Deși pe parcursul traversării perioadei curente de criză, focusul ING a fost pe a asigura clienților săi lichiditățile necesare, banca a acordat și credite pentru investiții noi, unele încurajate chiar de programul IMM Invest. O parte dintre solicitările venite de la clienții din sectorul agro-alimentar au fost în direcția securizării afacerilor, altele pentru continuarea dezvoltării. Specialiștii ING atrag atenția asupra riscului de supraîndatorare și avertizează că deși unele oferte par atractive, orice nouă investiție trebuie dimensionată la necesitățile afacerii, mai ales în această perioadă imprevizibilă.
Care sunt cele mai mari provocări pe care le-ați întâlnit în sectorul agro-alimentar în primul semestru al anului 2020?
Marius Gavrea, Business Strategy Lead Agri Financing Products, ING Bank România: Pentru prima verigă a lanțului de furnizare – fermierii angrenați în producția primară, provocările ultimelor luni au fost multiple. Criza generată de COVID-19 a creat perturbări legate de logistică și aprovizionare, sectorul vegetal s-a confruntat cu o secetă severă, sectorul zootehnic cu pesta porcină africană. Dacă în primul caz, sectorul a dovedit o reziliență ridicată, iar fermierii au reușit să treacă cu bine peste problemele cauzate de criza sanitară, în celelalte cazuri, situația este dificilă și pierderile sunt mai mari.
Astfel, sectorul producției vegetale va înregistra pierderi de cca. 30-40% față de anul anterior la culturile de toamnă: grâu, orz, rapiță. La producția de porcine, în ultimii doi ani, asistăm la diminuarea drastică a efectivelor, tendință care a continuat și în 2020, sectorul având pierderi, până în prezent, de peste 600.000 porci din cauza pestei. Producția anuală este de sub 3,9 mil capete față de 4,2-4,3 milioane înainte de epidemie.
Delia Murgu, Sector Head Commodities Food & Agri, ING Bank România: Mergând mai departe pe lanțul de furnizare, la producătorii din piața FMCG, aceștia sunt afectați de criza sanitară, în primul rând ca urmare a fluctuațiilor comportamentului de consum. Observăm o raționalizare a costului de consum și o reorientare către produsele cu un raport calitate/preț mai bun sau cu o valabilitate mai mare. Producătorii cei mai afectați sunt furnizorii segmentului HORECA, care și-au redus drastic volumele livrate către restaurante sau hoteluri. O altă categorie puternic afectată este reprezentată de producătorii de alimente proaspete, care au fost nevoiți să se reinventeze și să găsească soluții de ambalare a produselor într-un timp foarte scurt. De asemenea, lipsa evenimentelor în aer liber, a concertelor și a competițiilor sportive are un impact major asupra businessului producătorilor de băuturi.
Ce soluții punctuale are ING la aceste provocări?
Murgu: ING a continuat să ofere clienților săi produsele și serviciile bancare oferite și înainte de pandemie, inclusiv: finanțare, soluții de îmbunătățire a capitalului de lucru, plăți și management al lichidităților, instrumente financiare de protecție a riscului de fluctuație a cursului valutar sau a prețului la materiile prime.
Gavrea: Pentru fermieri, ING și-a asumat și rolul de consultant pentru afacerile clienților. Sfaturile acordate în această perioadă au fost despre cum să își protejeze afacerea, atât prin grija față de sănătatea angajaților, cât și prin o mai bună administrare a lichidităților pentru a nu se crea blocaje. Am încercat să ajutăm fermierii cu sfaturi concrete, de exemplu: i-am îndrumat pe cei care nu găseau sămânță de porumb din import să se îndrepte spre soiuri autohtone. Ne-am bucurat că îi putem ajuta, pentru că am găsit astfel de furnizori chiar în portofoliul nostru. Totodată, am venit în sprijinul clienților noștri cu implementarea schemei OUG 37/2020 de amânare a plății ratelor la credite și oferirea posibilității IMM-urilor de a accesa programul IMM Invest.
Aveți soluții specifice, așadar, pentru a gestiona riscurile cauzate de fluctuațiile de curs valutar, ale ratei dobânzii sau pentru a acoperi creșterile de preț la materiile prime, din ultimul timp?
Murgu: ING oferă o gamă largă de instrumente financiare derivate, care permit clienților acoperirea acestor riscuri. Clienții pot opta pentru contracte de tip Forward, Futures, Opțiune, Swap sau diverse variații ale acestor produse, în funcție de nevoile lor și de obiective, dar și de experiența sau cunoștințele fiecăruia în tranzacționarea acestor produse.
Cert este că instrumentele financiare derivate cresc în importanță odată cu creșterea volatilității în piață, respectiv a fluctuațiilor de preț ale activelor: cursul valutar, rata dobânzii, materii prime etc. De exemplu, un contract FX Forward pe EUR/RON, prin care se cumpără EUR, va acoperi riscul ca în viitor această valută să se aprecieze (să crească în valoare față de RON, devenind astfel mai scumpă achiziționarea din import). Practic, “se cumpără” în prezent suma de plată necesară, cu o dată de decontare în viitor, pentru a acoperi acest risc de apreciere. Un alt instrument financiar derivat, utilizat des de către clienții ING, este contractul Swap pe rata dobânzii. Printr-un astfel de produs, cumpărătorul Swap-ului își schimbă expunerea la dobânda variabilă cu expunerea la o dobândă fixă, ceea ce îi conferă multă predictibilitate în rambursarea datoriilor financiare.
De asemenea, am remarcat interesul crescut al clienților pentru hedgingul de materii prime, cele mai căutate active în primele șase luni ale acestui an fiind grâul, zahărul și … aluminiul. ING este una dintre puţinele bănci din România care tranzacționează în mod activ un astfel de tip de hedging.
Aveți și soluții de finanțare specifice pentru furnizorii din supply chain?
Murgu: ING oferă astfel de soluții, care în ultimii ani s-au dovedit a fi extrem de căutate și apreciate datorită simplității în accesare. Supply chain financing sau Reverse factoring – cum sunt ele denumite în limbaj specific – permit furnizorilor accesul la finanțări rapide și avantajoase. Acordarea finanțării se face după o analiză prealabilă de creditare, fără garanții suplimentare (ci doar cesiunea creanței) și fără plafon de finanțare la nivel de furnizor, cu finanțare 100% a creanței rezultate. Costul este atractiv, comparativ cu prețul surselor alternative de finanțare disponibile în piață (linie de credit clasică pe termen scurt).
Finanțarea se poate face 100% online, prin intermediul unei platforme electronice de tranzacționare, puse la dispoziție de ING și disponibilă 24/24, 7/7, fără solicitarea prezenței fizice la bancă sau a schimbului periodic de documente în format fizic. Plățile sunt efectuate în contul existent al furnizorului, deschis la orice bancă. ING nu condiționează deschiderea unui cont curent de accesarea acestui tip de finanțare.
Aceste soluții s-au dovedit utile în perioada curentă, când accesul la finanțare pentru furnizorii din categoria clienților mici sau mijlocii este mai dificil.