Durată aproximativă de citire: 3 min

    Te naști antreprenor
    sau înveți să devii unul?

    Și cum nimeni nu se naște învățat, e clar că poți învăța să devii unul. Și unul chiar bun, atât timp cât ești determinat să-ți îndeplinești visul. Chiar și atunci când dai de o perioadă dificilă, nu trebuie să te simți descurajat.
    Curaj sau talent?
    Dacă ai început deja un business al tău, știi deja că antreprenoriatul e, în primul rând, un efort de autoeducare și prin care îți iei informații utile din mai multe surse.

    Dar, dacă vrei să devii antreprenor, sfatul mai tuturor care au reușit e să nu te bazezi doar pe talent. De aici și recomandarea noastră: începe cu Startarium, Orașul Antreprenorilor.
    Poți învăța despre business.
    La ce să te aștepți? Startarium este cea mai complexă platformă de educație și spirjin pentru antreprenori la început de drum. Ai parte de webinarii regulate, articole, videos și resurse noi în fiecare săptămână, plus oportunități de finanțare și networking cu potențiali parteneri.

    Te invităm să începi în secțiunea Edu, unde resursele sunt grupate pe temele de bază în afacerea ta: Management & Leadership, Finanțare, Financiar & Legal, Surse de inspirație, Marketing & vanzari, Cum pornești o afacere.
    Ce poți face odată ce te-ai acomodat cu domeniul?
    Ieși din zona de confort, pentru că, de obicei, de aici vine evoluția, chiar dacă procesul de învățare în sine este departe de a fi comod. ”Learning by doing” este o experiență extrem de valoroasă, atât în cazul succeselor, cât și în cazul eșecurilor.
    Folosește momentele de criză ca oportunități de învățare și evoluție. Într-un moment de blocaj, funcționează întrebări de tipul: „De ce n-a mers ceea ce credeam eu că ar fi trebuit să meargă?”, „Ce fac de acum înainte?”, „Cu ce resurse o fac?”.
    Folosești instrumentele de planificare destinate startup-urilor ca să poți identifica oportunități și puncte slabe. În conturarea modelului de business (pentru care poți folosi Business Model Canvas), de exemplu, ajută să testezi cât mai multe variante: construiește mai multe scenarii, ideal împreună cu echipa ta, afișează-le într-un loc vizibil, în care le puteți vizualiza cu ușurință și vezi ce e de învățat din diferențele identificate.
    Dar cei din jurul tău, cum te pot ajuta?
    Când ai nevoie să clarifici situațiile cu care te confrunți, poți apela la oameni care au o experiență mai vastă decât a ta sau complementară acesteia: există mentori, coachi sau consultanți care să te ajute să clarifici situațiile cu care te confrunți, să găsești soluții, să păstrezi un mindset constructiv și atitudinea potrivită pentru antreprenoriat, fără să te epuizezi, fără să disperi.
    Tu în ce scenariu te afli?
    Te-am făcut curios?

    Cât de folositor ți-a fost acest conținut?