Uneori, îmi place să fac lucruri în care nimeni nu-mi dă nicio şansă

3 minute
„Uneori, îmi place
să fac lucruri în care nimeni
nu-mi dă nicio şansă”
Marius Manole, 40 de ani. Actor la Teatrul Național din București, pasionat de teatru și fericit că a ales să facă în fiecare zi ce-i place.
„Niciun lucru important nu a fost vreodată realizat fără pasiune”, spunea Hegel.

M-am gândit mult de ce am făcut o pasiune pentru teatru. De ce tocmai teatrul? Am dat timpul înapoi și am găsit un lucru esențial în copilăria mea: știi, atunci când te gândești la copilărie și cauți printre amintiri, îți vin în minte momentele în care tatăl tău te laudă pentru o notă bună, mângâierea mamei pe creștet sau prima zi de școală în care îți iei rămas bun de la ai tăi. Eu am căutat prin amintiri și nu prea am descoperit niciuna din amintirile astea. Mai mult de-atât, mi-am dat seama că eu nu am auzit din gura părinților mei cuvintele „te iubesc”, așa erau vremurile, copiii nu trebuiau să crească alintați. 😊

Am făcut din pasiune o meserie în care să pot să fiu iubit, în care oamenii se exprimă liber, în care pot să mă îndrăgostesc și să am curajul să mărturisesc asta.

Am ales din instinct, am ales ascultându-mi vocea interioară, o meserie în care aveam de învăţat și care m-a ajutat să mă cunosc din ce în ce mai mult. Teatrul mi-a dat curaj să mă întorc acasă și să le spun părinţilor mei „vă iubesc” fără să mi se pară că fac ceva interzis. Am ales să nu mă plictisesc niciodată, să învăţ ce înseamnă să lucrezi în echipă. M-am agăţat de pasiunea asta ca să pot trăi frumos, în armonie cu mine și cu cei din jur.

În viaţă, totul depinde de alegeri... avem de făcut alegeri în fiecare zi, mai mult sau mai puţin importante. Atunci când ne alegem meseria cred că e important să fie dublată de pasiune. Nu m-am gândit la bani, succes sau faimă. Eram sigur că dacă am să fac asta cu bucurie, cu dorinţa de a descoperi lucruri noi, din curiozitate, toate astea vor apărea. Fac teatru de 20 de ani și încă aștept să mă scol dimineaţa, să merg la repetiţii sau la filmări, să descopăr oameni și să învăţ chestii. Am învăţat că a greși nu e un capăt de ţară, că e voie să greșești, cu condiţia să nu persiști în greșeală. Am scăpat de frică, nici măcar nu mă gândesc la reușită, mă bucur de proces, mă bucur ca un copil în timpul repetiţiilor... Cum spunea Cehov, ”importantă nu e gloria, nu e strălucirea, ci puterea noastră de a îndura.”

Se vor găsi mulţi care să-ţi atragă atenţia că nu ești pe drumul bun. Că pasiunea ta e prea consumatoare de energie. Am multe lucruri pe care îmi place să le fac, iar dacă fac ceva, fac până la capăt.

Am descoperit bucuria alergatului în aer liber și mi-am propus să ajung la un maraton. Părea un vis imposibil și nu pot să spun că am fost încurajat cine știe ce. Dar eu știam că pot. Și am putut. La 40 de ani, am alergat pentru prima dată 42 de km. N-am terminat printre primii, dar bucuria pe care am simţit-o la final a meritat tot efortul.

Îmi place să fac lucruri, uneori lucruri imposibile, lucruri în care nimeni nu-mi dă nicio șansă. Cred că putem fi extraordinari, avem în noi fiecare un mic diamant, trebuie doar să-l scoatem la lumină, să-l șlefuim și să-l lăsăm să strălucească. Dostoievski spune atât de frumos „Caută să fii soare și atunci te vor vedea toţi. Dar, înainte de toate, trebuie să fii soare... ”.

Găsiţi-vă pasiunile, experimentaţi-le, bucuraţi-vă de ele, aveţi curaj și veţi fi mult mai fericiţi!

Cât de folositor ți-a fost acest conținut?