Comunicat de presă
15.09.2022

ING Group publică Raportul de progres pentru acțiunile climatice

ING Group a publicat Raportul de progres pentru acțiunile climatice. Steven van Rijswijk, CEO ING Group, a spus „Tot ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru ne face să fim și mai determinați în a ne atinge obiectivele și a deveni un lider bancar în construirea unui viitor sustenabil pentru clienții noștri, societate și mediu. Suntem mândri de pașii pe care îi facem și de transparența cu care împărtășim progresul nostru. Cu toții avem un rol de jucat și cu toții putem face mult mai mult. Haideți să o facem împreună, până nu este prea târziu.”

Raportul subliniază încă o dată faptul că suntem conștienți că tranziția aceasta este un proces complex, care nu se întâmplă peste noapte. Trebuie să asigurăm continuitatea unei afaceri, iar în paralel să implementăm schimbările care ne duc mai aproape de ambițiile de sustenabilitate. Chiar dacă e complicat, important este să acționăm, vorbim în primul rând de progres, nu de perfecțiune.

Iată care sunt principalele informații din acest raport: 

1.    Ambiția noastră este să direcționăm întregul portofoliu către net zero până în 2050 sau mai devreme
Abordarea Terra, metodologia ING de a-și orienta portofoliul de împrumuturi către obiectivul climatic al Acordului de la Paris, se concentrează pe nouă sectoare, printre cele mai mari industrii de carbon din lume. Cu Terra calculăm obiectivele pe care sectoarele noastre trebuie să le îndeplinească pentru a obține reduceri de emisii. Întrucât ING s-a angajat să se îndrepte către net zero până în 2050, abordarea Terra a fost esențială în acest an în stabilirea de noi obiective care ne vor ajuta să ne îndreptăm portofoliul către net zero până în 2050, îmbunătățind angajamentul nostru anterior și obiectivele cu mult sub două grade.

Suntem încântați să vă împărtășim că am stabilit obiective intermediare pentru 2030 pentru toate cele nouă sectoare acoperite de Terra, pe lângă obiectivele lor pe termen lung pentru 2050. Dintre aceste ținte, opt sunt deja în conformitate cu scenariile net zero, în timp ce, pentru transport maritim, o țintă va fi stabilită de îndată ce una va fi adoptată conform principiilor Poseidon.

2.    Finanțarea și consilierea clienților în conformitate cu o economie net zero
Implicarea noastră în finanțarea sustenabilă continuă să crească rapid. În 2021, am încheiat 317 tranzacții de finanțare sustenabilă, ceea ce este mai mult decât dublu față de 2020. În prima jumătate a anului 2022, am fost implicați în 205 tranzacții de finanțare sustenabilă

Sustenabilitatea a devenit un subiect strategic cheie pentru majoritatea companiilor. Un studiu recent ING arată că aproximativ 70% dintre companii își accelerează activitățile de sustenabilitate. Pe măsură ce companiile pornesc pe drumul către net zero, rolul instituțiilor financiare trebuie să se adapteze și să evolueze pentru a ajuta clienții să navigheze în acest mediu în schimbare. Acest lucru necesită un mix de cunoștințe bancare tradiționale despre cum funcționează fluxurile de capital, împreună cu cunoștințe aprofundate despre investițiile pe care companiile le pot face și despre modul în care își pot schimba modelele de afaceri pentru a deveni mai sustenabile. Pentru a realiza o schimbare reală, cooperarea între companii și băncile lor este esențială.

Dăm la rândul nostru un exemplu și ne propunem să atingem pragul net zero pentru operațiunile noastre

Acțiunile noastre împotriva schimbărilor climatice încep cu gestionarea propriei amprente de carbon prin operațiunile și furnizorii noștri. Ne-am stabilit un obiectiv pe termen mediu de a reduce emisiile de CO2 cu 75% până în 2025, comparativ cu nivelul de referință din 2014, pentru domeniile 1, 2 și 3. Pentru a sprijini acest obiectiv, ne-am actualizat politicile de călătorie și încurajăm utilizarea trenurilor în locul avioanelor pentru călătoriile de afaceri pe distanțe scurte. Datele analizate indică faptul că, la sfârșitul anului 2021, am ajuns la:

  • în domeniile 1 și 2, o reducere de 77% a CO2 la aproximativ 18.700 de tone, în loc de reducerea cu 80% raportată anterior,
  • în domeniul de aplicare 3, o reducere de 72% la 6.900 de tone, în loc de 79% raportată anterior,
  • în mod colectiv, acest lucru a adus reducerea combinată a emisiilor operaționale în domeniul 1, 2 și 3 a călătoriilor de afaceri la peste 75% la sfârșitul anului 2021.

3.    Riscul climatic este o parte integrantă a abordării noastre cu privire la acțiunile climatice
Recent, am inclus crearea de hărți termice extinse pentru a evalua la nivel global riscurile legate de climă și de mediu și impactul acestora asupra sectoarelor. Am evaluat impactul evenimentelor de risc fizic asupra portofoliului nostru global de credite ipotecare și am actualizat politica de risc de credit cu cerințe specifice pentru riscurile legate de climă și de mediu.  

4.    Luăm măsuri pentru a proteja biodiversitatea
Forumul Economic Mondial menționează afectarea biodiversității printre principalele riscuri globale. Lucrăm la a conecta biodiversitatea (și drepturile omului și economia circulară) de abordarea noastră integrată în domeniul climei. Acest lucru nu este obișnuit pe piața financiară și suntem mândri să facem o activitate de pionierat în acest domeniu. În 2021, a fost efectuată o analiză pe tema biodiversităţii pentru a înțelege mai bine cum relaţionează aceasta cu portofoliul nostru de împrumuturi. De asemenea, contribuim la dezvoltarea cadrului TNFD (Taskforce on Nature-related Financial Disclosure), care va sta la baza modului în care companiile gestionează biodiversitatea și riscurile legate de natură.

5.     Ne-am actualizat structura de guvernanță la nivel global pentru a reflecta importanța sustenabilității
Global Head of Sustainability raportează acum CEO-ului ING Group, iar un Supervisory Board a fost creat pentru a supraveghea subiectul, a monitoriza și a consilia.

6.    Raportul este în continuă dezvoltare
Lumea arată acum altfel decât în 2021, cu războiul din Ucraina, inflația și prețurile mari la energie. Tot ceea ce se întâmplă în lumea din jurul nostru ne face și mai hotărâți să ne atingem obiectivele și să devenim un lider bancar în construirea unui viitor sustenabil pentru clienții noștri, societate și mediu.

7.    Nu putem face asta singuri
În timp ce ne acceptăm rolul important pe care trebuie să-l avem în finanțarea și facilitarea tranziției clienților noștri către net zero, atingerea efectivă a net zero până în 2050 necesită un efort comun masiv. Facem apel la acțiuni urgente privind schimbările climatice. Guvernele trebuie să inițieze aceste acțiuni, iar companiile trebuie să facă schimbările necesare în cele din urmă.

„În România, preocuparea de a transforma ING în banca pentru sustenabilitate a început încă de acum un deceniu. În 2021 am marcat trecerea oficială către un departament dedicat, un prag important pe care l-am atins, dar și începutul unui nou drum cu obiective ambițioase de sustenabilitate. Avem deja o bază solidă, demonstrată prin finanțări verzi în segmentul Wholesale Banking, lansarea constantă de inițiative verzi pentru angajați și clienți, precum și diferite proiecte care diminuează amprenta de carbon a băncii. Noua structură vine într-un mod organic, după ce am dezvoltat un cadru de lucru intern, astfel încât tot mai mulți colegi să poată îngloba principii de sustenabilitate în munca lor de zi cu zi. În cele din urmă, așa ne dorim să construim o economie sănătoasă, cu grijă față de mediu și de clienții noștri”, a explicat Alexandra Maier, Manager Sustenabilitate ING Bank România.
 

Share!