Durată aproximativă de citire: 3 min

    Luminița de la capătul carantinei

    Încet, încet, începem să ne dezmorțim corpurile cu plimbări prin parcuri, excursii locale, drumeții sau plimbări pe faleze. Încă nu am revenit la viața de dinainte de pandemie, dar știm că unele lucruri nu vor mai fi la fel. Ne pregătim, în schimb, de un nou început.
    Atunci când ne gândim la începutul verii, ne gândim la păsări care ciripesc, la soarele care încălzește mai puternic, la copacii înfloriți sau la verdele crud al naturii. Și, totuși, la ce ne gândim când e vorba de începutul unei noi vieți?
    Vremuri noi, obiceiuri adaptate
    Nu-i un secret că oamenii se adaptează ușor. La fel și obiceiurile pe care le au. Poate unii se vor întoarce la cele vechi, însă, cu siguranță, mulți dintre cei care au dobândit noi obiceiuri în această perioadă își vor dori să le păstreze și să le adapteze. Mai ales pe cele care le fac viața mai ușoară. Sau mai frumoasă.

    Gândește-te la toate lucrurile pe care le-ai încercat în această perioadă. Pe care dintre ele vrei să le iei cu tine în noua viață? Gătitul acasă? Exercițiile zilnice, yoga, alergatul în cel mai apropiat parc? Lucratul de acasă sau interacțiunea cu oamenii din cartier?

    Am reușit, cu ajutorul unui studiu făcut de Think Forward Initiative în luna mai, să descoperim câteva date interesante despre ce cred și ce declară românii despre viața de după pandemie. Va exista o criză? Dacă da, cât va ține?

    Am aflat că 51,4% sunt de părere că va exista o criză ce va avea efecte pe termen mediu, undeva la 2-3 ani.

    Iar atunci când se gândesc la posibilitatea unei crize economice și, mai ales, că va dura 2-3 ani, oamenii încep să renunțe la anumite planuri, vor trăi mai modest decât de obicei, vor prioritiza altfel lucrurile din viața lor.
    De exemplu, 65% declară că vor petrece mai mult timp cu familia,
    61,1% că vor da mai multă atenție planificării bugetului și
    57,4% că vor depune eforturi mai mari pentru a crea un fond de urgență.
    O planificare mai atentă a bugetului se poate observa și în fapul că mulți dintre cei care au răspuns anticipează că va exista o scădere a diverselor cheltuieli recreaționale:
    pe vacanțe (67,5%),
    pe hobby-uri și divertisment (50,6%) sau
    chiar mese în oraș (68,6%).
    Totuși, 51,5% dintre români, probabil cei care vor să-și păstreze obiceiul de a găti acasă, anticipează că va exista o creștere a cheltuielilor pe mâncare și alimente.
    Cei care care iubesc să călătorească își vor păstra și ei obiceiul, dar îl vor adapta situației actuale și, chiar dacă nu pot pleca în străinătate, 69,9% sunt dispuși să exploreze cultura locală în această vară sau să găsească alternative inedite.

    În urma experiențelor din ultimele luni,
    51,5% au spus că vor trăi mai modest decât de obicei sau
    55,1% au spus că vor amâna proiecte majore.
    În schimb, 65,9% au declarat că sunt dispuși să sprijine economia locală apelând la produse și servicii românești.
    Cert este că, pentru mulți, obiceiurile se vor schimba sau vor fi adaptate, iar modul în care cheltuiesc banii va fi diferit, în funcție de priorități. Vor exista situații în care vei reuși să te ții de noile obiceiuri pentru că te vor ajuta în noua viață, și, cu siguranță, vor exista și momente în care va trebui să te readaptezi. Si, odată cu asta, să readaptezi modul în care alegi să-ți cheltuiești banii.

    Cât de folositor ți-a fost acest conținut?