să economisesc cât mi-am propus?

    Ca să nu uiți de banii pe care voiai să îi pui deoparte și că să nu îi cheltui pe alte lucruri, îți poți programa în Home'Bank sau în ING Office o plată recurentă. Îți poți alege suma, data și frecvența (săptămânală sau lunară) cu care vrei să economisești, iar suma aleasă de ține se va muta automat din contul tău curent în contul ING Economii pentru Copii. De exemplu, poți stabili data transferului după ziua de salariu, că să fii sigur că vei avea bani în cont. Sau în ziua în care primești de obicei alocația copilului. Dacă într-o luna nu sunt suficienți bani în contul curent pentru transferul programat, nu e nicio problema, se va încerca transferul luna următoare. Dar nimic nu rămâne bătut în cuie: oricând poți să modifici sau să ștergi în Home'Bank ordinele de plată recurentă.

    Pot economisi și alte persoane bani pentru copilul meu?

    Trebuie să știi că ING Economii pentru Copii poate fi deschis doar de părinții reprezentanți legal. Dacă și alte persoane (bunici etc.) vor să economisească, la rândul lor, pentru copil, pot face transfer în contul copilului sau pot depune la bancomatele ING bani direct în contul copilului, fara a fi necesara utilizarea unui card, pe baza de cod de depunere numerar, ce se poate elibera in ING Office-uri.

    Ce primesc?

    Scurt și la obiect: Ce dobândă primesc pentru economiile mele?

    Dobânda pentru banii din contul ING Economii pentru copii este 2% pe an și se plătește în cont la sfârșitul fiecărei luni. Dacă ai nevoie de bani, îi poți retrage oricând, fără să pierzi ceea ce ai acumulat până atunci. Dobânda se aplica pentru sume de până la 500.000 lei/cont, iar tot ceea ce depăşeşte această valoare nu beneficiază de dobândă.

    Trimestrial, poți primi în plus o dobânda bonus de 1%  pe an, pentru sumele nou economisite.

    Conform legislației în vigoare, la toate dobânzile bonificate persoanelor fizice, ING Bank calculează, reține și virează la Bugetul de stat un impozit în funcție de rezidența fiscală după cum urmează:

    • 10% aplicabil persoanelor fizice rezidente fiscal in Romania, într-un alt stat membru al Uniunii Europene sau într-un stat cu care Romania are încheiată o convenție de evitare a dublei impuneri;
    • 16% aplicabil persoanelor fizice rezidente fiscal într-un stat care nu se încadrează în situațiile de mai sus.

    De ce alte lucruri mai pot beneficia?

    Dacă vrei să fii mereu la curent cu situația economiilor optează pentru serviciul SMS atașat contului de economii pentru copii. La sfârșitul fiecărei luni, vei primi un SMS prin care ești informat în legătură cu soldul contului. Pentru acest serviciu, comisionul lunar este de 1 leu.

    *Dacă ai asigurare de viață atașată contului ING Economii pentru Copii (în care persoana asigurată ești tu, iar beneficiar este copilul), prima lunară de plata este:

    • 4 lei pentru suma asigurată 10.000 lei
    • 10 lei pentru suma asigurată 30.000 lei

    Din 22.01.2017 nu mai poți să atașezi asigurări noi acestui cont sau să modifici suma asigurată existenta.

    Ce se întâmplă când copilul devine major?

    După ce copilul împlinește 18 ani își va administra singur contul de economii. Va fi nevoie doar să vină cu actul de identitate la bancă, pentru a-și actualiza datele. Astfel, va putea beneficia și de alte produse ING. Din acel moment, toate cardurile legate de contul de economii pentru copii vor fi anulate și numai copilul va putea să administreze contul.

    Cât costă?

    Ce plătesc eu?

    Nu există comisioane pentru deschiderea, administrarea sau închiderea contului ING Economii pentru Copii. Și nici pentru încasările în acest cont, pentru transferuri sau pentru cardurile atașate.
    Vezi lista completă cu comisioanele aplicate.

    Datorez CASS pentru dobânda primită?

    Pentru câștigurile realizate în anul 2023, datorezi și contribuția la asigurări sociale de sănătate (CASS) pentru veniturile din investiții (de ex. dobânzi, câștiguri de capital, câștiguri din transferul aurului de investiții, instrumente financiare derivate) doar dacă veniturile tale cumulate din investiții, activități independente, chirii etc (venituri pentru care nu se reține CASS la sursă) obținute în acest an depășesc pragul de 6 salarii minime brute pe țară (3.000 lei x 6 = 18.000 lei pentru anul 2023) obținute atât din România cât și din străinătate. În acest caz, cota individuală de CASS este de 10% și se va aplica astfel:
    a) dacă suma cumulată a veniturilor menționate este între 6 si 12 salarii minime brute pe țară, baza de impozitare este reprezentată de valoarea a 6 salarii minime brute pe țară (6 X RON 3.000 = RON 18.000);
    b) dacă suma cumulată a veniturilor menționate este între 12 si 24 salarii minime brute pe țară, baza de impozitare este reprezentată de valoarea a 12 salarii minime brute pe țară (12 X RON 3.000 = RON 36.000);
    c) dacă suma cumulată a veniturilor menționate este mai mare de 24 de salarii brute pe țară, baza de impozitare este reprezentata de valoarea a 24 de salarii minime brute pe țară (12 X RON 3.000 = RON 72.000).

    CASS pentru veniturile din investiții (dobanzi, castiguri de capital) nu se reține la sursă de către bancă, această fiind datorată de persoanele fizice (în cazul îndeplinirii condiției de mai sus) în baza depunerii la ANAF a Declarației unice privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice până la dată de 25 mai 2024 ( LINK).

    Această notă reprezintă o informare cu caracter general având la baza prevederile Codului Fiscal (Legea 227/2015 cu modificarile si completarile ulterioare). Pentru determinarea situației tale personale, te rugăm să te adresezi unui consultant fiscal autorizat sau Administrației Fiscale de care aparții. Link ghiduri si materiale informative elaborate de ANAF, aplicabile persoanelor fizice.