Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity
Am scris de multe ori că piețele financiare disprețuiesc incertitudinea. Iar acest început de an a fost unul nemilos pentru investitori din cauza inflației ridicate, a îngrijorărilor legate de invazia Ucrainei de către Rusia. Aceste aspecte ce au amplificat neliniștea cu privire la sănătatea economiei globale, în timp ce luptele persistente cu focarele de coronavirus continuă să afecteze China.
Clasa de active | Indice | Performanța 1 mai 2021- 30 aprilie 2022 | Performanța 1 mai 2017 -30 aprilie 2022 |
Acțiunile pieței americane | S&P 500 | -1.89% | 73.3% |
Acțiunile piețelor europene | Stoxx Europe 50 | -4.85% | 6.83% |
Obligațiunile americane | S&P US Treasury Bond | -7.92% | -4.64% |
Obligațiunile germane | BD 10Y Bond | -9.54% | -2.61% |
Petrol | Brent oil | 45.43% | 100.71% |
Aur | Gold | 7.89% | 50.53% |
Sursa date: Refinitiv Datastream
În aprilie acțiunile americane au suferit pierderi usturătoare: S&P500 a scăzut cu -8.8% iar indicele companiilor din domeniul technologic Nasdaq Composite -13.3%, marcând acest început de an ca fiind cel mai slab din ultimii 80 de ani.
Războiul economic cu Rusia se intensifică
Tensiunile dintre Rusia și Europa s-au intensificat după ce Rusia a întrerupt livrările de gaze către Polonia și Bulgaria. Motivul menționat fiind că aceaste state nu au respectat condițiile impuse, de a face plata în ruble, și nu în euro, așa cum se efectuau anterior. Deși consumul de gaze al Poloniei și Bulgariei poate fi acoperit relativ ușor prin importuri de gaze lichefiate sau transferuri la alte țări vecine, riscul ca Rusia să suspende livrările de gaze și pentru alte state a adus incertitudine în rândul investitorilor.
Comisia Europeană și statele membre UE pregătesc un nou rând de sancțiuni împotriva Rusiei. Printre acestea se discută impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc, deși nu toate țările din UE răspund, încă, la unison. Este clar că dependența energetică de Rusia reprezintă un risc asupra desfășurării activității economice în Europa și trebuie găsite soluții sustenabile pentru înlocuirea atât a petrolului cât și a gazului rusesc.
Riscul de stagflație în Europa
Revenirea economică in Europa a fost foarte firavă în primul trimestru al anului 2022. Produsul Intern Brut din zona euro a crescut cu 0.2% față de trimestrul anterior. Trei țări importante au dezamăgit: Italia înregistrând o scădere, Franța a stagnat, iar Spania a avut o creștere mai slabă față de așteptări. Viitorul economiei europene depinde de doi factori: războiul din Ucraina și măsurile restrictive din China. În timp ce carantina orașului Shanghai are un efect direct asupra lanțului de aprovizionare în special pentru produsele ce conțin componente electronice, războiul din Ucraina înrăutățește fluiditatea lanțului de aprovizionare, intensifică criza energetică și are un impact emoțional puternic asupra populației. Toate acestea au puterea să încetinească economia și să trimită inflația către noi recorduri.
Deși unii membrii ai consiliului Băncii Centrale Europene (BCE) s-au arătat susținători ai creșterii ratei de dobândă de politică monetară din zona euro începând cu iulie, anul acesta. Președintele Băncii Centrale Europene a subliniat că urmărește o ordine a evenimentelor: prima etapă fiind încheierea programului de achiziții de obligațiuni, și ulterior o perioadă ce poate dura între o săptămână și câteva luni pentru a se decide începerea creșterii ratei de dobândă. Așteptările sunt ca programul de achiziții de obligațiuni să se încheie în trimestrul al treilea.
Prețurile pentru consumatori (inflația) au crescut cu 7.5% în aprilie, față de aceiași lună a anului trecut, și se așteaptă ca această creștere să ajungă la 4% în cea de-a doua parte a anului, fiind în continuare semnificativ peste ținta de inflație a BCE de 2%. O mare parte din avansul inflației este atribuit creșterii prețului la materii prime, în special pentru energie, și a procesului de producție care a fost îngreunat. BCE exclude riscul unei recesiuni în zona euro, dar această situație se poate schimba odată cu o eventuala escaladare a conflictului din Ucraina și a problemelor cu furnizarea de gaze și petrol în Europa.
Grafic: Evoluția din ultimul an și ultimii 5 ani a cursului de schimb EUR USD. Axa este exprimată în USD pentru 1 EUR.
Sursa date: Refinitiv Datastream
Dolarul american s-a întărit față de euro pe fondul discrepanței dintre politica monetară a celor două regiuni. În timp ce BCE amână momentul trecerii la o politică monetară restrictivă, Banca Federală a Statelor Unite ale Americii a început deja creșterea ratelor de dobândă. Pe termen mediu, riscurile persistă pentru euro din cauza balanței de plăți mai mari ca urmare a importurilor de materii prime dar și a conflictului din Ucraina. Dar pe masură ce randamentele obligațiunilor emise de statele din zona euro devin real pozitive, investitorii își vor îndrepta atenția asupra monedei euro.
Se așteaptă încă 50 bps de la FED
În luna mai, Banca Federală a Statelor Unite ale Americii (FED) are programată o nouă întâlnire, în cadrul căreia se așteaptă o nouă mărire a ratei de dobândă de politica monetară cu 0.50%. Analiștii prognozează că rata de dobândă, acum fiind între 0.25% și 0.50% va ajunge la 2.7% până la sfârșitul anului. Președintele FED, Jerome Powell, a anunțat încă din aprilie că e momentul să mărească pasul politicii monetare restrictive. Inflația a ajuns la 8% iar piața muncii este stabilă și într-o poziție puternică.
În schimb, PIB-ul în Statele Unite ale Americii a scăzut în primul trimestru la -0.4%, față de trimestrul anterior, din cauza scăderii exporturilor și a modificărilor stocurilor. Consumul a rămas puternic și investițiile ridicate susțin așteptările analiștilor pentru o rată de dobândă mai ridicată.
Grafic: Modificarea trimestriala a Produsului Intern Brut în Statele Unite ale Americii. Axa este exprimată în procente, de la începutul anului 2020
Sursă date: Refinitiv Datastream
Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.