Borealis. Cash flow pentru afaceri: cum folosesc antreprenorii factoring revers

Interviu cu Luminița Dumitrescu - Head of Trade Advisory & Structuring ING Bank România și Cristi Stanciu - General Manager la Borealis Trade (furnizor pentru un mare lanț de supermarketuri).

Antreprenorii sunt în permanență în căutare de modalități de finanțare și de menținere a cash flow-ului la un nivel bun. 

Dacă vorbești cu numeroși antreprenori sigur îți vor spune că cea mai mare provocare pe care o au este să asigure un cash flow constant. Fie că ai un business sezonier, fie că e vorba de unul în care încasările de la partenerii de business întârzie sau pur și simplu ai termene de plată mai lungi, trebuie să fii sigur că ai bani în firmă. În pandemie, antreprenorii au învățat că acest lucru le asigură stabilitatea de a putea lua decizii raționale.

Factoring-ul revers e un produs bancar ce poate fi accesat pentru furnizorii unui cumpărător, iar beneficiile sunt vizibile rapid. Practic, prin factoring revers furnizorii pot să încaseze facturile imediat ce au fost aprobate la plată de către cumpărător, ceea ce face ca banii să circule. În pandemie, am auzit de la mulți antreprenori despre faptul că voiau să comande mai mult stoc, dar nu aveau suficient cash pentru a o face.

Cum funcționează factoringul revers

Factoringul revers nu e nou, a apărut pe piață în 2010, dar din ce în ce mai mulți antreprenori sunt interesați de acest produs.

„Factoringul revers este un produs simplu de accesat pentru furnizorii unui cumpărător (care are un astfel de program disponibil), iar beneficiile sunt vizibile imediat. Pe fondul crizei sanitare beneficiile au devenit și mai evidente, deoarece creditul comercial avusese de suferit, finanțarea bancară era mai prudentă, iar cumpărătorii corporativi vizau o optimizare a capitalului circulant, solicitând în unele cazuri extinderea termenului de plată comercial. 
În acest context, produsul de factoring revers le-a permis furnizorilor să își încaseze facturile la rate favorabile, rapid, fără garanții suplimentare sau analiză de credit. Mai mult, costurile sunt stabilite în funcție de bonitatea cumpărătorului, nu a furnizorului, iar furnizorul încasează 100% din valoarea facturii.”, explică Luminița Dumitrescu, Head of Trade Advisory & Structuring în cadrul ING Bank România.

De asemenea, banca preia riscul de neplată a facturii de către cumpărător, pentru că acesta garantează băncii acceptarea irevocabilă la plată a facturilor, precum și faptul că acestea nu sunt supuse riscului de dispută comercială sau unor compensări ulterioare.

Ce companii pot beneficia de factoring revers

Un alt avantaj e că nu există o limitare de dimensiune. Dacă o companie mai mare care este înrolată la factoring revers are un furnizor mic, îi poate oferi acest beneficiu. Astfel, programele sunt foarte avantajoase pentru micro-companii și IMM-uri.

Singura responsabilitate pe care o are furnizorul, adică acea microcompanie, e să livreze și să factureze conform contractului. Practic, furnizorul are opțiunea de a încasa factura înainte de data scadentă sau chiar la termen.. Prin acest lucru, antreprenorii se pot concentra pe strategii și alte aspecte importante ale afacerii și să nu se îngrijoreze de facturile neplătite sau care întârzie. Procesul de înrolare durează câteva zile. 

Cum a reușit Borealis să folosească factoring revers

Borealis Trade este o companie care distribuie produse alimentare către lanțuri de supermarketuri din România. 

„Compania a fost fondată în 2010. De la început am vrut să oferim consumatorului final produse de calitate, curate. Colaborăm cu fabrici care funcționează după cele mai moderne standarde de siguranță. Suntem furnizor exclusiv pentru cea mai mare rețea de magazine de proximitate din București, dar vizăm un plan de extindere în perioada următoare și către alte rețele de magazine din România și platforme de ecommerce”, spune Cristi Stanciu, General Manager al Borealis Trade.

„Echipa de achiziții a rețelei de supermarketuri către care livrăm ne-a propus acest produs prin ING. Imediat am contactat banca și am înțeles că este singurul produs care ne va permite extinderea și creșterea livrărilor. În acel moment, era clar că trebuie sa creștem livrările, însă nu aveam disponibilă o soluție de lichiditate imediată”, spune Cristi Stanciu.

Momentul potrivit pentru o astfel de finanțare

„Primul impact a fost prețul - pentru o companie ca a noastră (mică și dependentă de un client), nu ne gândeam ca am putea finanța capitalul circulant la un cost atât de atractiv. În egala măsură, accesarea lichidității adiționale în acest fel nu are impact asupra gradului de îndatorare”, explică acesta.

Procesul de aprobare a durat câteva săptămâni, dar doar pentru că avea deja un credit către o altă instituție financiară. Au fost ajutați să soluționeze excluderea relației și ulterior semnarea a durat câteva zile.

„Acum interacțiunea fizică cu banca este inexistentă, totul se întâmplă electronic: imediat ce factura este aprobată la plată de cumpărător, în aceeași zi, contravaloarea acesteia (mai puțin costul reținut de bancă) se colectează în contul nostru”, explică Stanciu.

Spune că singurele obligații pe care le are e semnarea unui contract de factoring cu banca și acceptarea termenilor comerciali cu partenerul.

„Diferența între costul cu care Borealis s-ar împrumuta pentru a finanța capitalul circulant comparativ și cel oferit de bancă pentru factoring revers este semnificativ mai mare, deci decizia a fost foarte simplă”, spune antreprenorul.

Legat de momentul cel mai potrivit pentru această finanțare, spune că e potrivit pentru clipele când antreprenorii simt că există potențial de creștere pentru afacere, dar nu au cum să susțină financiar acest lucru.

„Noi livrăm, facturăm și în câteva zile, colectăm acea factură prin bancă direct în contul curent, fără alta interacțiuni sau documente necesare”, spune acesta.

Într-adevăr, limitarea unei asemenea soluții ține de partenerii tăi de business. Practic, dacă partenerul de business al Borealis nu le-ar fi pus la dispoziție soluția, nu ar fi putut să o acceseze. Așadar, dacă ești o afacere mai mare, poți să fii tu cel care oferă partenerilor mai mici această soluție. Iar dacă ești în postura Borealis, trebuie să găsești un partener potrivit.

„Chiar dacă necesarul de lichiditate ar fi suficient, cred că aș continua să vând facturile în acest mod. Cu banii încasați, îmi pot plăti proprii furnizori în avans, de la care pot obține, astfel, reduceri comerciale mai mari. Facilitatea de a încasa facturile rapid este extraordinară pentru orice antreprenor, în comparație cu costul mic, reținut de bancă, pentru factoringul revers”, încheie acesta.

Citește interviul integral pe Start-up.ro.

Share