Banii de azi pentru planurile de mâine.

    Durată aproximativă de citire: 2 min

    Banii de azi
    pentru planurile de mâine.

    Cum te ajută Fondurile Mutuale să îți atingi obiectivele financiare pe termen lung.

    Pentru unii oameni, o mărire salarială nu înseamnă altceva decât mai mulți bani de cheltuit. E-adevărat, „Trăiește clipa!” e un îndemn bun, însă experiența altora ne-a arătat că e bine să ne gândim și la următoarea clipă. La viitorul care, nu-i așa, am vrea cu toții să fie cât mai bun și mai prosper.

    De ce sunt fondurile mutuale o variantă pe care s-o iei în calcul?

    Dacă ai un plan de economisire – fie că e vorba de un cont de economii sau de depozite la termen – ai zice că „ești acoperit”, că ai niște rezerve de bani pe care te poți baza. E binevenit să pui bani deoparte, însă pe lângă variantele clasice de economisire ar fi si mai bine să iei în calcul și fondurile mutuale, mai ales pe termen lung. Astfel de investiții te-ar putea ajuta prin randamente mai bune față de conturile de economii sau depozite și te-ar putea proteja mai eficient de efectul inflației.

    Diversificarea e poate cea mai importantă regulă.

    Banii au o anumită valoare azi, iar mâine alta. Așa e de când lumea – oricând se pot ivi suișuri și coborâșuri. Partea bună e că diversificarea economiilor și a investițiilor te ține departe de aceste „variații” și îți maximizează șansele să obții randamentele dorite.

    Automat e mult mai simplu.

    Pusul banilor deoparte lună de lună e poate printre cele mai dificile obiective financiare, motiv pentru care doar puțini reușesc. Însă, cu puțin ajutor din partea noastră, toată presiunea asta dispare, pentru că există posibilitatea de a investi automat, chiar și sume mici. Altfel spus, în loc să faci un „hei-rup” și să investești mulți bani deodată, e mai simplu să aloci lunar sume modeste. Tu doar alegi fondul mutual sau pachetul care ți se potrivește, iar de restul ne ocupăm noi.

    Puțin câte puțin.

    Mulți oameni cred că pot deveni investitori doar dacă au la dispoziție sume mari de bani. În realitate însă, nu trebuie să aștepți vreo moștenire pentru a începe să investești în fondurile mutuale. Dimpotrivă, cu doar 200 de lei – suma minimă pentru investiții periodice – sau 500 de lei pentru cele ne-periodice poți începe „cariera” de investitor.

    Fii un investitor responsabil!

    E bine de știut că profitul pe care ți-l dorești poate veni dacă gândești pe termen lung și e bine să investești doar o parte din banii pe care i-ai pus deoparte. Fondurile mutuale nu sunt depozite, iar valoarea investițiilor tale nu este garantată. Ea poate crește sau se poate diminua în funcție de evoluția piețelor financiare. Performanțele anterioare ale fondului de investiții nu reprezintă garanții ale realizărilor viitoare. Te rugăm să citești cu atenție documentele informative ale fondului.

    Cât de folositor ți-a fost acest conținut?