Ordonanta de Guvern nr. 23/2017 privind plata defalcata a TVA (“Ordonanta”) a fost aprobata cu modificari de Camera Deputatilor pe 13 decembrie 2017, fiind publicata in Monitoriul Oficial pe 28 decembrie 2017. Potrivit prevederilor acesteia, plata defalcata a TVA trebuie aplicata de catre persoanele impozabile si institutiile publice, ambele inregistrate in scopuri de TVA care presteaza servicii sau livreaza bunuri, taxabile, in Romania. Acestea au obligatia sa deschida si sa utilizeze cel putin un cont de TVA daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) la 31 decembrie 2017 inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA restante, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata conform Art. 235 din Codul de Procedura Fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor, daca aceste obligatii nu sunt achitate pana la data de 31 ianuarie 2018.
b) incepand cu data de 1 ianuarie 2018, inregistreaza obligatii fiscale reprezentand TVA restante conform Art. 157 din Codul de Procedura Fiscala, neachitate in termen de 60 de zile lucratoare de la scadenta, cu exceptia celor a caror executare silita este suspendata conform Art. 235 din Codul de Procedura Fiscala, in cuantum mai mare de 15.000 de lei in cazul contribuabililor mari, 10.000 de lei in cazul contribuabililor mijlocii, 5.000 de lei pentru restul contribuabililor.
c) se afla sub incidenta legislatiei nationale privind procedurile de prevenire a insolventei si de insolventa.
Persoanele impozabile si institutiile publice, inregistrate in scopuri de TVA, altele decat cele prevazute mai sus, pot opta pentru plata defalcata a TVA prin notificarea organului fiscal competent.
Conturile de TVA se deschid in lei si in valuta, la cerere.
Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate livrarile de bunuri/prestarile de servicii taxabile din punct de vedere TVA, pentru care locul de livrare/prestare se considera a fi in Romania si efectuate de persoanele mentionate mai sus.
Plata defalcata a TVA nu se aplica pentru urmatoarele operatiuni:
i) operatiunile pentru care beneficiarul este persoana obligata la plata taxei conform art. 307 alin. (2) - (6) sau art. 331 din Codul fiscal;
ii) operatiunile supuse regimurilor speciale prevazute la art. 310-315 si art. 3151 din Codul fiscal.
Persoanele impozabile si institutiile publice care aplica mecanismul de plata defalcata a TVA au obligatia sa comunice contul de TVA beneficiarilor reprezentati de persoanele impozabile, cu exceptia institutiilor publice, inregistrate in scopuri de TVA. Daca furnizorii/prestatorii de servicii care aplica plata defalcata a TVA nu au comunicat contul de TVA, beneficiarii au obligatia sa plateasca suma reprezentand TVA aferenta achizitiilor in contul de TVA al furnizorului/prestatorului deschis la Trezoreria Statului.