3 minute

Informația bună
trece primejdia rea

Prevenția te ajută cel mai bine să faci față oricărei situații. Informează-te din surse sigure și odată ce știi ce ai de făcut, e simplu să-ți vezi de viața de zi cu zi, de pasiunile tale.
1,2,3, ȘI... începem chiar de AZI a ne pregăti!
 
De acasă
Pregătește din timp kitul de cutremur și păstrează-l într-un loc ușor accesibil:
Apă, minim 2 litri /persoană;
Batoane de cereale;
Haine de sezon;
Pelerină de ploaie;
Pătură termică sau sac de dormit;
Trusă de prim ajutor: medicamente personale (dacă vă aflați sub un tratament), analgezice, antiseptice, spirt, soluție antibacteriană, pansamente / trusă medicală;
Aparate utile: lanternă, fluier, baterie externă telefon;
Mască de praf;
Hârtie igienică și pachet de șervețele umede;
Casetă de valori cu acte personale: carte de identitate, asigurări, bani numerar, acte de proprietate;
Mini agendă în care scriem numerele de telefon ale apropiaților, punctul de întâlnire stabilit cu cei dragi, numele și contactul persoanelor cu care vrem să ne întâlnim după cutremur;
Briceag.
Uită-te în jur și dacă n-ai o masă cu picioarele solide, alege-ți grinda sau tocul de ușă sub care să te prindă adăpostit cutremurul, departe de geamuri, oglinzi, biblioteci, mobile înalte, aparate de iluminat. Spune-le și celor din familie de locul tău sigur din casă, „în caz de cutremur ” și pune-i și pe ei să-și aleagă unul în funcție de unde ar putea fi în acel moment.

Rămâne valabil și ce știi încă de când eram copii: dacă se zguduie Pământul, nu mergem spre scări.

Stabilește un loc de întâlnire cu familia după cutremur, pentru cazul în care nu sunteți împreună când are loc. Poate fi un parc la jumătatea distanței dintre voi sau curtea școlii din cartier sau cofetăria preferată.
De la birou
Adăpostește-te sub birou sau acoperă-ți capul cu ceva solid: geantă, carte sau orice ai la îndemână.

Stai departe de ferestre, aparate de iluminat, obiecte care te pot răni prin cădere sau spargere.

Dacă ești pe hol sau nu ai sub ce să te adăpostești, ghemuiește-te lângă un perete de rezistență.

Dacă ești în lift, apasă butonul de urgență, care va opri liftul, și ieși cât mai repede. Ieși din lift, dar nu o lua pe scări!
Pe stradă sau în locuri publice
Într-un spațiu deschis (stradă, parc)
Adăpostește-te departe de ferestre, clădiri, poduri, cabluri electrice sau stâlpi. Stai la cel puțin 10 metri de cablurile electrice căzute sau rupte.

Într-un loc public închis (cinematograf, metrou)
Găsește un loc sigur și respectă instrucțiunile personalului. Nu încerca să ieși în timpul producerii seismului.

Într-un mall sau magazin
Adăpostește-te în locuri aflate cât mai departe de ferestre ori de raioanele cu obiecte grele.

În mașină
Rămâi în autoturism. După încetarea cutremurului, nu ieși din vehicul dacă au căzut în jur cabluri electrice. În acest caz, așteaptă forțele de intervenție. Oprește-te într-un loc sigur, fără a bloca drumul, departe de poduri, viaducte sau alte imobile.
Fii alături de cei vulnerabili
Regula din avion se aplică și în cazul dezastrelor: ai grijă în primul rând de tine, pentru a-i putea ajuta și pe ceilalți.

Copii
Pregătirea lor din timp e esențială.
Fă-o în joacă, dar asigură-te că identificați împreună locurile sigure din casă, că la școală va urma indicațiile adulților și că înțelege că după cutremur vei veni după el.

Persoane cu dizabilități
E important să aibă la îndemână kitul de urgență,
iar dacă sunt în scaun cu rotile, întâi se blochează roțile, apoi se protejează capul.

Animale de companie
Dacă nu are cip, fă-i din timp câinelui sau pisicii tale o zgardă cu numărul tău de telefon.
Pregătește în kitul de urgență și provizii pentru animalul de companie. În timpul cutremurului protejează-l ținându-l aproape de tine, în timp ce respecți regulile de siguranță proprie. Dacă nu rămâne în brațele tale sau vrea să fugă, lasă-l. Va găsi singur un loc în care să se adăpostească. O să îl cauți atunci când vei fi în siguranță.

De la „ah, nu m-am gândit” la „ce bine că m-a prins pregătit”

Odată ce ți-ai dat seama cât de ușor e să fii prevăzător, sună-ți prietenii, familia și recomandă-le să facă același lucru. Cu cât mai mulți dintre noi vom fi mai bine informaţi și pregătiţi, cu atât consecinţele unui cutremur vor fi mai mici.
Informație cu informație, ne pregătim împreună

Prin Bucureștiul Pregătit, un program dezvoltat de Fundaţia Comunitară București și sprijinit de IKEA, ING, Lidl România, Endava si Enel, trecem de la frică, superstiţii sau evitarea subiectului la măsuri concrete, astfel încât, oriunde ai fi, să știi ce ai de făcut în caz că și cum îi poți ajuta pe cei din jurul tău. Ne dorim să punem informația și prevenția înaintea fricii, tocmai pentru a o diminua și de a conștientiza faptul că facem bine doar dacă ne informăm bine.

Mai multe detalii despre Bucureștiul Pregătit găsești pe:
www.bucurestiulpregatit.ro.

 
Cât de folositor ți-a fost acest conținut?
Share