ANALIZĂ ScaleOUT Regiunea Nord-Est

ANALIZĂ ScaleOUT Regiunea Nord-Est
  • Cele mai mari companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au un total de 35.349 miliarde de lei cifră de afaceri
  • 330 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activități de export.
  • 341 firme antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Cifra de afaceri totală generată de cele mai mari 60 de companii din Regiunea Nord-Est (primele 10 companii din județele Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani) a crescut cu 25% în anul 2022 până la 35.349 miliarde de lei, față de 28.281 miliarde de lei în 2021, potrivit unei analize ScaleOut 4X10.

Programul de scalare ScaleOut 4×10, organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank România, ajută companiile antreprenoriale să-și scaleze afacerea la nivel național și regional. Programul este destinat antreprenorilor cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, cu ambiții de creștere la nivel național și regional.

Studiul ScaleOut 4×10 își propune să identifice cele mai mari companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est, să urmărească evoluția firmelor antreprenoriale de tip scaleup, să afle numărul companii exportatoare județele Suceava, Iași, Neamț, Bacău, Vaslui și Botoșani, și să analizeze care sunt cele mai importante domenii în care se înregistrează o intensitate mare a firmelor antreprenoriale campioane la nivel local și național.

Județul SUCEAVA

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Suceava a crescut cu 29.5% de la 2.46 mld. lei în 2021 la 3.15 miliarde de lei în anul 2022.

Industria alimentară, transporturile și construcțiile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Suceava.

În prezent, 61 de companii antreprenoriale din județul Suceava au înregistrat o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro, potrivit studiului ScaleOut. Dezvoltarea businessului peste pragul de 10 milioane de euro cifra de afaceri în următorii ani reprezintă unul dintre cele mai importante obiectivele de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4X10. Programul este destinat antreprenorilor cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, cu ambiții de creștere la nivel național și regional.

Județul IAȘI

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Iași a crescut cu 29.6%, de la 2.2 mld. lei în 2021 la 2.86 mld. lei în 2022.

Construcțiile, transporturile, industria alimentară și agribusiness reprezintă domeniile din care provin cele mai mari companii antreprenoriale din județul Iași, potrivit analizei ScaleOut.

În total, 108 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro. Dezvoltarea businessului peste pragul de 10 milioane de euro cifra de afaceri reprezintă unul dintre cele mai importante obiectivele de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4X10.

Județul VASLUI

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Vaslui a crescut cu 15.8%, de la 1.8 mld. lei în 2021 la 2.1 miliarde de lei în 2022.

Industria alimentară, mai ales domeniul cărnii, domină ierarhia celor mai mari companii antreprenoriale din județul Vaslui. În total, doar 26 companii antreprenoriale din județul Vaslui au venituri anuale de peste 10 milioane de euro. Dezvoltarea businessului peste pragul de 10 milioane de euro cifra de afaceri reprezintă unul dintre cele mai importante obiectivele de creștere ale firmelor selectate în programul ScaleOut 4X10.

Județul BACĂU

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Bacău a crescut cu 20.9%, de la 17.5 mld. lei înregistrată în 2021, la 21.2 mld. lei în 2022.

Retailul de bricolaj, construcțiile, agribusiness și industria alimentară sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Bacău. 66 de companii create de antreprenori locali au o cifră de afaceri de cel puțin 10 milioane de euro, potrivit analizei ScaleOut.

Județul NEAMȚ

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Neamț a crescut cu 40%, de la 2.2 miliarde lei în 2021 la 3.1 miliarde lei în 2022.

Domeniul transporturilor și al construcțiilor (vopseluri, echipamente electrice și servicii specializate) sunt industriile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Neamț. În total, 41 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul BOTOȘANI

Cifra de afaceri totală a celor mai mari 10 companii antreprenoriale de tip scaleup din județul Botoșani a crescut cu 41.4%, de la 1969 mld. lei în 2021 la 2.786 mld. lei în 2022. Industria alimentară, energia, agribusiness și domeniul utilităților și al echipamentelor de automatizare și transporturile sunt domeniile în care activează cele mai mari companii antreprenoriale din județul Botoșani.

În total, 39 de firme fondate de antreprenori au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Câte companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activități export

În total, 330 de companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au activități de export, relevă analiza ScaleOut în care sunt luate în calcul firmele cu capital românesc cu o cifră de afaceri totală de cel puțin 2 milioane de euro. De asemenea, 341 companii antreprenoriale din Regiunea Nord-Est au o cifră de afaceri de peste 10 milioane de euro.

Județul Suceava are 87 de companii antreprenoriale care fac export, județul Iași 88 de firme, în timp ce în Vaslui și Botoșani sunt câte 20 de companii antreprenoriale care au activități de internaționalizare (nu au fost luate în calcul companiile multinaționale). În Neamț, sunt 48 de firme antreprenoriale care fac export și județul Bacău are 65 de companii locale cu activități de export.

Romanian Business Leaders (RBL) este vocea și vehiculul de acțiune al liderilor din mediul privat de business pentru construcția unei Românii în care generațiile viitoare să-și dorească să trăiască. Misiunea RBL este ca România să devină o țară mai bună pentru afacerile responsabile și, în felul acesta, pentru toți românii. Proiectele Fundației se subscriu celor trei domenii pe care comunitatea RBL le consideră importante pentru schimbarea și dezvoltarea societății: antreprenoriat, educație și bună guvernare.

ING Bank România este parte a ING Group, instituție financiară internațională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 38,8 de milioane de clienți individuali, companii sau instituții din peste 40 de țări. Înființată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, ce oferă produse și servicii tuturor categoriilor de clienți – companii mari și mici, instituții financiare, mici antreprenori și persoane fizice. ING Bank România este a patra bancă în top 10 bănci locale, conform activelor și singura bancă cu creștere organică, fără achiziții de portofolii de clienți sau alte bănci. ING Bank România este o bancă universală cu peste 1,6 milioane de clienți din trei segmente de business: persoane fizice (retail), companii IMM-uri și Mid-Corporate și Wholesale Banking. Misiunea ING este aceea de a-i susține pe oameni să fie cu un pas înainte, în viață și în afaceri.

ScaleOut 4×10

ScaleOut 4×10

A fost un program de scalare organizat de Fundația Romanian Business Leaders (RBL) și ING Bank în 2023, destinat antreprenorilor cu o cifră de afaceri de peste 1 milion de euro, cu ambiții de creștere la nivel național și regional. 40 de companii românești din patru regiuni ale țării au fost selectate pentru a intra in programul de mentorat. ScaleOut - Romanian Business Leaders Summit (rbls.ro)

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?