3 minute
Adevăr sau Basme spuse-n gura mare
când vorbim de creditare.
3 minute
Adevăr sau Basme
spuse-n gura mare
când vorbim de creditare.
Sunt multe discuții în jurul creditelor, dar multe dintre ele sunt niște povești. Și ca orice poveste, oricât de captivantă ar fi, e bine de știut dacă ea se bazează pe fapte reale sau dacă este pură ficțiune.
Se zvonește că...

1. Dacă faci simulări de credite la mai multe bănci îți sunt afectate șansele de a obține ulterior un credit. Fals

Depinde de banca la care faci simularea. În cazul ING, acest mecanism nu se aplică. Poți să faci câte simulări dorești tu, fără niciun fel de problemă.

2. Poți aplica pentru un credit ipotecar doar dacă ai găsit deja imobilul. Fals

Aprobarea financiară (confirmarea băncii pentru suma cerută) se oferă indiferent dacă ai găsit sau nu imobilul. Aceasta este valabilă timp de 90 de zile.

3. Dacă ești în plin proces de solicitare a unui credit ipotecar nu mai poți schimba imobilul pe care vrei să-l cumperi. Fals

Ba da, poti, doar că e important să știi că asta poate duce la prelungirea procesului de analiză din partea băncii și la un cost suplimentar, pentru că va fi nevoie de o nouă evaluare a imobilului.

4. Atunci când aplici pentru un credit se percepe un comision. Fals

Comisionul de analiză dosar ți se percepe doar în cazul în care creditul îți este acordat. În cazul creditului ING Personal, comisionul este reținut de bancă din suma împrumutată, iar în cazul Creditului Ipotecar, trebuie să depui tu în cont suma respectivă înainte de a semna contractul la notar.

5. Creditul Verde se acordă doar pentru case cu panouri solare. Fals

Se poate da pentru achiziția oricărui bun sau imobil considerat „prietenos cu mediul”. De exemplu, mașinile electrice sau Hybrid Plug-In.

6. Ai 14 zile la dispoziție să te răzgândești după ce ai luat un credit de nevoi personale. Adevarat

Da, poți returna banii în maximum două săptămâni, ca atunci când vrei să returnezi o haină sau o piesă de mobilier. De reținut: ești scutit de comisionul de rambursare anticipată, dar nu și de dobânda zilelor în care ai avut banii în cont sau de comisioanele pentru RNPM (Registrul Național de Publicitate Mobiliară).

7. Refinanțările creditelor de nevoi personale au costuri suplimentare. Adevarat

Cel mai probabil vor exista niște taxe pe care va trebui să le plătești. Atât în cazul refinanțării, cât și în cazul închiderii unui credit, există niște costuri:
- taxă de rambursare anticipată
- taxe operaționale (precum cea de aflare a IBAN-ului contului refinanțat)
- comision de ștergere a creditului de la RNPM (Registrul Național de Publicitate Mobiliară)

Rămâi pe partea adevărată a zvonurilor

Nu da credit la tot ce auzi despre creditele bancare. Consultă site-urile, aplicațiile de internet banking ale băncilor sau mergi în office-uri și verifică informațiile auzite.

Despre creditele ING poți citi mai multe detalii aici:
https://ing.ro/persoane-fizice/credite/ing-personal
https://ing.ro/persoane-fizice/credite/ipotecar

Articolul este scris în colaborare cu Iulia Rusu, Business Strategy Lead Lending, ING România

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?
Share