Comunicat de presă
25.03.2022

Grupul ING își intensifică eforturile în domeniul energiei regenerabile și nu va mai acorda finanțări noi destinate susținerii exploatărilor de petrol și gaze

În ultimii ani, grupul ING a făcut toate demersurile ca finanțările acordate pentru capacități de generare a electricității să ajungă la 60% pentru proiecte de energie din surse regenerabile.
Grupul ING își propune să crească cu 50% împrumuturile din domeniul energiei regenerabile până la finalul anului 2025 și anunță că nu va mai finanța noi proiecte cu petrol și gaze.

Deciziile grupului ING se aliniază planului Agenţiei Internaţionale de Energie pentru atingerea pragului de zero emisii de dioxid de carbon până în anul 2050. Investițiile semnificative în energie verde și în infrastructură vor duce la o scădere a cererii de combustibili fosili, potrivit acestui plan. 

Totodată, demersurile ING sprijină planurile „Fit for 55” și „REPowerEU” ale Uniunii Europene. Potrivit acestora, elemente cheie sunt aprovizionarea cu petrol și gaze din resursele existente, investițiile în energie curată și infrastructură pentru electrificarea economiei și eficiența energetică.

„Cea mai bună modalitate de a reduce dependența de combustibilii fosili este de a ne asigura că avem suficiente alternative verzi”, a spus Michiel de Haan, Directorul Sectorului Energetic al grupului ING. „Inițiativele noastre susțin acest lucru și reflectă preocuparea noastră de a acorda finanțări pentru a facilita tranziția energetică.”

Strategia energetică a grupului ING are la bază trei interese cheie: necesitatea decarbonizării pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice, nevoia ca energia să rămână accesibilă pentru oameni și companii, precum și siguranța aprovizionării cu energie.

Încă din 2017, grupul ING s-a angajat să elimine din portofoliu centralele electrice pe cărbune până în anul 2025 și, de atunci, și-a redus expunerea cu 80%. În același timp, a reușit să dubleze finanțarea acordată pentru proiecte de energie din surse regenerabile, precum cele de energie solară și eoliană, care acum reprezintă aproape 60% din portofoliul grupului ING pentru capacități de generare a electricității. 

Grupul ING oprește finanțarea proiectelor cu petrol și gaze aprobate pentru dezvoltare după data de 31 decembrie 2021. Grupul va continua să finanțeze clienții care mențin fluxul de petrol și gaze, pentru a asigurare accesul la servicii energetice accesibile în tranziția către o economie cu emisii reduse de dioxid de carbon.

Demersurile ING fac parte din abordarea Terra, prin care încercăm să ne îndreptăm portofoliul pentru a menține creșterea temperaturilor globale până în 1,5 grade Celsius și pentru a obține emisii nete zero până în anul 2050. 

Despre ING  

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări.  

Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor, și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri și Mid-Corporate și Wholesale Banking. 

Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.   
 

Share!