Guvernanță și rapoarte

ING Bank Romania își propune să adere la cele mai bune practici din domeniu în ceea ce privește cerințele de supraveghere referitoare la guvernanță și apetitul de risc, prevăzute în Ghidul BCE privind riscurile climatice și de mediu 2 (ECB Guide on climate-related and environmental risks).  

În prezent, există mecanisme solide de guvernanță care permit identificarea, gestionarea, monitorizarea și raportarea în mod eficient a riscurilor la care este sau ar putea fi expusă Banca. Comitetul Executiv are un rol cheie în dezvoltarea strategiei locale, a obiectivelor de business, a cadrului de gestionare a riscurilor și a exercitării unei supravegheri eficiente a acestora, alocând către Membrii săi și/sau sub-comitetelor sale roluri și responsabilități cu privire la riscurile climatice și de mediu. 

Liniile de raportare și alocare a responsabilităților în cadrul Băncii sunt clare, bine definite, coerente, implementate și documentate corespunzător. În ceea ce privește eforturile de integrare a tuturor riscurilor climatice și de mediu, Banca stabilește guvernanța locală ESG (de sustenabilitate), valorificând activitatea în Comitetele existente și expertiza internă, pentru a consilia și a asigura suport Comitetului Executiv în definirea strategiei ESG. 

Comitetul Director de Sustenabilitate (Sustainability Board) 

În conformitate cu responsabilitățile generale ale Comitetului Executiv, care includ stabilirea, aprobarea și supravegherea punerii in aplicare a strategiei locale de afaceri și a politicilor cheie, precum și definirea strategiei de risc și a unui cadru adecvat de guvernanță internă și de control intern, a fost instituit Comitetul Director de Sustenabilitate. Acesta s-a format având în vedere impactul riscurilor climatice și de mediu asupra politicilor cheie și a strategiei de risc. Se urmărește alinierea cerințelor între toate Liniile de business (Retail Banking, Business Banking, Wholesale Banking), astfel încât deciziile privind riscurile ESG (sustenabilitate) în ceea ce privește produsele și procesele să fie detaliate în cadrul Comitetului Politici de Risc de Credit și Monitorizare Portofoliu Credite, în conformitate cu Regulamentul specific, iar acțiunile adoptate la nivel executiv, care au efect asupra Agendei de sustenabilitate, să fie abordate în Consiliul de Sustenabilitate, asa cum stipulează Cadrul de Guvernanță.
În vederea unui proces decizional adecvat, Comitetului Director de Sustenabilitate i se asigură toate informațiile necesare de către Grupurile de lucru de Sustenabilitate: în acest sens, Grupurile de lucru abordează următoarele arii monitorizate în 2022: Amprenta proprie de carbon, Tranziția către practici sustenabile pentru clienți, Sănătatea Financiară și Implicarea socială și, respectiv, Guvernanță, Reglementări, Brand.

Comitetul Director de Sustenabilitate se asigură că Banca integrează în mod corespunzător riscurile climatice și de mediu în cadrul strategiei de afaceri și a gestionării riscurilor, are o imagine de ansamblu și respectă strategia și angajamentele locale privind implicarea socială, iar deciziile sunt luate ca urmare a unui proces robust de informare. Sunt luate în considerare efectele climatice pe termen scurt, mediu și lung în strategia de afaceri, iar responsabilitățile relevante sunt integrate în structura organizatorică. 

Raportul Integrat de acțiuni climatice al ING Group