Focus pe investiţii
Evoluţii pe plan local
"Regina Roşie" din România
Şi pe plan local se poate transpune acest efect. Însă interpretarea lui este diferită. Investitorii din România trebuie să alerge de două ori mai repede de problemele nerezolvate legate de dezechilibrele macroeconomice persistente şi de agitaţia politică creată pe baza neînţelegerii dintre partide. Aceste probleme de fundament au de obicei consecinţe întârziate pe bursă iar efectul lor trebuie analizat îndeaproape pentru a evita consecinţele negative.

Bursa a demonstrat încă o dată o rezistenţă puternică la ruta de capital globală datorită faptului că are un statut de piaţă de frontieră, iar acesta face ca efectele sa apară cu întârziere. Mai mult, investitorii au părut surprinşi pozitiv de faptul ca ALDE a anunţat ruptura de coaliţie cu social-democraţii din PSD pentru că au încredere că nu vor fi impuse taxe speciale, iniţial propuse în coaliţie. Astfel, indexul de acţiuni BET-TR a crescut uşor adăugând 0,33% la valoarea iniţială anuală de 35,97% (Figura 1).

Actualizarea ratingului de ţară de către S&P (ratingul a fost păstrat la nivelul BBB - cu perspective stabile) şi comentariile prezentate de Fitch cu privire la impactul turbulenţelor politice asupra performanţei preconizate a economiei (se aşteaptă încălcarea pragului de 3% din UE în acest an cu riscuri legate de finanţele publice) au influenţat negativ perspectiva investitorilor având în vedere faptul că ambele instituţii au indicat o încetinire a economiei şi o destabilizare macroeconomica semnificativă. Mai mult, Fondul Monetar International a avertizat asupra faptului că iniţiativele luate în privinţa creşterii pensiilor din septembrie anul acesta, vor afecta deficitul care va putea ajunge la un record de 8% până în 2022.

Deşi problema deficitului bugetar în România este încă puternică, poziţia mai slabă a social-democraţilor sugerează că nu vor fi impuse taxe speciale în industrie, iar guvernul ar putea trece la mai multe mişcări pro-piaţă pentru a reduce deficitul. Un exemplu ar putea fi privatizarea unor societăţi cheie cum ar fi Hidroelectrica, principalul producător de energie electrică; sau reducerea participaţiei statului la diferite companii din sectorul energetic dar totuşi să rămână acţionar principal. Ţin să amintim că aceste privatizări nu vor afecta în mod direct veniturile bugetare. Dar capitalul descătuşat prin privatizare poate fi folosit pentru proiecte de importantă naţională precum cele în infrastructură.

Piaţa de acţiuni este mobilizata de ordonanţele de urgenta care au făcut ca preţul energiei electrice şi preţul gazelor naturale să fie printre cele mai ridicate din regiune. România este ameninţată cu proceduri de infirgement pentru a nu adopta măsuri şi un calendar clar pentru liberalizarea preţurilor pentru gaze şi electrice către gospodării.

În aceste momente de nesiguranţa pe plan mondial: conflictul comercial dintre SUA şi China, Brexit şi o creştere economică precară în zona Euro, România are nevoie de un plan politic stabil; un mediu fiscal predictibil pentru a putea beneficia de furtuna din vest şi a atrage investiţii atât externe cât şi a impulsiona investitorii autohtoni.

Efectul "Regina Roşie" în România este complex, dar fundamental înseamnă acelaşi lucru. Fie că vorbim despre randamente pozitive, fie că vorbim despre evitarea problemelor macroeconomice sau politice, investitorii trebuie să depună un efort dublu pentru a analiza situaţia curentă şi pentru a menţine creşterea randamentelor în acelaşi ritm ca şi în lunile precedente.
Figura a Venituri fixe
Randamentul pietelor de actiuni in RON
Notă informativă creată de Milan Alexandru Pruşan, Claudiu Ghiuzan, manager portofoliu NN Investment Partners Cehia
Informaţiile cuprinse în acest document au exclusiv scop de informare şi nu reprezintă o ofertă, în mod special un prospect, sau o invitaţie de a negocia, a cumpăra sau a vinde un titlu de valoare sau de a participa la orice strategie de tranzacţionare. De asemenea, nu reprezintă o consiliere personalizată cu privire la investiţii şi nici o consiliere fiscală sau juridică. Deşi a fost acordată o atenţie deosebită conţinutului acestui document, nu se acordă nicio garanţie, asigurare sau certitudine, expresă sau implicită, în ceea ce priveşte acurateţea, corectitudinea sau deplinătatea lui. Orice informaţie din acest document poate fi subiectul unei modificări sau actualizări fără nicio notificare prealabilă. Răspunderea ING Bank N.V. şi NN Investment Partners (în acest sens folosindu-se denumirea legală a entităţii NN Investment Partners International Holdings B.V., a altor societăţi sau unităţi care fac parte din NN Group sau ING Group, a funcţionarilor, directorilor sau angajatilor acestora nu va putea fi angajată direct sau indirect în ceea ce priveşte informaţiile şi/sau recomandările de orice fel incluse în acest document. Nu va fi acceptată preluarea nici unei responsabilităţi, directă sau indirectă, pentru niciun fel de pierdere suferită sau asumată de cititori ca rezultat al folosirii acestei publicaţii sau ca urmare a fundamentării deciziilor investiţionale pe informaţiile din prezentul document. Investiţiile implică risc. Vă atenţionăm că valoarea investiţiei dumneavoastră poate creşte sau se poate diminua, iar performanţele anterioare nu reprezintă o garanţie a realizărilor viitoare şi în niciun caz nu trebuie considerate astfel. Orice revendicări rezultate din sau în legatură cu termenii şi condiţiile acestei clauze de exonerare de răspundere sunt guvernate şi interpretate conform legii române.