NN Pensii. Digitalizarea și integrarea standardelor ESG în analiza investițiilor

Interviu cu Simona Angelescu - Head Of Financial Institutions ING Bank România și Andreea Pipernea - CEO al NN Pensii.

Sistemul public de pensii, în forma sa actuală, va ajunge sub o presiune din ce în ce mai mare, iar creşterea contribuţiilor în sistemul de pensii private ar putea constitui o alternativă sustenabilă, mai ales că facilităţile fiscale existente oferite angajatorilor şi angajaţilor au stimulat doar marginal accesarea pensiilor facultative, susţine Simona Angelescu, Head Of Financial Institutions ING.

„Proiecţiile diverselor instituţii arată un trend demografic descendent pentru România. Astfel, Institutul Naţional de Statistică estimează că populaţia României va ajunge în 2030 la 18 milioane, iar în 2060 vom fi doar aproximativ 13 milioane. Ca urmare a acestei evoluţii, raportul de dependenţă, adică numărul persoanelor tinere şi vârstnice raportate la 100 de persoane active în câmpul muncii, este în creştere de la 47 în 2011, la 63 în 2060. Ceea ce înseamnă că va exista o presiune din ce în ce mai mare asupra sistemului public de pensii în forma sa actuală, iar creşterea contribuţiilor în sistemul de pensii private ar putea constitui o alternativă sustenabilă.”

Pe de altă parte, două dintre cele mai importante tendinţe pentru perioada următoare, după cum spune Andreea Pipernea, CEO al NN Pensii, sunt digitalizarea completă a sistemului, precum şi încorporarea standardelor ESG (Environmental Social Governance) în procesul de analiză a investiţiilor.

„Digitalizarea operaţiunilor din sistemul de pensii private, de la aderarea participanţilor noi la un fond de pensii şi comunicarea continuă pe toată perioada de contribuţie şi până la plata pensiei, are două mize importante: eliminarea tuturor documentelor pe hârtie şi trecerea la comunicări exclusiv digitale, precum şi eliminarea interacţiunii fizice dintre participant şi reprezentanţii administratorului care gestionează economiile lor pentru pensie”, susţine Andreea Pipernea.

În prezent, România are peste 8 milioane de participanţi la cele 17 fonduri de pensii private Pilon II şi Pilon III, ce cumulează active totale în valoare de 83,34 mld. lei la finalul lunii martie 2021, reprezentând circa 8% din PIB-ul României.

Citește interviul integral în Ziarul Financiar.

Share