Durată aproximativă de citire: 3 min

  O minte ocupată
  pentru un buget sănătos.

  Trăim o situaţie fără precedent, dar asta nu trebuie să ne oprească din a fi atenţi la cheltuielile pe care le facem. Să ai grijă de bugetul tău poate părea complicat acum şi, totuşi, e mai simplu ca niciodată.
  Cornel Ionescu, coach financiar Banometru ne-a ajutat cu câteva sfaturi financiare pe care să le iei în considerare în această perioadă.
  Mai jos poţi găsi câteva informaţii utile pentru vremurile în care stai acasă, dar pe care le poţi pune în practică indiferent de context. Începem?
  Lumina de la capătul izolării.
  Statul în casă poate fi eficient pentru tine şi pentru bugetul tău. Nu mai ieşi aşa des în oraş, nu te mai plimbi prin magazine, nu mai pleci în excursii. Toate aceste NU-uri sunt ca o gură de aer pentru cheltuielile tale sau, altfel spus, un DA pentru economii.

  Totuşi, la polul opus, te pândeşte atent cheltuitul impulsiv. Statul pe canapea, activităţile din casă sau filmele pe care le vezi îţi pot da multe idei. Idei care, deseori, se finalizează cu o serie de cumpărături online şi care te pot lăsa fără bani mai repede decât în mod normal. Poate un covor nou? Sau haine, pentru să sunt la reducere? O fi un moment bun să îţi schimbi telefonul?
  Bugetul tău are nevoie de o rutină
  La fel ca şi tine, bugetul tău trece prin schimbări. Schimbări care au nevoie să fie ajustate, controlate, atent analizate. Chiar dacă nu ţi-ai găsit rutina care să te facă să spui "Evrika!", timpul nu e pierdut. Gândeşte-te că, odată cu un program bine stabilit vine şi un program strict pentru cheltuielile tale. Iar cumpăratul impulsiv nu-şi mai găseşte locul într-o minte ocupată cu tot felul de activităţi.
  Spontan, dar cu lista mereu după tine
  Aşa cum spuneam şi mai sus, lipsa de activităţi poate să-ţi dea bugetul peste cap. De aceea, un grad de siguranţă îţi aduce şi faptul că ştii exact pe ce se duc banii tăi şi ai controlul asupra lor. Gândeşte-te la cheltuieli ca la nişte mici sarcini pe care trebuie să le îndeplineşti. Cu cât sunt mai puţine, cu atât îţi rămâne timp pentru activităţile preferate.

  Să cheltuieşti banii doar pe strictul necesar ar fi un exerciţiu interesant. Cum faci asta? Sfânta listă de cumpărături. Acum că stai în casă ai timp să te pregăteşti intens pentru asta şi e un moment foarte bun să îţi observi obiceiurile de cumpărare. Şi îl poţi privi ca pe un antrenament: cu cât faci liste mai des, cu atât devii mai bun la economisit.
  Activităţile sănătoase îţi pot menţine bugetul sănătos
  Rutina este esenţială pentru un buget bine calculat. Bine-nţeles, pentru fiecare dintre noi rutina va arăta complet diferit, dar cu acelaşi scop: să-ţi ţină mintea antrenată, ocupată şi departe de cumpărăturile impulsive. Iar un astfel de program te poate ajuta să treci mai uşor peste această perioadă, şi financiar, şi mental.

  Gândeşte-te să pui pe foaie un program zilnic, cu ore fixe: când te trezeşti, când mănânci, când faci exerciţii, când lucrezi, când te uiţi la seriale şi aşa mai departe. Şi, că tot veni vorba de exerciţii, ştim cu toţii cât de mult ajută la controlul minţii, nu doar al greutăţii.

  Te-ai apucat să te uiţi la serial şi ţi se pare că ar trebui să faci puţină curăţenie? Nu-i nimic, pune pauză, bagă aspiratorul în priză şi fă-ţi de cap. Sau poate ar trebui să ţii mânile departe de site-urile de cumpărături online, aşa că îţi poţi concentra energia pe activităţi manuale precum origami, împletit, gătit sau desenat.

  Şi uite aşa ai mai păcălit o zi în care nu ai cumpărat nimic doar pentru că te-ai plictisit. Ba din contra, poate chiar descoperi că una dintre activităţile tale preferate poate deveni profitabilă ulterior.
  Nesiguranţa financiară - când începem să ne panicăm?
  Panica nu e bună. Panica n-a ajutat pe nimeni şi nici nu îţi va rezolva problemele. În schimb, una dintre abilităţile care te-ar putea face supereroul familiei tale acum este capacitatea de adaptare. E nevoie să te schimbi? Să îţi schimbi obiceiurile? Cât timp tu stai în casă şi salvezi lumea de pe canapea, nu uita că afară se pot schimba lucruri din punct de vedere economic. Şi e bine să ai posibilitatea de a fi pregătit pentru orice situaţie.

  E momentul să fii deschis către orice oportunitate, să exersezi noi abilităţi, să fii pregătit pentru orice schimbare. Nimeni nu ştie exact ce ne va aduce viitorul, dar, cu siguranţă, cei care îşi găsesc echilibrul se pot adapta mai uşor şi pot găsi soluții concrete. Poate te înscrii la un curs online sau poate aprofundezi un domeniu care îţi place, dar de care nu ai avut timp niciodată. Sau, cine ştie, poate înveţi ceva cu totul nou.
  3 de NU pentru etapa următoare
  Nu uita că împreună putem trece peste această perioadă. Trebuie să ne reamintim de lucrurile care sunt cu adevărat importante, să-i ajutăm pe cei din jurul nostru şi să fim mai empatici.
  Nu mai amâna lucrurile sau deciziile care ţi-ar putea fi de ajutor, ca de exemplu să renunţi la vechile obiceiuri de cumpărare şi să îţi formezi unele noi, potrivite situaţiei actuale.
  Nu ieşi din casă dacă nu trebuie şi respectă cu atenţie indicaţiile şi recomandările autorităţilor.
  Banometru este un program gratuit şi flexibil prin care descoperi un nou mod de a privi încercările tale financiare. Este modul ideal de a folosi sprijinul unui profesionist pentru creionarea unui plan care chiar funcţionează.

  Cât de folositor ți-a fost acest conținut?