4 minute
Angajat, freelancer
sau antreprenor?
4 minute
Angajat, freelancer
sau antreprenor?
Ai ajuns într-un punct în care te simţi blocat în carieră, dar nu ştii pe ce drum să o iei? Uite un prim pas: informează-te despre subiect. Poţi începe cu studiul ING Bank şi Startarium, din care afli că 68% dintre angajaţii din România şi 87% dintre freelanceri sunt interesaţi să îşi deschidă o afacere în următorii doi ani.
În plus, te ajutăm şi cu trei întrebări utile pe care ar trebui să le ai în minte, înainte de toate.
Cea mai importantă întrebare: rămân angajat sau merg pe cont propriu?
Răspuns: depinde ce cauţi în momentul de faţă - libertate sau siguranţă. Dacă eşti curios să ştii ce părere au şi ceilalţi, 40% dintre angajaţii români au deja un plan de afaceri pregătit pentru a deveni antreprenori.
OK, vreau să devin antreprenor. Cum mă pregătesc pentru acest pas?
Răspuns: înainte să investeşti timp şi bani în ideea ta, ar trebui să faci nişte research şi să testezi viabilitatea ideii tale, ca să vezi dacă va avea succes. Uite ce fac atât angajaţii, cât şi freelancerii participanţi la studiu:
studiază domeniul în care urmează să activeze
au deja pregătit un plan de afaceri
se pun la punct, atât financiar, cât şi legislativ
urmează programe de mentorat, cursuri antreprenoriale şi workshop-uri
Bun. Şi totuşi, ar trebui să-mi aşez pe foaie o listă de argumente pro şi contra, aşa-i?
Răspuns: dacă alegi calea antreprenoriatului, ar fi bine să ştii din start anumite lucruri. De exemplu, iată care sunt factorii ce îi dau înapoi atât pe angajaţi, cât şi pe freelanceri să devină antreprenori:
lipsa finanţelor
dificultatea de a conduce un business
plata taxelor către stat
asumarea unor riscuri mai mari şi fluctuaţia încasărilor
Dar, evident, există şi părţi pozitive, ce îi ambiţionează pe angajaţi şi freelanceri să devină antreprenori:
oportunitatea de a avea un câştig de pe urma unui hobby sau a unei pasiuni
şansa de a învăţa mai multe lucruri decât din poziţia de angajat
libertatea de a-şi desfăşura activitatea conform propriilor alegeri
Drumul de la angajat ori freelancer la antreprenor poate fi lung şi anevoios, însă dacă te-ai ambiţionat să faci primul pas şi crezi cu tărie în ideea ta, atunci te afli clar pe drumul cel bun.
Iar dacă vrei şi mai multe informaţii, fie că eşti la început de drum antreprenorial sau deja ai parcurs câţiva paşi în domeniu, urmăreşte mai jos cele două filmuleţe realizate împreună cu mentorii Startarium.
Startarium este cea mai complexă platformă pentru antreprenorii aflaţi la început de drum, creată la iniţiativa Impact Hub şi ING, recent premiată cu locul I la Gala Societăţii Civile, în categoria "Programe". Ea oferă oamenilor informaţii, inspiraţie şi ajutor concret prin mentorat sau finanţare pentru a începe sau a dezvolta o afacere. Află mai multe despre platforma Startarium aici.
*Studiu realizat de Unlock Research pentru ING Bank România în luna mai 2021, pe un eşantion reprezentativ pentru cele două categorii de public (angajaţi şi freelanceri), urban mediu şi mare.
Cât de folositor ți-a fost acest conținut?
Share