Popriri

Popriri

Suntem obligați prin lege să blocăm toate conturile tale, până la recuperarea sumei din adresa de înființare a popririi.

Poți face plata parțială, însă cu tot disponibilul din cont. Chiar dacă ne soliciți să plătim o sumă mai mică decât cea disponibilă, legea ne obligă să plătim în totalitate sumele din cont până la recuperarea integrală a sumei poprite.

După cum îi zice și numele, poprirea executorie presupune existența unui titlu executoriu. Asta înseamnă că sumele blocate în contul bancar sunt virate în contul indicat de organul de executare. 

În schimb, poprirea asiguratorie doar blochează sumele de bani existente în conturile bancare. Banii vor fi virați organului de executare doar după ce se obține un titlu executoriu.

Numele organului de executare se regăsește în SMS-ul/e-mailul transmis la momentul înființării popririi. Detaliile de contact ale acestuia se pot regăsi online, pe site-ul oficial al acestuia.

Poprirea este o formă de executare silită prin care un organ de executare / instanță de executare (ex: ANAF, BEJ-i, judecătorii) solicită băncii să plătească sumele de bani datorate de către clientul băncii unor instituții sau persoane. Suntem obligați prin lege să blocăm toate conturile clientului supus popririi, până la recuperarea sumei din adresa de înființare a acesteia. În acest sens, conturile clientului asupra căruia a fost instituită o poprire sunt blocate până la acoperirea sumei poprite.

În cazul conturilor supuse popririi, clientul nu poate efectua transferuri din Home’Bank sau utiliza cardul decât dacă se îndeplinesc o serie de condiții referitoare la sumele încasate sau existente deja în conturi. 

În scurt timp după ce organul de executare ne trimite înființarea popririi, noi te informăm prin SMS, e-mail și mesaj în ING Home’Bank. În aceste mesaje de informare regăsești numele organului de executare, iar tu poți găsi pe site-ul oficial al acestuia datele sale de contact. Poți lua legătura cu organul de executare pentru a afla detaliile complete referitoare la popriri.

Dacă ai încasat în contul poprit o sumă care poate fi deblocată parțial sau total și aceasta provine de la o persoană juridică/instituție a statului, având detalii clare (exemplu: salariu, avans, lichidare etc.), vei primi un SMS de la noi în momentul în care contul este deblocat. Toate sumele încasate până la ora 16.30 în zile lucrătoare conform criteriilor pentru conturile poprite se vor debloca, în mod obișnuit, în maximum 4 ore de la momentul incasării.

Te rugăm să ne contactezi dacă au trecut mai mult de 4 ore de la încasare și nu ai primit SMS-ul de la noi, deși condițiile menționate au fost îndeplinite. 

Conturile poprite nu pot fi deblocate în avans, în așteptarea unei încasări. Ulterior deblocării conturilor supuse popririi, vei putea utiliza suma aferentă prin intermediul cardului sau vei putea face transfer din Home'Bank. 

Din momentul în care a fost înființată o poprire pe conturile tale, încasările sau depunerile pe aceste conturi pot fi deblocate doar conform unor reguli impuse de lege. 

Astfel : 

- Pot fi deblocate integral, doar dacă provin de la instituții ale statului/persoane juridice și includ detalii clare despre ce reprezintă încasarea: diurnă, alocații pentru copii, pensie urmaș pentru minori, indemnizații cu destinație speciala stabilite prin lege, decont transport etc.
- Pot fi deblocate parțial, doar dacă provin de la instituții ale statului/persoane juridice și includ detalii clare despre ce reprezintă încasarea: salariu, pensie, avans, lichidare, bonusuri, sporuri, indemnizație, indemnizație creștere copil etc. 
- Nu pot fi deblocate decât cu un acord de la popritor încasările venite de la persoane fizice (cu excepția pensiei alimentare/pensiei de întreținere pentru copii minori) sau depunerile numerar, precum și sumele existente deja în conturi. În absența unui acord al popritorului, aceste sume trebuie utilizate integral la plata popririi.

Pentru a plăti o poprire ai următoarele opțiuni:

- Contactează executorul judecătoresc sau instituția care a emis poprirea – solicită detalii despre suma datorată și conturile unde trebuie efectuate plățile.
- Plata popririi prin bancă: Poți face urgentarea plății popririi prin Home'Bank (cu excepția popririlor instituite de ANAF) astfel: accesează fereastra “Sold disponibil” din pagina de portofoliu din Home Bank - Vezi detalii. Apoi te rugăm să parcurgi textul afișat si să selectezi “Solicit urgentarea plății”. Asigură-te că ai sold disponibil pentru plata popririi.  Pentru procesarea fiecărei plăți a popririi se va percepe un comision. Poți afla valoarea acestuia consultând lista de taxe si comisioane de pe ing.ro - secțiunea Utile. La momentul efectuării plăților către popritor, vei primi un SMS.           
- Dacă optezi pentru efectuarea plății popririi din altă bancă, există riscul de a dubla plata și ridicarea popririi va fi realizată doar după ce primim adresa de sistare
- Poți face și plata parțială a popririi, însă cu tot disponibilul popribil din cont. Chiar dacă ne soliciți să plătim către poprire o sumă mai mică decât cea  disponibilă, legea ne obligă să plătim în totalitate sumele din cont până la recuperarea integrală a sumei poprite. La momentul efectuării plăților către popritor, vei primi un SMS. 

Dacă ai achitat poprirea sau aceasta a fost sistată de popritor, noi putem să o ridicăm doar după ce organul de executare emite o adresă de sistare. Asta înseamnă că nu putem să luăm în considerare alte documente pentru sistarea popririi, cum ar fi extrasul de cont din altă bancă sau ordinul de plată. Doar în cazul în care plata pentru poprire a fost procesată din contul ING Bank, cu detaliile adresei de înființare a popririi, putem lua în cosiderare plata și amâna plata popririi până la recepționarea sistării.

Adresa de sistare poate fi depusă în original în orice ING Office sau poate fi trimisă pe e-mail contact@ing.ro doar de către executor. 

Noi vom procesa adresa până la sfârșitul zilei respective, daca este primită până în ora 16:00 într-o zi lucrătoare. Ulterior acestui interval, se va procesa în următoarea zi lucrătoare. 

Dacă ai popriri pe conturile deschise la ING Bank pentru care îți oprește deja o parte din salariu și angajatorul, e necesar să primim o adresă de la organul de executare, prin care să fim instructați să nu mai poprim salariul încasat. Această adresă poate fi depusă în original în orice ING Office sau poate fi trimisă pe e-mail contact@ing.ro doar de către executor. Noi vom procesa adresa conform instrucțiunilor din aceasta până la sfârșitul zilei respective, dacă este primită până în ora 16:00 într-o zi lucrătoare. Ulterior acestui interval, se va procesa în următoarea zi lucrătoare. 

Dacă ai încasat salariul și deja avem înregistrată această adresă de la organul de executare, diferența încasată în cont va fi deblocată integral, dacă ea provine de la angajatorul menționat în adresă. Vei primi un SMS de la noi în momentul în care contul este deblocat.

Comisioanele percepute pentru produsele și serviciile noastre vor fi debitate și după înființarea popririi. Dacă în cont nu sunt bani suficienți pentru plata lor, vor genera un sold negativ. 

Poprirea presupune blocarea automată a cardului de credit. Fondurile pe care nu le-ai utilizat până în acel moment devin disponibile după ridicarea popririi.

Închiderea unui cont poprit se poate face exclusiv cu acordul organului de executare silită.

În cazul în care nu există fonduri suficiente în conturile curente și ai conturile poprite, soldul din conturile proprii de economii, inclusiv cele de economii ING Young deschise pe numele tău, va fi folosit la plata popririi. 

Plata popririlor ANAF se efecutează la instrucțiunea expresă a ANAF.

Amânarea plății popririi poate fi solicitată doar în baza adresei de sistare sau a unui document justificativ - o dovadă a plății aceleiași popriri înregistrate la ING, precum și un document de la executor din care să reiasă că urmează să primim sistarea acesteia. Documentul poate fi depus în original în orice ING Office sau poate fi trimis pe e-mail contact@ing.ro doar de către executor. Excepție fac popririle venite de la ANAF, care nu se pot amâna.

La momentul efectuării plăților către popritor, vei primi un SMS. 

Conform legii, în cazul unei popriri putem debloca 2/3 din încasările care au ca detalii salariu, pensie, avans, lichidare, bonusuri, sporuri, indemnizație, indemnizație creștere copil etc. și provin de la o persoana juridică sau instituție a statului dacă există o singură poprire și 1/2 dacă există mai mult de o poprire pe numele unui client. Aceste sume se blochează din fiecare încasare avută (de exemplu, atât din avans, cât și din lichidare). 

Aceeași proporție se poate debloca pentru clienții cu poprire și în cazul încasărilor de indemnizație de creștere copil virate de instituția statului responsabilă (AJPIS). Dacă detaliile încasării de la AJPIS nu sunt suficient de clare sau sunt virate și alte beneficii sociale în cadrul aceleiași încasări, e necesar să prezinți un document emis de aceștia. În acest document trebuie să fie menționate natura încasării și cuantumul acesteia, iar documentul să fie trimis pe adresa de e-mail contact@ing.ro sau depus în original în orice Office ING. Noi vom procesa documentul până la sfârșitul zilei respective, dacă este primit într-o zi lucrătoare până în ora 16:00. Ulterior acestui interval, se va procesa în următoarea zi lucrătoare. 
 

Depozitele la termen pe numele tău vor fi lichidate la ajungerea la termen pentru a efectua plata popririi, dacă nu există sold acoperitor în conturile curente. 

Accesibilitate

Dacă alegi să ascunzi meniul de accesibilitate, nu îl vei mai putea vizualiza, decât dacă ștergi istoricul de navigare și datele. Ești sigur că dorești să ascunzi interfața?