De la temporar
    La persistent

    Notă informativă lunară pregatită de Goldman Sachs Asset Management B.V.

    În mai 2021, consensul era pentru o inflație tranzitorie în întreaga lume. Redeschiderea economiilor și întreruperile lanțurilor de aprovizionare au creat o creștere bruscă a cheltuielilor de consum, făcând analiștii să creadă că, de îndată ce aceste șocuri vor dispărea, inflația se va reajusta în jos. Dar inflația este un spirit încăpățânat care odată ieșit din lampă greu poate fi adus înapoi. Prin urmare, în zilele noastre auzim din ce în ce mai mulți analiști indicand riscul ca inflația să devină persistentă dacă băncile centrale nu vor gestiona eficient presiunile inflaționiste actuale. Diferența dintre tranzitoriu și persistent este data de faptul ca șocurile tranzitorii (șocurile temporare ale cererii sau ofertei) afectează inflația pe termen scurt, în timp ce inflația pe termen lung rămâne nemodificată și prin urmare, politica monetară nu ar trebui să acționeze în urma acestui șoc, în timp ce șocurile persistente se referă la o creștere susținută a nivelului general al prețurilor bunurilor și tind să modifice inflația pe termen lung care impune băncilor centrale să majoreze ratele dobânzilor de politică monetară și să o mențină mai ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp in scopul readucerii inflației medii în țintă.

    Persistența inflației a fost motivul care a stat la baza creșterii randamentelor obligațiunilor și a scăderii pieței de capital în februarie. Acțiunile europene au crescut pe măsură ce probabilitatea recesiunii a scăzut ca urmare a vremii mai calde și a redeschiderii timpurii a Chinei.

    Activ Randament Total 1M (1.02.2023- 28.02.2023) Randament Total 1Y (1.3.2022- 28.02.2023) Randament Total 5Y (1.3.2018 - 28.02.2023)
    S&P 500 -2.45% -6.27% 61.76%
    Euro Stoxx50 1.94% 16.69% 46.27%
    S&P US Treasury Bond -3.10% -14.90% 0.24%
    Bloomberg Germany all gov bonds -2.51% -17.61% -12.89%
    Brent oil -3.36% -25.69% 28.80%
    Gold -5.16% -5.07% 39.52%

    Sursa datelor: Bloomberg

    Inflația de bază a zonei euro la un nou nivel record

    Rata inflației în zona euro în luna februarie a încetinit până la 8,5% pe an, de la un maxim atins în octombrie de 10,5%. Cu toate acestea, viteza de revenire la țintă este lentă și nu este în concordanță cu așteptările analiștilor. Și mai îngrijorătoare este inflația de bază, creșterea prețurilor care exclud produsele volatile ca alimentele și energie, care a continuat să avanseze de la 5,3% față de luna trecută la 5,6% în februarie. Acest indicator este urmarit îndeaproape de BCE (Banca Centrală Europeană) și se află la baza deciziei de politică monetară.

    Potrivit ultimelor comentarii ale președintelui BCE – Christine Lagarde, în care a subliniat că va face tot ce este necesar pentru a readuce inflația la 2% - piața se așteaptă la o nouă majorare cu 50 de puncte de bază pe 16 martie, de la actuala rată a depozitelor BCE de 2,5%. Iar consensul este că BCE va încheia acest ciclu cu o rată terminală de 4%, peste nivelul înregistrat în 2001. O scădere mai mare a inflației este așteptată în luna martie, când se va aplica efectul de bază al prețurilor ridicate la energie, dar acest lucru nu va avea un impact asupra inflației de bază. Iar cu o piață a forței de muncă restrânsă, riscul unor salarii mai mari, care va alimenta inflația, intrând în continuare într-o spirală a prețurilor salariale, menține BCE în alertă.

    Grafic: Inflația și inflația de bază lunară în zona Euro. Valorile sunt calculate pe baza evoluției prețurilor din fiecare coș de consum față de aceeași lună a anului precedent.

    Economia SUA rămâne rezilientă

    De cealaltă parte a Atlanticului, în SUA, FED are deja un an de când a apăsat frâna în scopul încetinirii inflației, majorând rata dobânzii cu 4 puncte procentuale până acum. A început cu 25 bps, apoi cu 75bps în fiecare din cele 4 sedințe consecutive, scazand la 50 bps în timp ce în ultima sedinta a ales o crestere de doar 25 bps. Rata țintă a fondurilor federale se ridică la 4,75%.

    Rata șomajului în decembrie a rămas scăzută la 3,6%, la fel ca nivelurile de dinainte de pandemie și cererile inițiale săptămânale de șomaj continuă să se situeze sub așteptări, dovedind reziliența pieței forței de muncă. Cu o piață a muncii atât de strânsă nu este surprinzător faptul că consumul rămâne puternic. Vânzările cu amănuntul în ianuarie au crescut cu 3% iar vânzările de locuințe noi au crescut cu 7,2% peste așteptările pentru o creștere anemică de 0%. Mai mult, PMI Composite din SUA s-a situate din nou în teritoriul expansionist la nivelul de 50,2 după mai bine de 7 luni de contracție. Mișcarea ascendentă a fost declanșată de o creștere bruscă a PMI pentru servicii, în timp ce managerii din industria prelucrătoare încă se așteaptă la înrăutățirea condițiilor de afaceri.

    Datele arată că FED va trebui să facă mai mult până când va aduce inflația sub control și asta avertizează și membrii FED. Așteptarea este pentru o nouă creștere a ratei de 25bps în martie, dar pe măsură ce toate aceste date vin peste așteptări din ce în ce mai mulți economiști au început să regândească faptul că poate o creștere cu 50 bps ar fi mai potrivită. O astfel de mișcare ar zgudui cu siguranță piețele și ar putea fi un semnal de alarmă pentru cei care încă așteaptă o relaxare a condițiilor monetare.

    Cum se comportă companiile în acest mediu inflaționist?

    În 4Q22, câștigurile mixte ale companiilor americane incluse în indicele S&P500 arată un declin de -4,6% față de anul precedent; încă a venit în linii mari peste așteptări, deoarece 69% dintre companiile S&P500 au raportat rezultate mai bune așteptările în ceea ce privește câștigurile și 65% în ceea ce privește veniturile. Dar surprizele pozitive sunt sub ceea ce am fost obișnuiți având cea mai mică magnitudine din ultimii 15 ani. Este mai clar acum de ce companiile americane nu se află în topul preferințelor investitorilor. În ceea ce privește companiile europene incluse în indicele STOXX 600, creșterea câștigurilor a fost de 16,9%, în timp ce veniturile au crescut cu 8,3%, iar 61% dintre acestea au raportat câștiguri peste așteptări, iar 66% dintre companii au depășit așteptările privind veniturile.

    Analizând conferințele dedicate investitorilor după publicarea rezultatelor financiare, principala preocupare a managerilor au fost marjele de profit, chiar dacă a existat un entuziasm legat de modul în care prețurile mai mari (în ciuda volumelor mici) sau controlul costurilor, au îmbunătățit profitabilitatea. Unele sectoare beneficiază în continuare de o creștere a cererii, cum ar fi companiile aeriene, dar alte sectoare văd deja scăderea volumelor pe măsură ce prețurile au crescut cu două cifre. Având în vedere că băncile centrale mențin războiul împotriva inflației, este de așteptat ca managerii să se concentreze mai mult pe profitabilitate și să își protejeze marjele cât mai mult posibil.

    Disclaimer
    Această comunicare de marketing este publicată de Goldman Sachs Asset Management B.V., o societate de administrare OPCVM/AIF cu sediul în Țările de Jos și este destinată numai investitorilor profesioniști MiFID. Această comunicare de marketing a fost elaborată exclusiv în scopul informării și nu constituie o ofertă, în special un prospect sau orice invitație de a trata, cumpăra sau vinde orice garanție sau de a participa la orice strategie de tranzacționare sau la furnizarea de servicii de investiții sau de cercetare de investiții. Deși s-a acordat o atenție deosebită conținutului acestei comunicări de marketing, nu se oferă nicio garanție sau reprezentare, expresă sau implicită, acurateței, corectitudinii sau caracterului complet al acesteia. Orice informație furnizată în această comunicare de marketing poate fi modificată sau actualizată fără notificare prealabilă. Nici Goldman Sachs Asset Management B.V. și nici orice altă companie sau unitate aparținând Goldman Sachs Group Inc., nici oricare dintre directorii sau angajații săi nu pot fi trași direct sau indirect la răspundere sau responsabili cu privire la această comunicare de marketing. Utilizarea informațiilor conținute în această comunicare de marketing se face pe propriul risc. Această comunicare de marketing și informațiile conținute în prezentul document nu trebuie copiate, reproduse, distribuite sau transmise niciunei alte persoane decât destinatarul fără acordul prealabil scris al Goldman Sachs Asset Management B.V. Investițiile prezintă riscuri. Vă rugăm să rețineți că valoarea oricărei investiții poate crește sau scădea și că performanțele anterioare nu indică rezultate viitoare și nu ar trebui în niciun caz să fie considerate ca atare. Această comunicare de marketing nu este îndreptată și nu trebuie luată în considerare de către persoane din SUA, astfel cum sunt definite la articolul 902 din Regulamentul S din Legea privind valorile mobiliare a Statelor Unite din 1933, și nu este destinată și nu poate fi utilizată pentru a solicita vânzarea de investiții sau subscrierea de valori mobiliare în țările în care acest lucru este interzis de autoritățile sau legislația relevantă. Orice pretenții care decurg din sau în legătură cu termenii și condițiile acestei exonerări de răspundere sunt reglementate de legislația olandeză. Deși anumite informații au fost obținute din surse considerate a fi fiabile, nu garantăm acuratețea, integralitatea sau corectitudinea acestora. Ne-am bazat și ne-am asumat fără o verificare independentă acuratețea și caracterul complet al tuturor informațiilor disponibile din surse publice. 310934-OTU-1766778