Subiectul lunii pe piața globală

Investitorii au înțeles mesajul

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

Sunt deja luni la rând de când membrii băncilor centrale trag semnalul de alarmă că inflația ridicată va persista și măsuri dure pentru economie vor fi luate pentru a readuce inflația în zona acceptată. Investitorii aflați în negare încep să reacționeze la valul de date negative și la politicile monetare restrictive. Performanța principalilor indici bursieri din septembrie arată că sentimentul negativ se răspândește, investitorii temându-se de creșterea ratelor de dobândă ce vor duce la încetinirea economică sau chiar la recesiune.

Clasa de active Performanța din ultima lună (1.09.2022-30.09.2022) Performanța din ultimul an (1.10.2021- 30.09.2022) Performanța din ultimii 5 ani (1.10.2017 -30.09.2022
Acțiunile pieței americane - S&P 500 -9.3% -16.46% 55.43%
Acțiunile piețelor europene  - Euro Stoxx50 -5.54% -14.95% 8.03%
Obligațiunile americane -S&P US Treasury Bond -4.98% -16.65% -3.61%
Obligațiunile germane - Bloomberg Germany all gov bonds -3.94% -15.27% -10.45%
Petrol - Brent oil -8.03% 91.85% 225.41%
Aur -2.57% -4.85% 30.29%

Pentru o lungă perioadă

Banca Centrală a Statelor Unite ale Americii (FED) a majorat cu 0.75% ratele de dobândă federale, acestea ajungând la 3%-3.25%, cel mai înalt nivel din 2008 și până acum. Președintele FED a subliniat că membrii comitetului sunt determinați să readucă rata inflației la 2% și nu se vor opri până nu își vor îndeplini acest obiectiv. Reamintim că inflația în SUA în august a fost 8.3%. Investitorii se așteptau ca în 2023 să vadă primele reduceri de dobândă, dar oficialii au subliniat că ratele ridicate de dobândă vor fi menținute pentru o perioadă mai lungă. Așteptările sunt ca această politică monetară restrictivă să se încheie cu o rată finală de 4.6% în 2023.

Haos în piața financiară din Marea Britanie

Dacă ultimii doi ani nu au zdruncinat suficient piețele de capital prin impactul pandemiei și șocul izbucnirii războiului din Ucraina, în aceasta lună politicienii din Marea Britanie ne-au arătat că un discurs poate destabiliza o economie în câteva minute.

Kwasi Kwarteng, noul ministru de Finanțe al Marii Britanii a anunțat subvenții in valoare de 60 miliarde de lire sterline pentru reducerea facturilor la energie atât pentru populație cât și pentru companii și reduceri istorice de taxe. Taxa minimă pe venit va fi redusă cu un punct procentual la 19%, iar pentru cei mai bogați, cu venituri de peste 150 000 lire sterline reducerea va fi și mai semnificativă de 5 puncte procentuale aplicându-se o taxă pe venit de 40%. Aceste stimulente fiscale ar urma să fie făcute în numele creșterii economice, așteptând-se ca Marea Britanie să revină la o creștere de 2.5% pe an, pe termen mediu. Ce a fost și mai șocant pentru investitori: ministrul vrea să acopere aceste goluri din buget prin noi împrumuturi.

Reacția a fost atât de negativă încât, ministrul de Finanțe a revenit la începutul lunii cu noi declarații prin care va renunța la planurile anterioare ce vizau reducerea cotei de impozitare pentru persoanele înstărite. Presiunea creată va duce, posibil la renunțarea reducerii și de alte taxe nefinanțate. Dar răul a fost deja făcut, încrederea investitorilor în guvernul britanic fiind afectată, iar agențiile de rating s-au grăbit să reducă perspectiva ratingului de țară la negativ pentru a incorpora riscul unui derapaj fiscal.

Grafic: Evoluția din ultimul an și ultimii 5 ani a monedei Marii Britanii- lira sterlină față de dolarul american (linia cu portocaliu)-exprimată în axa din partea dreaptă cantitatea de USD pentru 1 lira sterlină; și evoluția randamentului de obligațiuni emis de guvernul britanic cu maturitatea de 10 ani (linia cu albastru)- exprimată în axa din partea stânga ca procente.

Sursă date: Bloomberg

Inflația în Europa în creștere

În Germania, cea mai mare economie a Europei, rata de inflație a sărit de la 8.8% în august la 10,9% în septembrie fiind cel mai înalt nivel din ultimii 70 de ani. Criza energetică și blocajele lanțurilor de aprovizionare au contribuit la această accelerare a creșterii prețurilor. Și inflația în Italia s-a aflat pe trend ascendent sărind peste 9.5%, în timp ce în luna anterioară fusese 9.1%. În Franța, rata de inflație a scăzut de la 6.6% la 6.2% pe fondul măsurilor fiscale pentru susținerea puterii de cumpărare și reducerii impactului direct al crizei energiei. Analiștii se așteaptă ca aceasta să crească iar spre finalul anului. Aceste evoluții din întreaga zona euro vor pune presiune asupra Băncii Centrale Europene să decidă încă o creștere mare a ratei de dobândă.

OPEC reduce producția

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) sunt așteptate să reducă producția de petrol pentru a veni în sprijinul prețului barilului. Frica recesiunii și a reducerii consumului a dus la scăderea prețului petrolului de la 123 dolari/baril în luna iunie la un minim în acest an de 84 dolari/ baril înregistrat în cadrul lunii septembrie. Așteptările sunt ca producția să fie redusă cu peste 1 milion de barili pe zi începând cu luna noiembrie, față de ținta din luna septembrie de 26.75 milioane de barili pe zi. În cadrul ultimei ședințe OPEC+ și-a redus deja ținta cu 100 000 de barili, dar prețul petrolului a continuat să scadă. Astfel, producătorii sunt nevoiți să ia o măsura mai drastică pentru a-și relua controlul asupra prețului.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani al prețului barilului de petrol Brent (linia cu portocaliu). Axa este exprimată în USD/baril

Sursă date: Bloomberg

Informațiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare și nu reprezintă o ofertă, în mod special un prospect, sau o invitație de a negocia, a cumpăra sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacționare. De asemenea, nu reprezintă o consiliere personalizată cu privire la investiții și nici o consiliere fiscală sau juridică. Deși a fost acordată o atenție deosebită conținutului acestui document, nu se acordă nicio garanție, asigurare sau certitudine, expresă sau implicită, în ceea ce privește acuratețea, corectitudinea sau deplinătatea lui. Orice informație din acest document poate fi subiectul unei modificări sau actualizări fără nicio notificare prealabilă. Răspunderea NN Investment Partners (în acest sens folosindu-se denumirea legală a entității NN Investment Partners International Holdings B.V.), a altor societăți sau unități afiliate, a funcționarilor, directorilor sau angajaților acestora nu va putea fi angajată direct sau indirect in ceea ce privește informațiile și/sau recomandările de orice fel incluse în acest document. Nu va fi acceptată preluarea nici unei responsabilități, directă sau indirectă, pentru niciun fel de pierdere suferită sau asumată de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicații sau ca urmare a fundamentării deciziilor investiționale pe informațiile din prezentul document. Investițiile implică risc. Vă atenționăm că valoarea investiției dumneavoastră poate crește sau se poate diminua, iar performanțele anterioare nu reprezintă o garanție a realizărilor viitoare și in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicări rezultate din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei clauze de exonerare de răspundere sunt guvernate și interpretate conform legislației olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?