Subiectul lunii pe piața globală

Politici restrictive la orizont

Notă informativă lunară pregatită de NN Investment Partners - Ecaterina Biris, Portfolio Manager Equity

În fiecare zi, asistăm pe piețele de capital la o luptă de convingere dintre cumpărători și vânzători, care are la bază urmatoarele întrebări: „când se va tempera inflația și va atinge maximul?”; și „cât de agresivă va fi încetinirea economică?”.

Clasa de active Performanța din luna mai (01.05.2022-31.05.2022) Performanța din ultimul an (01.06.2021- 31 .05.2022) Performanța din ultimii 5 ani (01.06.2017 -31.05.2022
Actiunile pietei americane – S&P 500 0.01% -1.81% 71.25%
Actiunile pietelor europene – Euro Stoxx50 -0.36% -7.32% 6.40%
Obligatiunile americane -S&P US Treasury Bond 0.04% -8.00% -4.96%
Obligatiunile germane- BD 10Y Bond -1.7% -11.07% -4.11%
Petrol -Brent oil 7.12% 119.82% 176.99%
Aur -3.32% -3.06% 46.15%

Sursa date: Refinitiv Datastream

Dacă ne uităm performanțele indicatorilor bursieri, am putea concluziona că luna mai a fost una liniștită, însă cele două întrebări menționate mai sus au continuat să domine întreaga lună și să genereze la fel de multă volatilitate, ca la începutul anului. Cu fiecare indicator economic publicat, balanța dintre cumpărători și vânzători s-a înclinat când într-o parte când în cealaltă.

A atins SUA maximul de inflație?

Inflația în Statele Unite ale Americii a înregistrat prima încetinire în luna aprilie, cu o rată de 8.3% față de 8.5% în martie, datorită ușoarei stabilizări a prețurilor petrolului. O temperare s-a observat și în cazul indicelui PPI, ce reflectă creșterea anuală a prețurilor producătorilor locali. De la acești doi indicatori s-au creat speranțele, poate prea devreme, potrivit cărora inflația a atins un punct de inflexiune, iar FED nu trebuie să fie atât de agresivă în creșterea ratelor de dobândă de politică monetară. În aceste condiții, mulți investitori s-au aventurat să cumpere acțiuni și alte active volatile.

Președintele FED a avertizat ca nu poate garanta un impact limitat asupra economiei, pe măsură ce va încerca să genereze o revenire a inflației înapoi la ținta băncii de 2%. Așteptările pieței vizează încă două creșteri de rată de dobândă din partea FED, fiecare cu 0.50%, în lunile iunie și iulie.

Ce sperie investitorii este cuvântul „recesiune”, context în care mulți dintre aceștia ar accepta o inflație și mai mare. Dar, în realitate, o economie sănătoasă are nevoie de predictibilitate și stabilitate, iar aceasta este constă în responsabilitatea băncilor centrale de a readuce stabilitatea prețurilor.

BCE va părăsi teritoriul ratelor de dobândă negative

Președintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a precizat o serie de clarificări și a anunțaț că prima creștere a ratei de dobândă va avea loc în luna iulie, urmând ca, în septembrie, aceasta să iasă din teritoriu negativ. În plus, programul de achiziționare de obligațiuni ar urma să se încheie în cel de-al treilea trimestru. Rata de dobândă în zona euro este -0.50%, astfel că este nevoie de o mărire cu 0.25% în iulie și una în septembrie pentru a părăsi teritoriul negativ.

Ce se va întâmpla după această perioadă este incert chiar și pentru BCE, care urmează să evalueze în fiecare lună evoluția inflației. in În luna aprilie, inflația din zona euro a fost 8.1%, semnificativ peste targetul de 2%, în condițiile în care Europa este mult mai vulnerabilă la creșterea prețurilor mărfurilor, prețurile produselor importate în zona euro avansând cu peste 13%. Aceste produse vor influența gradul de “agresivitate” al BCE în ceea ce privește politica sa monetară restrictivă.

Petrolul rusesc introdus în pachetul de sancțiuni

Războiul din Ucraina continuă fără semnalele unor posibile acorduri pe cale diplomatică. În acest context, UE face un nou pas în încercarea de a restricționa economia rusească, anunțând cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei de la începutul războiului. Cea mai importanță prevedere vizează interzicerea achiziționării de petrol și produse petroliere rusești, iar Ungaria, Cehia și Slovacia au fost exceptate, ca urmare a presiunilor exercitate de către primul ministru maghiar. În ansamblu, până la sfârșitul acestui an, UE ar trebui să renunțe, conform pachetului de sancțiuni, la 90% din importurile petroliere din Rusia. Pentru asta are nevoie de mai mult suport din partea SUA și foarte probabil de o revenire a petrolului din Venezuela, dar și de creșterea producției din partea Arabiei Saudite.

Unii analiști sunt de părere că aceste sancțiuni au impact mai mare asupra economiei Europei, prin creșterea prețurilor produselor petroliere, și mai puțin asupra Rusiei, care ar putea găsi soluții de a exporta petrolul către China sau India. În aceste condiții, decizia UE include o prevedere neașteptată, și anume aceea de a nu permite asigurătorilor să acopere transporturile cu gaz rusesc. Întrucât Rusia nu are o infrastructură semnificativă de conducte pentru export către Asia, în mare parte acestea se pot efectua prin transporturi navale. Principalii asigurători sunt companii europene sau din Marea Britanie, iar fără asigurare, transportatorii este probabil să nu își asume riscul.

Pe lângă incertitudinea privind oferta de produse petroliere, se așteaptă și creșterea consumului, ca urmare a revenirii turismului după pandemie și după eliminarea restricțiilor împotriva virusului de către China. Așadar, se anunță o vară fierbinte pentru prețul barilului de petrol.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a prețului barilului de petrol Brent, axa este exprimată în USD/bbl

Sursă date: Refinitiv Datastream

Rezultatele financiare pentru primul trimestru

Profiturile companiilor incluse în indicele bursier S&P 500 au crescut în primul trimestru al anului cu 11.3%, față de aceeași perioadă a anului trecut; peste 77% dintre companii au înregistrat rezultate peste așteptări. Sectorul energetic s-a diferențiat printr-o creștere anuală a profitabilității cu 270%. La polul opus, consumul discreționar a înregistrat o pierdere medie de 27%. Principalii retaileri nu doar că au surprins prin rezultate modeste, dar și așteptările pentru trimestrele următoare nu sunt prea optimiste. Astfel, în contextul actual al creșterii costurilor și schimbării comportamentului clienților către un consum mai ridicat de servicii, retailerii este posibil să fi nevoiți să își reducă marjele de profitabilitate.

Însă sectorul de consum nu este singurul care va întâmpina dificultăți, în condițiile în care creșterea ratelor de dobândă, diminuarea puterii de cumpărare a consumatorilor, creșterea costurilor cu materii prime și o piață tensionată a forței de muncă vor fi provocări greu de depășit de către unele companii, în special cele cu un grad de îndatorare ridicat și cu o putere redusă de a transfera costurile către clienți.

Grafic: Evoluția din ultimii 5 ani a creșterii anuale a profitului înregistrat de către companiile din SUA (linia cu portocaliu) și din Germania (linia cu gri)

Sursă date: Refinitiv Datastream

De cealaltă parte a Atlanticului, în Europa, companiile din indicele Euro Stoxx 600 au înregistrat o creștere anuală a profiturilor în medie cu 24.2%. Sectorul de utilități a fost impactat negativ de prețurile tot mai mari pentru electricitate și gaze, iar profiturile companiilor din acest sector au scăzut în medie cu 18%. Și în Europa, ompaniile din sectorul energetic, au beneficiat de pe urma prețurilor mai ridicate ale barilului de petrol.

Informatiile cuprinse in acest document au exclusiv scop de informare si nu reprezinta o oferta, in mod special un prospect, sau o invitatie de a negocia, a cumpara sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzactionare. De asemenea, nu reprezinta o consiliere personalizata cu privire la investitii si nici o consiliere fiscala sau juridica. Desi a fost acordata o atentie deosebita continutului acestui document, nu se acorda nicio garantie, asigurare sau ceritudine, expresa sau implicita, in ceea ce priveste acuratetea, corectitudinea sau deplinatatea lui. Orice informatie din acest document poate fi subiectul unei modificari sau actualizari fara nicio notificare prealabila. Raspunderea NN Investment Partners (in acest sens folosindu-se denumirea legala a entitatii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societati sau unitati care fac parte din NN Group, a functionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajata direct sau indirect in ceea ce priveste informatiile si/sau recomandarile de orice fel incluse in acest document. Nu va fi acceptata preluarea nici unei responsabilitati, directa sau indirecta, pentru niciun fel de pierdere suferita sau asumata de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicatii sau ca urmare a fundamentarii deciziilor investitionale pe informatiile din prezentul document. Investitiile implica risc. Va atentionam ca valoarea investitiei dumneavoastra poate creste sau se poate diminua, iar performantele anterioare nu reprezinta o garantie a realizarilor viitoare si in niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicari rezultate din sau in legatura cu termenii si conditiile acestei clauze de exonerare de raspundere sunt guvernate si interpretate conform legislatiei olandeze.

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?