Află cum identifici o tentativă de fraudă.
ING Bank

Atenție la mesaje înșelătoare legate de COVID-19

Pentru că siguranța ta este foarte importantă pentru noi, iată ce metode folosesc răuvoitorii și cum poți să te protejezi de înșelătorii.
  Ce metode sunt folosite pentru înșelăciuni?  
     
 
 
E-mail-uri de tip phishing – mesaje ce par a fi trimise din surse legitime, care solicită fie accesarea unor link-uri sau descărcarea unor fișiere sau imagini (care pot conține viruși), fie oferirea de informații confidențiale, precum date personale, date bancare, parole, numere de card.
Apeluri telefonice ce par a fi din partea spitalelor sau centrelor medicale prin care te informează că o rudă/cunoștință este infectată cu virusul COVID–19 și ți se solicită bani pentru tratament.
Oferte de produse la prețuri foarte bune: măști chirurgicale, dezinfectant, echipamente de protecție, echipamente medicale.
Anunțuri false de donații pentru centre medicale ce luptă împotriva noului Coronavirus, organizații sau instituții care par reale și solicită bani pentru cumpărarea de alimente pentru cei din zonele afectate.
Oferte de investiție în diferite măsuri de protecție, remedii, tratamente, vaccinuri și alte medicamente miraculoase.
 
 
     
Cum să te protejezi de înșelătorii?
 
Verifică dacă e-mail-urile primite au o sursă legitimă. Nu deschide mesaje nesolicitate sau a căror sursă nu o cunoști.Nu deschide atașamente și nu accesa link-urile din e-mail, aplicații de mesagerie sau reclame. S-ar putea să descarci viruși direct pe calculatorul sau telefonul tău.
Nu divulga niciun fel de date personale sau bancare cum ar fi: parole, coduri de activare, numărul cardului, codul PIN etc.
Verifică înainte să cumperi sau să faci o donație. Caută recenzii despre organizație, site și produs.
Atenție la ofertele care par prea bune ca să fie adevărate, mai ales la cele de interes pentru această perioadă.
Filtrează informația cu care intri în contact pe rețelele de socializare. De cele mai multe ori, conturile false sunt folosite ca instrumente în încercarea de fraudă.
Informează-te din surse oficiale. Există multe informații false prezentate interesant, cu sfaturi din partea unor experți falși.
Instalează o soluție de securitate ce oferă cel puțin protecție la nivel antimalware, antispam si antiphishing.
Dacă ai suspiciuni, contactează banca și poliția.